13.hét

Babád fejlődése:

Ülőmagassága 65-78 mm, teljes hossza kb. 10,5 cm, Súlya 25-30g körüli.

Leginkább belső szervei fejlődnek a héten, a belek és az emésztőrendszer több tagja mellett a baba pajzsmirigye is mostanában kezdi meg működést. Emiatt a jód fontos lesz számára. Jód a tengeri halak húsában található leginkább, de fontos figyelni arra, hogy olyat válassz, melyek higanyt nem tartalmaznak! Jó választás lehet például a lazac.

Mi történik Veled?

Mivel a vetélés lehetőségének csökkenése jelentős az első 12 elteltével, pszichésen is felszabadultabbá válhatsz. Szervezeted okos, hiszen ez az a hét, amikortól látható viszonylatban is nőni kezd pocakod (míg el nem múlt a veszélyes első trimeszter, nem terhelt még a látvánnyal is), így bőrödet ideje felkészíteni a striák elleni harcra. Ha már most elkezded, jó eséllyel marad szép, erős és csíkmentes.

Nadrágjaidat, melyek szűkebbek, lehet, hogy már nem tudod begombolni - kényelmesen legalábbis.

Tipp:

Nem kell horribilis összegért stria krémeket venned, tökéletes választás, ha sheavajat, kókuszvajat vagy kakaóvajat használsz – ez utóbbiak illatáról nem is beszélve :-) Jó választás lehet természetesen a mandula olaj is, sőt, az olívaolaj is nagyszerű – gondoltad volna?

Az igazság az, hogy a rómaiak régen csak szépségápolásra használták az olíva olajat – ma valószínűleg kikerekedett szemmel néznék, amint sütünk, főzünk vele :-).

Nadrágjaidra jó megoldás lehet, ha már nem gombolod be őket, de övedet szélesebbre engedve, helyén tudod tartani. Helyet engedhetsz pocakodnak azzal is, ha a gomblyukba hurkolsz egy hajgumit (nem befőttest, az irritálhatja a bőröd), a másik végét pedig a gombra akasztod – így leüléskor felálláskor megfelelően tágulhat.

Hideg időben mindenképpen érdemes (nem csak kismamáknak) derékmelegítőt használni – azok közül is később a szélesebbeket választani (12. hétnél látható „Baby Inside” feliratú darab is egy ilyen szélesebb típusú bandázs :-))

14.hét

Babád fejlődése:

Ujjai végén a körmöcskék már megjelennek és akármilyen hihetetlen, hajszálai is elkezdenek nőni. Teljes hossza 10-12 cm (ülőmagasságot ilyenkor már nem szokás mérni), súlya pedig 40-45g körüli.

Mi történik Veled?

Általános vizsgálatokra és vérvizsgálatra számíthatsz, melyek kötelező jellegük miatt beutalóval ingyenesek. A kötelezők mellett választhatsz, hogy a down-szindróma szűrést (ez a 14-16. hét között esedékes) elvégezteted –e? Ez önköltséges, így érdemes érdeklődni a hol, mikor, mennyiért részéről is.

Természetesen választhatsz olyan megoldást, ahol minden vizsgálatot (a kötelezőket is) egy csomagban kapsz, kényelmesen, időpontra – ebben az esetben azonban mindent térítened kell, hiszen a beutaló csak állami kórházakban végzett vizsgálatokra biztosítják az ingyenességet (csak ezek a TB által támogatott vizsgálatok).

Előfordulhat, hogy az eredmények között bizonyos értékek a normál határon kívül esnek, ilyenkor orvosod további vizsgálatokat javasolhat. Előfordulhat, hogy magzatvízvételt (amniocentézis) javasol, ezt azonban csak indokolt esetben fogja tenni, mivel 0,5%-kal emeli a vetélés esélyét.

Ha az anyagi kereteitekbe belefér, kérdezz rá az úgynevezett Nifty-tesztre, mellyel kiválthatod a magzatvízvételt. Ez a teszt vérvizsgálat alapján nyújt maximális eredményt.

Tipp:

A legtöbb vizsgálatra éhgyomorra kell menni (erről érdeklődj mindenképpen), de előfordulhat, hogy sokat kell várnod. Ha úgy érzed, hogy rosszul lehetsz, inkább legyen kísérőd az ilyen alkalmakkor, illetve legyen Nálad inni- és ennivaló, hogy a vizsgálatok után rögtön legyen mihez nyúlnod.

Lassan elkezdhetsz tornázni is – napi 30 perc könnyű mozgás problémamentes várandósság esetén kifejezetten jót tesz.

Egyeztesd orvosoddal, hogy milyen mozgásformát javasol számodra – ha rendszeresen mozogsz, szervezeted meghálálja. Szülés után gyorsabban nyered vissza régi formádat, sőt! Ha netán székrekedéses tüneteket észlelnél (ez teljesen normális), a mozgás ezen a területen is pozitívan hat.

15.hét

Babád fejlődése

Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze.

Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is kisbabád – még nem olyan jól, de, ettől függetlenül akár zenét is hallgattathatsz Vele :-)

Forog, nyújtózik, járóreflexe mostanra kialakult – azaz akaratlanul is lépkedni kezd, ha apró talpa a magzatburok falához ér. Fogóreflexe is van már, így a köldökzsinór, vagy bármely egyéb testrész megragadására is képes.

Hossza 12-14 cm, súlya 50-80g.

Mi történik Veled?

Mivel a rosszulléti tünetek mostanra mind elmúltak, a plusz terhelés miatt szíved pedig kb. 20%-kal nagyobb teljesítményre kapcsolt, szuper energikusnak érezheted magad! Használd ki, mozogj, sétálj a levegőn nagyokat.

Tipp:

Ruhatárad bővítése is aktuálissá válhat, fontos, hogy mindig kényelmes dolgokat viselj, ne szorítson sehol semmi. A kényelem még inkább igaz a cipőket tekintve – lényeges, hogy megfelelő alátámasztást adjon a megváltozott súlyeloszlás miatt. Alacsony sarkú vagy kicsit emelt lábbelit válassz, ha lehet, olyat mely tökéletesen támasztja talpadat.

Ne aggódj, nem lesz felesleges pénzkidobás, hiszen babád születése után fontos lesz a mindennapos séta.

16.hét

Babád fejlődése:

Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). Végtagjai teljesen kifejlődtek, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis akrobata. Minderre még bőven van helye :-) Csukott szemhéjai mögött már szemmozgások láthatóak, mostantól kezdve pedig akár meg is érezheted pici mozgásait (főleg, ha nem első baba).

Hossza 14-16 cm, súlya 80-100g.

Vizsgálat:

Egy úgynevezett „genetikai ultrahang” vizsgálat válik esedékessé a héten. Dönthetsz úgy, hogy nem a kijelölt kórházban, hanem egy erre specializálódott helyen végezteted el a vizsgálatot. Ilyenkor mindenképpen egyeztess előre időpontot. Érdemes ott elvégeztetni, ahol esetleg a 12. héten esedékes nyaki redő vizsgálaton is jártál.

Jó hír!

Ha eddig nem volt jól látható, ekkorra többnyire egyértelmű, hogy kislányt vagy kisfiút hordasz a szíved alatt! Nagy élmény ezt először hallani, így ha megoldható, mindenképpen vidd magaddal párodat is. Ki ne maradjon ebből az élményből!

Tipp:

Ha nincsen konkrét elképzelésetek a legmegfelelőbb névről, szánjatok rá időt és nézzétek végig a teljes utónévtárat! Megéri, hiszen életre szóló döntés lesz.

Írjátok le mindketten, mely nevek jöhetnek szóba, majd vessétek össze.

Húzzátok ki saját papírotokról azokat a neveket, ami a másiknál szóba sem jöhet, így maradnak azok, amelyek közösek lettek a listáitokon. Szerencsés esetben ez csak néhány nevet fog jelenteni, így könnyen választhattok olyat, mely mindkettőtöknek tetszik és mivel mindet végignéztétek, az sem fordulhat elő, hogy utólag gondoljátok úgy, valami más jobb lett volna.

partner banner1200x389

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.