Mekkora? Mit érez? Hall engem? – minden anyuka fejében ott motoszkáló kérdések.

Nos, bár számodra az első pillanattól kezdve a Te kisbabád lesz, hivatalosan Magzatnak is csak a 12. héttől nevezzük a szíved alatt növekvő pici életet - addig Embriónak hívja a tudomány.

De hívjuk bárhogy is, egy olyan varázslat veszi kezdetét, melyhez fogható nincs más – az élet csodája!

Segíts párodnak, hogy minél inkább részese lehessen a babavárásnak! Sokan érzik úgy, hogy kissé kívülállóvá válnak, hiszen, ami számodra egyértelmű, az a leendő apuka számára még csak az ultrahang segítségével látható – az első megpillantott kép, az első meghallott szívhang, majd az első megérzett mozdulat – a képzeletből valóságot teremtenek számára. 

Mi is történik valójában?

A várandósság 1-4. hete

A pete és hímivarsejt találkozásakor csodálatos folyamat indul. Az első 3 nap alatt a két egybeolvadt sejt 64 részre osztódik – ez az úgynevezett szedercsíra állapot – közben pedig egyre halad a méh felé, ahová kb. 5-7 nap alatt érkezik meg. Így az első héten még nem is beszélhetünk másról, csak megtermékenyített petesejtről.

A folyamatosan fejlődő kis élet beágyazódása kb. a 11-12.napon történik. Kis nyúlványai a méh falában található vérerekkel összekapcsolódnak és megtörténik maga a fogantatás. Egy részéből a magzatburok, a méhlepény és a köldökzsinór, egy másik részéből pedig maga az embrió lesz.

A fogantatás utáni 15-17. napon még csak a petezsák látható, már beágyazódva – ekkor, ha elmarad vagy gyengébb a vérzés, gyanakodhattok, viszont mivel ekkorra már egy nagyon fontos fejlődési szakaszon van túl a baba – ezért lényeges, hogy a jól feltöltött tápanyagraktárakból tudjon építkezni.

Neme, tulajdonságai, hogy kire fog hasonlítani – már az első pillanatban eldőltek. Amire mostantól Te magad tudsz vigyázni, az az, hogy babátok a lehető legegészségesebben fejlődhessen és mindent megkapjon, amire csak szüksége lehet.

Fontos tudni, hogy ekkor orvosod - hiába csak 2 hét körüli a baba valós kora, mivel a terhességet 40 hétre, az utolsó menstruációtól számolják – babádat már 4 hetesnek fogja venni, így ennek megfelelően haladunk mi is.

Az első 12. hétig - míg embriónak nevezzük az új kis életet – babád éléskamrája a szikhólyag – ennek helyét veszi át majd a méhlepény.

Mi történik Veled?

A 4. hét vége az az időszak, amikor menstruációdnak meg kellene jönnie. Ha még rosszul nem is érzed magad, érzékenyebb lehetsz, alhasad, melleid pedig egy kicsit talán jobban feszülhet az eddig megszokottnál.Előfordulhat az is, hogy az átlagosnál gyengébb vérzést tapasztalsz, ettől ne ijedj meg.

Ha tüneteid eltérnek a korábbiaktól és a vérzés is gyengébb, mint máskor, csinálj egy tesztet, majd jelezd nőgyógyászodnak, amennyiben az pozitív lett – és persze kérj időpontot az első ultrahangos vizsgálatra :-).

shop ad

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.