KRIO Intézet

A BabaDirect számára is a család gyarapodásának talán legfontosabb pillanata, a baba érkezésének első jele, a "hír", hogy érkezik egy új családtag, kiemelt odafigyelést igénylő időszak eredménye. Nem elég tervezni és az anyagi feltételeket megteremteni. Az egészséges szülők és az előre gondolkodás, mint a szülők felelősségének egyik alappillére is nélkülözhetetlen. Az efajta előrelátás és gondos családtervezés megkerülhetetlen eleme az őssejt bank kiválasztása.

krio2

A Krio Intézet Magyarország első és máig legnagyobb, hazai tárolást biztosító őssejt bankja: az Intézet jelenleg mintegy 28 ezer őssejtmintát tárol Magyarországon. Az 1998-ban alakult Krio Intézet a FamiCord Group, Közép-Kelet Európa legnagyobb őssejtbank hálózatának tagja. Intézetünk 2010-ben elnyerte az American Association of Blood Banks, a világ egyik legrangosabb őssejtbank szövetségének akkreditációját, mellyel egyetlen közép-európai intézmény sem rendelkezik. A Krio Intézet nevéhez fűződik az első, Magyarországon, privát őssejtbankban tárolt mintával elvégzett, sikeres őssejt beültetés. Az orvosok 2010 decemberében egy leukémiás kislány életét mentették meg a testvére köldökzsinórvéréből származó őssejtek segítségével.

krio1

Mi is az az őssejt, és miért fontos születéskor levetetni és megőrizni?

Az őssejtek olyan fiatal (éretlen) és káros hatásoktól mentes (érintetlen) speciális sejtek, amelyek egyrészt osztódásra, önmaguk megújítására képesek, másrészt át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, így pótolva az elpusztult sejteket, szöveteket. Az életünk során csak egyszer, születéskor gyűjthetők, de utána akár évtizedek múlva is felhasználhatók, mert mélyfagyasztott állapotban minőségi romlás nélkül képesek megőrizi életképességüket. A köldökzsinórvér levétele és tárolása lehetőséget teremt arra, hogy az őssejteket felhasználhassuk abban az esetben, ha gyermeküknél őssejt-transzplantációval gyógyítható betegséget diagnosztizáltak. 

Tudtad, hogy napjainkban az őssejt transzplantáció egy rutin kezelési módszer? 

Magyarországon a köldökzsinórvérből származó vérképző őssejteket a mindennapi klinikai gyakorlatban már rutin módszerként alkalmazzák körülbelül 80 féle súlyos betegség kezelésére. 2018-ban ünnepeltük az első sikeres köldökzsinórvér transzplantáció (Franciaország, 1988. október 8.) 30. évfordulóját. Azóta Európában kb. 41 000 köldökzsinórvér minta került felhasználásra.

Tudtad, hogy köldökzsinórvérből levett őssejtek korlátlan ideig tárolhatók és felhasználhatók?

A köldökzsinórvér mélyfagyasztása a Krio Intézetnél a jelenleg legkorszerűbb ún. vapour phase technológiával, körülbelül mínusz 180 fokon, folyékony nitrogén gőzében történik, aminek következtében a sejtekben gyakorlatilag leállnak az anyagcsere folyamatok, így minőségi romlás (öregedés) nélkül tárolhatók akár egy életen át. Magyarországon jelenleg öt őssejttranszplantációs centrum működik, a kezeléseket, mint minden más kórházi kezelést, az állami egészségügyi ellátórendszer finanszírozza.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.