Fogantatás – a sorsdöntő pillanat

De melyik ez a pillanat? A pete és hímivarsejt méhben történő találkozására gondol ilyenkor mindenki – ez azonban egyáltalán nem így van! Ez még se nem a fogantatás, se nem a méhben történő dolog.

De akkor hol és mikor történik?

A két sejt találkozásakor „csupán” egy (vagy több) megtermékenyített petesejtünk van, aki előtt még nagyon hosszú út áll – nem csak a méh eléréséig, hanem ahhoz is, hogy fogantatásról beszélhessünk. 

A sejt megtermékenyülése még nem jelenti azt, hogy majd osztódásnak is indul, vagy akár képes lesz a méhben a beágyazódásra. Egy adott hónapban mindössze 20-25% esélye van annak, hogy egy új pici élet megfoganjon. Természetesen minden hónapban van egy erre leginkább esélyes időszak, de ne szaladjunk előre – rengeteg dolgot tehetünk azért, hogy sejtjeink a tökéletes időpontban kicsattanó formában legyenek, csökkentve így annak az esélyét, hogy várandósság alatt bármilyen probléma léphessen fel!

Szánjatok a felkészülésre időt – megéri !

Ha úgy döntöttetek, itt az idő, hogy kisbabátok legyen, 2 út közül választhattok:

1. védekezés nélkül csak összejön, pozitív teszt után pedig jöhet az orvos – így nagyobb esélyt adtok arra, hogy bármilyen rejtett probléma már csak a várandósság alatt fog kiderülni

Vagy

2. tudatosan, egy kb. 3 hónapos felkészülési időt adtok magatoknak arra, hogy szervezetetek vitamin és ásványi anyag háztartása a legmegfelelőbb körülményeket biztosítsa kisbabátoknak az induláshoz. 

Miért érdemes előre felkészülni? 

A vitaminok, ásványi anyagok hiánya vagy a nem megfelelő testzsír % akár a sikeres fogantatást is befolyásolhatja, míg a megfelelően kiválasztott megtermékenyítési időpont (minden hónapban 5-6 ilyen nap van) a két összeolvadó sejt legmegfelelőbb állapotát biztosíthatja. Nem beszélve arról, hogy a tervezett fogamzás előtt már 6 héttel elkezdett magzatvédő vitaminszedés a fejlődési rendellenességek egyharmadát kivédheti! 

Ha tehetnétek azért már most, hogy születendő gyermeketek minél nagyobb biztonságban és egészségben jöjjön világra, tennétek érte? 

Akkor mire várunk? Tervezésre fel!

Elöljáróban - amit mindenképpen tudnotok kell

Ha minden teljesen rendben van, mind női, mind férfi oldalon akkor is létezik egy bizonyos szintű kockázat – a tervezett fogamzással viszont ezeket nagyszerűen ki lehet küszöbölni! 

Női kockázat - Tüszőrepedés után a pete kb. 24 órán át életképes. Ez még nem is lenne akkora gond, viszont nagyjából a 20. órától azonban már „öregnek” számít. Ez azt jelenti, hogy jóval nagyobb az esély arra, hogy valamiféle genetikai „hiba” csússzon a gépezetbe.

Férfi kockázat - A hímivarsejtek a női szervezetbe jutva 4-6 napig aktívak, de ez idő alatt veszítenek aktivitásukból, sokan bele is pusztulnak – gondolom megérted – te sem lennél lelkes ennyi várakozás után.

Így a legoptimálisabb majd az lesz, ha az éppen frissen, fiatalosan útrakelő petesejtet már toporogva várják a még élénk és mozgékony hímivarsejtek. Hogy ehhez mikor legoptimálisabb a pároddal együtt lenni, az minden nőnél egyedi. Ezt a cikk következő részében kiderülő módszerek alapján magad is ki tudod számolni a legtökéletesebb eredmény érdekében !

Felkészülés a fogantatásra – a legfontosabb lépések

Dönthettek úgy természetesen, hogy az első pillanattól kezdve olyan szakértő csoportra bízzátok magatokat, akik teljesen átfogó felkészítést és az ezzel járó teljes vizsgálati, tanácsadási hátteret biztosítják számotokra.

És dönthettek úgy is, hogy a felkészülés folyamán saját, már ismert orvosaitok (háziorvos, nőgyógyász, stb) segítségével haladtok végig.

Bármelyiket is választjátok, ideális esetben a felkészülés időszaka hónapokkal korábban elkezdődik, mint maga fogamzás – testi és lelki értelemben véve egyaránt – mindkettőtök számára.

Az első lépés - vizsgálatok:

Egy alapos kivizsgálás – tetszik, nem tetszik, annak érdekében, hogy ne a várandósság alatt derüljön ki akár egy, csak gyógyszerekkel kezelhető fertőzés, vagy egyéb elváltozás, mindenképpen megéri – így Neked és Párodnak is részt kell ezen vennie. Itt persze azt is megtudhatjátok egy vérvétel alapján, nincsen-e valamiféle hiány (vas, vitaminok) vagy akár éppen kialakuló gyulladás a szervezetetekben. 

Időben kezelve bármit és a kiürült raktárakat feltöltve sokkal nagyobb nyugalomban várhatjátok a fogantatáshoz legmegfelelőbb időpont elérkezését – a nyugalom pedig nagyon fontos tényezője a baba érkezésének.

A második lépés – a szervezet felkészítése:

Hogy a legjobb egészségi állapotban legyetek, a szervezet lemerülőben lévő raktárai kb. 2-3 hónapnyi idő alatt feltölthetőek. Ha arra is figyeltek, hogy minden táplálék a lehető legfrissebb és legtermészetesebb, lehetőleg felesleges adalékanyagoktól mentes legyen, sokat tesztek leendő babátok egészségéért – ahhoz viszont, hogy a baba számára minden lényeges dolog meglegyen 6-8 héttel a tervezett fogamzás előtt már érdemes folsavat, még inkább folsavat is tartalmazó vitamin készítményt szedni – ezzel nagy mértékben elkerülhető a velőcső záródási rendellenesség lehetősége. Ha csak akkor kezded a vitaminokat, amikor már tudomást szereztél a terhességről, lehet, hogy kicsit késő – a velőcső záródása ugyanis már a várandósság 3. hetében elkezdődik – akkor, amikor talán még éppen, hogy csak sejtésed van a szíved alatt létrejött új, pici életről.   

Testzsír % szerepe

Ha nem is ezen múlik, de mindenképpen szerepet játszik a sikeres fogantatásban és az egészséges várandósságban.

Gondolj csak bele – a várandósság folyamán egy egész emberi szervezet jön létre úgy, hogy a „hozzávalókat” Rajtad keresztül, Belőled nyeri kisbabád saját testének felépítéséhez!

Ha nagyon vékony vagy, orvosod javasolhatja, hogy pár kilót próbálj a biztonság érdekében felszedni. Ez nem csak azért fontos, mert a várandósság elején esetleges hányinger, hányás miatt kell, hogy legyen tartalék, de idegeinket is zsír veszi körül - minél vékonyabb ez a réteg, annál idegesebb lehet az ember. Az pedig egyáltalán nem használ egy ilyen helyzetben

Jelentősebb túlsúly esetén valószínűleg viszont néhány kg veszteséget fog javasolni az orvos – nem sértésnek szánja, csupán szeretne segíteni a biztosabb fogamzásban. A szervezet ugyanis, amennyiben már így is túl sok felesleges súlyt cipel, saját magát fogja megvédeni attól, hogy további gyarapodást kelljen elviselnie, tehát „szabotálhatja” is akár a fogamzást.

Harmadik lépés -  legmegfelelőbb napok megállapítása

A petesejt elöregedése és a hímivarsejtek mozgékonyságának csökkenése miatt a legtökéletesebb az, ha frissen és fiatalon találkoznak a sejtek egymással, ami akkor lehetséges leginkább, ha a pete útnak indulásakor akár azonnal találkozhat a még igen aktív hímivarsejtekkel. Ehhez viszont azoknak már ott kell lenniük a megfelelő helyen - de nem túl rég óta, nehogy kedvüket szegje a várakozás. 6-8 órányi utazás után (ennyi idő kell, míg a méhszájtól a petevezetékbe érnek) Te sem szeretnél már sokat ácsorogni.

A legaktuálisabb tehát a peteérés előtti nap az együttlétre!

De honnan tudhatod, mikor van Te a peteérésed? Több módszer közül is választhatsz!

Az ébredési hőmérséklet mérése (Hillebrant-módszer)

Fontos, hogy a mérés tényleg ébredési és ne felkelési hőmérséklet legyen, azaz akkor kell mérned, amikor még az ágyikóban vagy. Minden nap azonos időpontban mérd, hogy az esetleges változás valóban azt mutassa, amire kíváncsi az ember lánya, a peteérés idejét. Legpontosabb eredményt üreges helyen – ez esetben a szájüregben mérve kaphatsz.

Peteérés előtt testhőmérsékleted 37C° alatt van, közvetlenül előtte pedig kicsit még csökken az addig mérthez képest. Itt már érdemes a következő napi hőmérsékletet nagyon figyelni, mert amikor a tüsző megreped, az érett pete megkezdi utazását, hőmérsékleted 0,4-0,5 °C-ot majd emelkedik. Biztos jeleként azt értékelheted, ha testhőmérsékletednek ez az emelkedett szintje minimum 3 napon át fennáll.

A módszer használatával a felkészülési időszak hónapjaiban teljesen kiismerheted ciklusod működését.

méhnyak nyák vizsgálata (Billings-módszer)

A méhnyak termeli azt a nyákot, mely leginkább védelmi szerepet tölt be a bacilusokkal, vírusokkal szemben. A peteérés időszakában változó hormonális háttér hatására azonban mennyisége és állaga is megváltozik, így ahelyett, hogy ellenállna, inkább segíti a hímivarsejtek átjutását – saját magán.

Ennek a változásnak a megfigyelésén alapszik a Billings-módszer.

Míg a ciklus elején a nyák mennyisége szinte észrevehetetlen, addig a peteérés vége előtt (tehát még a tüszőrepedés előtt) több, sűrű és sárgás-fehér lesz. 

Közvetlenül a tüszőrepedés előtt viszont áttetszővé, síkossá válik (leginkább tojásfehérjéhez lehet hasonlítani).

LH vagy Ovulációs teszt

Az LH (luteinizáló hormon) teszt (Ovulációs teszt néven keresheted gyógyszertárakban, drogériákban) a terhességi teszthez hasonlóan működik, a különbség abban van, hogy nem hcG, hanem LH érzékeny. Ugyanúgy vizeletből mutatja ki, ha az LH szint emelkedik, ami 1-2 nappal a tüszőrepedés előtt történik. Nagyjából a 10-12. naptól már érdemes tesztelni, hogy a ciklusod közepéről semmiképpen se maradj le. Ha pozitív eredményt kapsz, az azt jelenti, hogy éppen a legmegfelelőbb időszakban vagy, mert a petesejt nagyjából 24-48 órán belül kilökődik. Úgyhogy hajrá, hadd toporogjanak petére várva a kis hímivarsejtek!

Ovulációs mikroszkóp

Ne gondolj nagy készülékre, egy kicsi, kb . rúzs méretű szerkezet ez, amivel nyálból vagy hüvelyváladékból vett mintát vizsgálhatsz. A peteérés előtt megnövekedő ösztrogén szintnek köszönhetően a megszáradó minta kristályosodik és jellegzetes, páfránylevélhez hasonló mintát hozlétre. Nyugi, mellékelünek hozzá ábrát is, így könnyen felismerheted saját kis páfrányleveleidet, azzal összehasonlítva.

A módszereket akár kombinálhatod is, hogy még biztosabbak lehessetek az eredményben, sőt, mindezek mellett, ha még ennél is többet szeretnél tenni, bizonyos teák fogyasztása – ilyen a cickafark, a palástfű, a barátcserje és a málnalevél tea – még inkább segíthetik a termékenység folyamatát  arról nem is beszélve, hogy egy tea melletti beszélgetés milyen pihentető lehet!

Egy apró plusz – ha már befolyásolható…Vajon befolyásolható?

Az ember  - főleg, ha netán hosszabb ideje vágyik kisbabára – azt mondja, mindegy, hogy kisfiú vagy kislány, csak egészséges legyen. Ez így is van jól – de mégis – ha egy picivel nagyobb esélyt magatok is teremthettek egyik vagy másik irányba, miért ne? Egy próbát akár meg is érhet!

A megfelelő időzítés

Mivel az XY kromoszómákat hordozó, azaz kisfiú ivarsejtek gyorsabbak, de hamarabb feladják a várakozást, a tüszőrepedés napján történő együttlét nagyobb valószínűséggel kisfiút, míg az azt megelőző 48-72 órában történő szeretkezés nagyobb valószínűséggel kislányt eredményez, mert az XX kromoszómával rendelkező, azaz kislány ivarsejtek kicsit lassabbak ugyan, de szívósabban állják az idő próbáját. Ettől természetesen még csak az lehetőség nagyobb egyik vagy másik nemre, biztosat nem lehet mondani.

pH-érték eltolása

A hüvely vegyhatásának befolyásolásával azonban - Dr Ceizel Endre véleménye szerint - az esélyt nagyjából 70% szintre lehet feltornászni! 

Savasabb kémhatás mellett kislány, míg lúgosabb mellett inkább kisfiú lehet a befutó. Nem kell hozzá komolyabb orvosi beavatkozás, csupán egy hüvely irrigálót kell beszerezned – ez bármelyik drogériában vagy patikában beszerezhető.

Savas kémhatás érdekében 1 l langyos vízhez 1 evőkanálnyi 10%-os ecetet adj, lúgoshoz 1 evőkanál szódabikarbónát – majd kezdd meg a hüvely öblítését. Kb. a felénél egyszer 5 percre próbáld bent tartani a folyadékot. Mivel testünk egyetlen része sem igazán szereti, ha a pH egyensúlya felborul és igyekszik visszaállítani azt normál szintre, az irrigálás után mihamarabb, de lehetőség szerint fél órán belül tegyetek mindet félre és legyen csak kettőtöké a világ. Mert lehet, hogy ez az utolsó alkalom arra, hogy egymás szívében csak Ti ketten legyetek – hiszen hamarosan beköltözhet a csücskébe még egy pici Valaki 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.