Epres és Mentes

Két dolgot hangsúlyoznék ki az alábbi írásomból, és persze a torta receptjét, szénhidrát számítását is megtalálod benne:
1. A „mentes” számomra azt jelenti, hogy minőségi és tápanyagban gazdag ételeket fogyasztok, mellőzve azokat az élelmiszereket, melyek nem támogatják a saját aktuális egészségi állapotomat.
2. Az édes ízt nem pótolni kell, és alternatív megoldásokból előteremteni, hanem az édes íz dominanciáját kell megszüntetni a táplálkozásodban. 

Így készült az epres tortácska 

6 tojásból, 60 gr zabpehely lisztből, 60 gr mandula lisztből és 20 gr stevia-inulin porból (helyette használhatsz 4 evőkanál mézet is) piskótát sütöttem. Hátha valakinek segít: piskóta sütésénél 10 percig 200 fokon, majd kb. 15-20 percig 180 fokon sütjük a tésztát, így alakul ki a rácsszerkezet, ami sütőpor nélkül is levegősen tartja a piskótát. Hozzáteszem, közel nem lesz olyan laza, mint a cukorral (=szacharóz, bármilyen álnév alatt is fut) készült piskóta. Ha esetleg pirul a teteje, takard le sütőpapírral. 

Vaníliás zabpudingból (Szafi Free) főztem 2 adagot: 50 gr pudingporhoz 4 dl cukrozatlan kókusztejet adtam, és 5 gr stevia-inulin port, (mi nem szeretjük a domináns édes ízt). A pudingot a piskóta tetejére kentem még langyosan, majd amikor kihűlt kb. 200 gr eperrel díszítettem. 

IMG 6604

Édesítési kisokos

Gyorsan hozzá is teszem, senki ne gondolja, hogy a stevia-inulin por „egészséges” édesítő! Egyik alternatív édesítési megoldás sem az.

Ez nem azt jelenti, hogy ne használd őket soha, csak tudd, hogy mit használsz, és használd ritkán és keveset!  

A stevia növény jó megoldás édesítésre, de feldolgozott állapotban, porként már nem az. Az inulin pedig egy polifruktozán lánc, ami fruktózzá alakul, tehát gyümölcscukorrá. Azért használják előszeretettel édesítésre, mert bizonyos mennyiségig inzulin nélkül is hasznosul a szervezetben. DE: a gyümölcscukor napi 25-40 gr feletti fogyasztása erősen gyulladásfokozó hatású, ráadásul elég gyakori a fruktóz felszívódási zavar előfordulása is, anélkül hogy tudnánk róla. Tehát csak óvatosan! 

A cukoralkoholokat (pl. eritrit, xilit) kerüld el, mivel a vastagbélben erjedve a patológiás bélflórát erősítik (magas FODMAP)!  

A szacharóz (alias kristálycukor) rendkívül változatos álneveken kapható: kókuszvirág cukor, nádcukor, melasz, barnacukor, stb. Mindegyik kémiai szerkezete 1 glükóz + 1 fruktóz = 1 szacharóz. Tehát mindegyik fele gyümölcscukor. 

A mesterséges édesítők, melyek nem rendelkeznek szénhidrát és kalória tartalommal, ugyanúgy inzulin választ váltanak el a szervezetben! 

Általában mézet vagy juharszirupot használok édesítésre, kis mennyiségben. Monoszacharid formában tartalmazzák a glükózt és a fruktózt, emellett sok más vitális elemet is. Viszont hőkezelés hatására utóbbiak elpusztulnak. 

Szerintem a cukrot nem pótolni kell a táplálkozásodban, hanem leszokni az édes íz mindenek feletti dominanciájáról! Attól még semmi nem lesz „egészséges édesség”, hogy alternatív édesítőkkel készül el. 

A szénhidrát tartalom számítása 

60 gr zabpehely liszt (100/58): 34,8 gr

60 gr mandula liszt (100/4): 2,4 gr

50 gr zabpuding (100/67): 33,5 gr

200 gr eper (100/6): 12 gr

Összesen: 82,7 gr  

A tojásra, a stevia-inulin porra és a kókusztejre nem számolok szénhidrát tartalmat. A tortát 8 szeletre osztottam, tehát szeletenként 10,3 gr szénhidrátot tartalmaz. 

Jó étvágyat! :-)

 

MacPherson Éva www.evamacpherson.com

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.