Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

21. hét – Babával otthon

Anya - Baba pihenése

 

 21.hét képHa kisbabád nem túl jó alvó, akkor mostanra már igazán érezheted az alváshiányt, hiszen öt hónapja nem tudod átaludni az éjszakákat. Ideges, ingerlékeny lehetsz, ami - mint egy ördögi kör – hatással lehet babád alvására is, hiszen a Te rezgéseid nagy mértékben hatnak a picire.

Átveszi a feszültséget, és nyugtalanná válhat tőle. Ezért alapvetően fontos, hogy próbálj nyugodt maradni és tenni arra magasról, ha közben szalad a lakás vagy „mit fognak szólni mások”. Ez fog tükröződni a testbeszédedben is, amit a baba ösztönösen ért. 

Ha mégis úgy érzed, hogy nagyon stresszes állapotban vagy, próbálj meg félrevonulni. Szervezd meg, hogy a párod vagy valaki más ott legyen Veletek - ha csak néhány napra kapsz egy kis segítséget, már az is oldhatja a szorongást – jobban meg tudsz majd birkózni a napközben adódó helyzetekkel. A stressz leküzdésére a legjobb gyors megoldás a testmozgás – ha a szíved erősebben ver, és egy kicsit kifulladsz, akkor stresszhormon-szinted csökken.ez dolgokat, hiszen számtalanszor mondjuk, hogy nincs semmi baj, amikor igenis vannak problémák a háttérben).

ETETÉS

Ha kisbabád egyik napról a másikra hirtelen nem hajlandó újabb ízekkel ismerkedni, ne aggód – csak annyit jelez, hogy egyelőre elég volt neki az újdonságból. Amíg eleget iszik és nem pisil kevesebbet, mint szokott, addig nincs ok az aggodalomra. Továbbra is kínáld fel neki az ételt, de ha nem érdekli, ne keríts neki nagy feneket.

Az étvágytalanság lehetséges egyéb okai

Ha nem az ízekkel való telítődésről van szó, akkor a legvalószínűbb ok az, hogy náthás, ami nagyon gyakran torokfájással kezdődik. Lehet, hogy nem látod még rajta a nátha nyilvánvaló tüneteit, ezért hidd el neki, hogy pillanatnyilag tényleg semmilyen szilárd ételt nem kíván, és ne erőltesd.

Más betegségek is okozhatnak étvágytalanságot, ezért nagyon figyeljünk oda, és ha úgy véljük, hogy nincs jól, figyeld hangulatváltozását, bágyadtságát, mérd meg többször a hőmérsékletét.

A fogzás is gátolhatja az evés iránti igényt, mert a babának fájdalmat okoz az ínyére nehezedő nyomás.

A fáradtság is csökkentheti a baba étvágyát, ezért gondold végig, hogy itt van-e az alvás ideje, rosszul aludt-e az elmúlt éjjel vagy esetleg kapott-e tejet nemrég, amitől jóllakottnak érezheti még magát. Lehet, hogy éjjel szeret enni, ezért egész éjszaka tejet kér, ami megnyugtatja, majd napközben nemigen érdekli az evés. Ez általában olyan szoptatott babáknál fordul elő, akik a szüleik ágyában alszanak.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

A babát mostantól kezdve már beteheted egy szobai pihenőszékbe vagy fekvőhintába. Ezek olyanok, mint az ajtónyílásban felakasztható hinták. A ringató mozgástól akár el is aludhat benne, Neked pedig nagy szabadságot biztosít, hogy magaddal viheted bármely helyiségbe (a pihenőszéket legalábbis) és végezheted a dolgodat.

A baba most már magától is fel tud ülni néhány másodpercre, és élvezi ezt az „egyensúlyozó” játékot. Erre ágyon, magasabb helyen (pelenkázó, kanapé, stb.) csak akkor legyen lehetősége, ha ott vagy Vele, különben gyorsan leeshet. Ne hagyd felügyelet nélkül sosem!

MIKOR FORDULJ ORVOSHOZ?

Húgyúti fertőzés

A babáknál a húgyúti fertőzés súlyos dolog, amit sürgősen meg kell vizsgálnia az orvosnak. Legnyilvánvalóbb tünetei a megszokottól eltérő szagú vizelet, előrehaladott esetben pedig már a láz és hányás is utalhat rá. Az orvosnak ilyenkor már be kell utalnia a babát a kórházba, ahol ki tudnak deríteni esetleges veleszületett rendellenességeket, és a vese hegesedését is meg tudják állapítani. A vesekárosodás később magas vérnyomást, sőt veseelégtelenséget is okozhat, ezért olyan fontos a sürgős orvosi kezelés.

A lány csecsemők hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, ezért fontos, hogy tisztába tevéskor elölről hátrafelé töröljük meg őket, hogy a székletből ne kerülhessenek baktériumok a húgyhólyagba.

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

Sajnos nincs több kifogás, ami a tornagyakorlatokat illeti! Hacsak nincs valamilyen konkrét sérülésed, vagy más ok a gyakorlatok elkerülésére, többé nem lehet a szülés ok az óvatosságra. Fizikailag már bőven alkalmas vagy arra (még császármetszés után is), hogy elkezdd az edzéseket. Fokozatosan kell felépíteni, esetleg nehezíteni a gyakorlatokat, hogy a szoptatást ne befolyásolja hátrányosan, illetve, hogy elkerüld a hirtelen megterhelésből adódó sérülést. Ami a terhességi hormonokat és a laza ínszalagokat illeti, tested már visszanyerte normál állapotát.

EGY KIS ELŐRELÁTÁS – Magas etetőszék beszerzése

Érdemes elgondolkodni egy magas etetőszék beszerzésén - kisbabád nemsokára már elég erős lesz ahhoz, hogy beleültetve megtartsa magát.

Vásárláskor legyen fontos szempont a könnyű tisztíthatóság és összecsukva a kis helyigény (persze ez a rendelkezésedre áll helytől függ). Fontos, hogy az asztallapját le tudd szerelni, és magasságát úgy tudd beállítani, hogy a babát nagyobb korában oda lehessen ültetni az asztalhoz. Mindemellett legyen elég biztonságos a heveder, amivel bekötöd a babát, mert a nagyobb csecsemők és totyogós apróságok megpróbálhatnak kiszabadulni a székből.

Lehet, hogy egy ilyen sokoldalú szék többe kerül, mint tervezted, de ha szeretnétek később kistestvért, akkor többszörösen tudjátok előnyeit kihasználni – ha nem, akkor pedig el tudod adni, így a befektetett összeg egy része visszafolyhat a családi kasszába.

kép forrása: www.alicdn.com

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat