Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

20. hét – Babával Otthon

Adjunk-e gyógyszert a babának?

 

A legtöbb szülő óvatos, amikor fájdalomcsillapítót kell adnia a babájának, mert félelmei vannak a gyógyszerek veszélyeit illetően. Ha azonban követed az adagolási útmutatót, és mindig csecsemőknek való gyógyszereket alkalmazod – természetesen csakis orvosi utasításra (felnőtt gyógyszert sem a hatóanyagok típusa, sem azok mennyisége miatt nem adhatunk!), akkor a baba tökéletes biztonságban lesz.

baba 20.héthez

  A két általános csecsemő-fájdalomcsillapító – a paracetamol és az ibuprofen – nem fog ártani a gyomor nyálkahártyájának (bár a felnőtteknél ez a kockázat fennáll), mivel a baba olyan gyakran eszik, hogy a gyomra sohasem teljesen üres, és mivel fiatalabb, gyomrának nyálkahártyája rugalmasabb.

Nagyon fontos viszont a csomagoláson feltüntetett adagolási útmutató követése, mert ha véletlenül egy plusz adagot adunk be a babának, az veszélyes lehet! Ha ez megtörténik, azonnal hívd fel az orvosi ügyeletet. Az orvos meg fogja kérdezni a baba súlyát, és hogy mennyi gyógyszert kapott, majd ennek alapján kiszámítja a mérgezés valószínűségét, és megállapítja, hogy veszélyben van-e a pici.

Célszerű, ha mindkét hatóanyagú baba-fájdalomcsillapító kéznél van, mert a kettő váltva is alkalmazható - nehogy túllépjük az egy-egy fájdalomcsillapítóból 24 órára engedélyezett mennyiséget. Ezt azonban a baba életkorának és súlyának függvényében mindenképpen saját gyerekorvosoddal egyeztesd – tilos a közösségi oldalon egymásnak adott, ellenőrizhetetlen biztonságú tippek alapján gyógyszerelni egy kisbabát!

ALVÁS

Valószínű, hogy kisbabád mostanában elhagyja a késő délutáni szunyókálást, így napközben már csak kétszer alszik – kora délelőtt és kora délután. Tapasztalni fogod viszont, hogy egyes napokon ennek ellenére szüksége van a késő délutáni alvásra is – ez olyankor történik, amikor egy új inger, hosszabb utazás, új játék jobban lefárasztja. Hagyd, hogy saját igényei szerint aludjon, arra viszont figyelj, hogy az utolsó szunyókálásból való ébredés és az esti lefekvés között legalább három óra teljen el.

 A jobb éjszakai alvást segítő ételek

A baba remélhetőleg éjjel már kevésbé lesz éhes, és az egyik éjszakai evést elhagyja. Ha már megkezdted a hozzátáplálást, akkor érdemes arra is figyelni, hogy olyan ételeket kapjon babád, amelyekből lassan szabadul fel az energia. Ezektől vércukorszintje stabillá válik, így hosszabb ideig fogja jóllakottnak érezni magát. Ezek közé tartozik az édesburgonya, a körte, az alma, az őszibarack és a sárgarépa, amelyek mindegyikének alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy lassan szabadul fel belőlük a cukor. A burgonyának, töknek, paszternáknak, rizsnek és papajának viszont magas a glikémiás indexe, gyorsan felszabadul belőlük a cukor, így a baba energiaszintje néhány óra múlva leesik. Érdekes, hogy a tejnek nagyon alacsony a glikémiás indexe, ami arra utal, hogy valóban több órára elegendő táplálékot nyújt a babának.

ETETÉS

Néhány naponta érdemes a már megismert ételeket váltogatni, figyelve arra, hogy legyen a nehezebb ételek mellett könnyebbe is. A burgonya, az édesburgonya és a banán nehezebb, ezeket egy kis plusz anyatejjel vagy tápszerrel érdemes elkeverni.

Lesznek „szeretem” és „nemszeretem” ételek majd babádnál – ez egyáltalán nem baj, erőltetni nem kell semmit, hiszen egyedi ízlése lesz. Persze egy először nem kedvelt ételt ki lehet próbálni néhány alkalommal, hátha éppen csak az adott napon nem volt hozzá kedve -, de ha rendszeresen visszautasítja, akkor fogadd el, hogy azt az adott ízt nem szereti.

Az ilyen esetekre legyen mindig „B” terv. Ezt megoldhatod úgy is, hogy a „nemszeretem” ízt összekevered egy olyan étellel, amit kifejezetten szeret babád, de lehet egy teljesen más, „szeretem” íz is-Legyen tehát egy új étel mellett otthon mindig egy már jól bevált is, így biztosan nem kerülsz problémás helyzetbe, ha az adott napra szánt ebédet nem eszi meg.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK 

Babád valószínűleg már két kézzel meg tud fogni tárgyakat, így pelenkázás közben megfoghatja és a szájába is veheti akár a lábfejét. Hagyd ismerkedni saját testével – ha esetleg erősebben ráharap lábacskájára, az nem tragédia, így tudja majd beazonosítani idővel saját képességeit.

Ettől a héttől kezdve a hasról hátra verzió után talán már átfordul a hátáról a hasára is. Valószínűbb, hogy ezt akkor tudja megtenni, ha háton fekve már jól tudja oldalirányban ringatni magát, és ha már át tud fordulni a hasáról a hátára. Ne érezz csalódást, ha a pici nem tud átfordulni még egy-két hónapig, mivel ez nagy izommunkát igényel. Erő és koordinációs készség egyaránt kell ahhoz, hogy csípőjét oldalra lendítse, miközben kihomorít, hogy egyik karját eltegye az útból, a másik karjával pedig nagyobb lendületet adjon az átforduláshoz. Persze nem tudatosan teszi mindezt, de rengeteg izom és ízület megfelelő munkája kell ahhoz, hogy a dolgok klappoljanak az első átlendüléshez. Onnantól viszont, hogy ráérez a technikára, a forgás oda-vissza, nagy kedvenc lesz.

MIKOR FORDULJ ORVOSHOZ?

Fejsérülés

Nagyon gyakori, hogy a szülők véletlenül leejtik a babát, vagy egy pillanat alatt legurul az ágyról vagy a pelenkázóról, különösen ebben a korban, amikor mozgékonnyá válik. Eséskor a baba valószínűleg beüti a fejét, ami nagyon aggasztó lehet, bár remélhetőleg nem okoz súlyos sérülést.

Ha azonnal felsír, akkor elvileg minden rendben van, ettől függetlenül érdemes orvoshoz vinni, ha a megütött területen púp alakul ki.

Ha viszont az alább felsoroltak bármelyikét tapasztalod nála, akkor a lehető leggyorsabban a kórház sürgősségi osztályára kell vinni:

  • Ha nem sír fel azonnal
  • Ha hányni kezd - ez agysérülésre utal, bár sok baba egy kisebb sérülés után is egyszer vagy kétszer hányt
  • Ha duzzanatot tapintasz ki rajta
  • Feltétlenül vigyük be a kórházba, ha szivacsos duzzanat keletkezik rajta, amely puha és nedves tapintású - ez koponyatörésre utalhat!

 

Az orvosok tisztában vannak vele, hogy mennyire nagy esélye van egy babának arra, hogy bárhonnan leessen, ne mondj mást, mit ami történt, csak azért, hogy Te ne tűnj hibásnak. Az orvos az alapján tud helyesen dönteni, és vizsgálatokat elvégezni, ha a valós események alapján teheti. Ettől még nem leszel rossz anya, ne aggódj! Akkor lennél az, ha saját magad védelmében mást mondanál, mint ami történt.

 

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS

Az anyaság azonban néha magányt is jelenthet, mert nem mindenki tud elvegyülni egy meghitt kismama-társaságban. Lehet, hogy nemrég költöztetek jelenlegi lakhelyetekre, vagy egyszerűen csak most kezdtél felocsúdni a baba körüli teendők rengetegéből.

Ha hasonló, kisbabás társaságban éreznéd jól magad, de ismerőseid közül éppen senkinek sincs a Tiéddel egykorú babája, járhatunk baba-mama klubba, beiratkozhatsz baba-mama tornára, jógára.

EGY KIS ELŐRELÁTÁS

Ideje összeállítani vagy beszerezni szakácskönyvet

Kisbabád hamarosan elég nagy lesz ahhoz, hogy húst, halat és búzadarát fogyasszon, illetve képes lesz megbirkózni a kicsit darabosabb ételekkel is. Ettől sokkal változatosabb lesz az étrendje, ezért lassan elkezdheted gyűjteni a megfelelő korosztálynak szóló recepteket vagy beszerezhetsz egy bébi-szakácskönyvet.

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA - Ne üsd meg a babát

A babák néha a legszelídebb természetű szülőket is ki tudják borítani. A baba megütése sohasem elfogadható, akárhányszor is ébreszt fel bennünket az éjszaka folyamán, akkor sem, ha kiköpi az ételt, vagy ha szünet nélkül sír. Ettől nem fog jobban viselkedni, hiszen nem szándékosan csinálja mindezt.

A baba megütése azt jelzi, hogy nem tudunk megbirkózni a feladattal, és segítségre van szükségünk, esetleg a párunktól, vagy beszélnünk kellene a védőnővel. Ha támogatást kapunk, akkor lesz egy kis időnk, hogy lehiggadjunk.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat