Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

18. hét – Babával otthon

A püré korszak kezdete

 

Az evés tanulása izgalmas időszak. A legtöbb anyuka amiatt aggódik, hogy gyermeke nem eszik eleget, később pedig amiatt, hogy nem táplálkozik eléggé egészségesen.

Most még Te magad alakíthatod szokásainak egy részét – hogy már 4 hónaposan, vagy a mostanában ajánlott 6 hónapos korban érdemes inkább kezdened a hozzátáplálást, babád kíváncsisága alapján könnyen eldöntheted – erről a 17. hét kapcsán írtunk korábban.

Etetéskor az aggodalmaskodás a legrosszabb, amit tehetsz, mert idegességed babádra is átragadhat, ami csökkentheti az elfogyasztott mennyiségeket.

Ami az egészséges étrendet illeti, most kell kialakítanunk a jó szokásokat, mert a baba szívesen megkóstol bármit, amit kanállal a szájába adunk. Ha a következő néhány hónapban az ételek lehető legszélesebb skálájával ismerteted meg, akkor nagyobb korában kevésbé lesz válogatós, és valószínűbb, hogy elfogadja a zöldségeket, ahelyett, hogy makacsul ragaszkodna a csirkefalatokhoz.

Az elválasztás időszakában az a legfontosabb, hogy példát mutassunk a babának. Ha naponta ötször eszel Te maga is friss gyümölcsöt és zöldséget, illetve sok házi készítésű ételt, akkor a kicsinek is ez lesz természetes.

ALVÁS

Egyes szülők boldogan alszanak együtt a babájukkal, és lehet, hogy a természetre bízzuk a döntést, hogy mikor kerüljön át a saját ágyába. Nem baj, ha a gyermek néhány évig velünk alszik, amíg ez a helyzet minnyájunkat boldoggá tesz, és megfelel az egész családnak.

ETETÉS

Elválasztás – pépesített dolgok

Ezen a héten az a cél, hogy új ízeket ismerjen meg a pici, amit valószínűleg élvezni fog. Elsők közt a pépesített őszibarack, alma és répa a legjobb választás, mert természetes édes ízüket a babák szeretik. Barack és alma nyersen, a répa puhára párolás után pépesítve igazi babakedvenc. A megfőzött sárgarépát villával vagy krumplinyomóval törjük össze, majd szitán préseljük át, hogy egészen finom pépet kapjunk, de használhatunk konyhai robotgépet, turmixgépet vagy kézi keverőt is. Egy vagy két kávéskanálnyi répához keverhetsz tápszert sűrítésnek vagy anyatejet hígításnak, ha nem megfelelő az állaga, vagy szeretnéd., hogy az pici számára ismerős legyen kicsit ezektől az íze.

A pépesített dolgokat magukban (tápszer és anyatej nélkül) hűtőben 24 órát vagy jégkocka-készítő tálcákban fagyasztva tárolhatod.

Különböző új dolgokat legalább 3 nap eltéréssel adj - ha a babánál három nap után nem jelentkezik semmilyen kedvezőtlen reakció az egyes gyümölcsökre, zöldségekre, akkor jöhet a következő – így könnyen kiszűrhető, hogy melyik okoz esetleg gondot (kiütés, hasfájás, stb.). Ez nem jelenti biztosan, hogy a pici arra az adott ételre mindig érzékeny lesz, csak azt valószínűleg., hogy még nem készült fel az adott dolog megemésztésére szervezete. Pár hóna múlva érdemes újra megpróbálni.

Konyhai felszerelés a pürékészítéshez

Ha nagyobb tömegben főzöl és fagyasztasz, az végeredményben kevesebb munkát jelent. Érdemes beszerezni egy turmixgépet vagy több funkciós konyhai robotgépet, amellyel nagy mennyiségeket lehet pépesíteni, de használhatsz botmixert is.

Egy ilyen masina – főleg ha legalább 500W-os a teljesítménye, akkor nem csak a baba, hanem az egész család számára nagy hasznot hozhat: akár magliszteket is őrölhetsz vele, isteni turmixokat, gyümölcsfagyikat, szószokat készíthetsz vele – így az egészséges táplálkozást is meg tudod oldani jószerivel házilag.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

Mostanában észrevehetted, hogy babád ügyesebben tud felvenni tárgyakat, mert megtanulta hüvelykujját a többi négy ujjától függetlenül mozgatni.

Bár önállóan még nem tud felülni, ha ülő helyzetben megfogod a két kezét, akkor látod már azt is, hogy a háta nem görbül be teljesen, mint az újszülötteké: hátának felső része már erős és függőleges. Nyakizmai is megerősödtek, ezért szilárdan tudja tartani a fejét.

Az önálló felülést viszont nem szabad erőltetni, hagyd, hadd fejlődjön a saját ütemében – több hónap eltérés is lehet két azonos korú baba mozgásfejlődése között!

 

MIKOR FORDULJ ORVOSHOZ?

Hányás

Ha a hányás babánál ez csak egyszer-egyszer fordul elő, akkor ezt kisebb fertőzés, például megfázás vagy torokfájás is okozhatja, illetve a túl sok nyálkától és a köhögéstől is felkavarodhat a gyomra.

Ha az egyébként nem „hányós” baba 24 óra alatt kettőnél többször hány, akkor már érdemes ezt jelezni az orvosnak.

A hasmenéssel kísért hányás gyomor-bélhurutra vagy ételmérgezésre utalhat, amikor fennáll a kiszáradás veszélye. Otthon is kezelhetjük azzal, hogy folyadékpótlásként sok tejet adunk neki. Alkalmazhatunk olyan rehidratáló keverékeket, amelyek pótolják a só- és folyadékveszteséget.

Ha a baba a szokásosnál kevesebb vizeletet ürít, vagy ha hat óránál hosszabb ideig száraz marad a pelenkája, akkor vigyük orvoshoz, mert a kiszáradás a csecsemőknél rendkívül veszélyes.

A hányás néha súlyos problémára utal, például ha véres, és biztosak vagyunk benne, hogy a vér nem szoptatás közben, kisebesedett mellbimbódból került bele. A véres hányás okát mindig ki kell vizsgálni, ezért a babát be kell vinnünk a kórház sürgősségi osztályára! Akkor is kórházba kell vinnünk, ha a hányása élénk zöld vagy sárga, ami olyankor fordul elő, ha bélelzáródása van, vagy ha valami mérgező dolgot evett, illetve ha eséstől vagy a fejét ért kisebb ütéstől van hányingere.

A hányással járó egyéb betegségek közé tartozik a húgyúti fertőzés és az agyhártyagyulladás is – így nagyon fontos, hogy, amennyiben a hányás váratlan, akár súlyos betegség figyelmeztető jele is lehet.

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA – Bébikompot NE!

A bébikomp az a kerekeken guruló, műanyag keretes ülés, amellyel „sétálni” tud a baba. Ez az eszköz nem csak azért veszélyes, mert olyan mozgásszabadságot ad a babának, amire ebben a korban magától még nem érett, hanem a járás fejlődését is teljesen tönkreteszi. Vagy lábujjon járásra, vagy rogyasztott járásra sarkallja, mivel saját súlyát még nem tudja megtartani, így az ülő rész alátámasztása miatt a súlypont nincs jó helyen. Arról nem is beszélve, hogy ha még ülésben sem tudja megtartani magát, akkor meg pláne nem tesz jót, hogy ebben önállóan kelljen jobbra-balra, ahogyan sikerül tartania magát.

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

Bár a baba még csak négy hónapos, ha szeretnél 6 hónapos korában visszaállni a munkába, ideje elgondolkodni azon, hogyan oldható meg kisbabád felügyelete.

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat