Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Nyár van, nyár - Miért nem eszik a baba?

 

A válasz egyszerű: mert meleg van. Mi felnőttek sem eszünk annyit melegben, mint amennyit szoktunk, inkább folyadékot, könnyebb ételeket kíván a szervezet – ha lehet, hidegen. Miért működne máshogyan egy kisbaba?

Csak anyatejjel táplált baba

Ösztönösen kerüli még azokat a helyzeteket is, amelyekben nagyon megizzadhat, így nem csak azért rövidülhetnek a szoptatási percek, mert az elején van a szomjoltó tejcsi, hanem azért is, mert a szopizás tevékenységébe nagyon bele tudnak izzadni a picik.

Segítheted babádat azzal, ha szoptatáshoz a lakás leghűvösebb részébe mentek és kánikulában csak egy pelust hagysz rajta.

Hozzátáplált baba

Ha még anyatejet is kap a kicsi, előfordulhat, hogy a plusz táplálék helyett inkább több alkalommal szeretne szopizni, amivel két legyet üt egy csapásra, hiszen tápanyagot is kap és a szomját is oltja.

Ha viszont nem elegendő az anyatej, mindenképpen legyen lehetősége inni – leginkább vizet, legfeljebb cukrozatlan, kihűtött (nem hűtőben) babateát ígyon, a változatosság kedvéért.

Az is jó megoldás lehet, ha a tartalmasabb ételeket (főzelékek, bébiételek) késő délutánra vagy estére hagyod, amikor már kissé lehűt az idő, nap közben pedig gyümölcsöt vagy gyümölcspépet kínálsz neki – azokat, amelyeket az életkorának megfelelően már ehet.

A már minden(t)evő baba

Nagyobb babáknál több lehetőség nyílik akár gyümölcsök, akár más szilárd táplálék területén is, így esetükben a lehűtött gyümölcslevesek is szóba jöhetnek nap közben, míg estére a főzelékfélék vagy grillezett hal, szárnyas hús is nagyszerű, párolt vagy grillezett zöldséggel.

A szükséges folyadék mennyiségére azonban minden korosztálynál figyelni kell, mivel a kicsik nagyon hamar képesek kiszáradni.

Szervezetük jóval magasabb arányban tartalmaz vizet a felnőttekénél, így a vízháztartás egyensúlya rendkívül fontos.

Természetesen lehet konkrét számadatokat találni arról, hogy mennyit kell (ez mindig relatív) innia decire pontosan egy adott korú babának, de ennél sokkal fontosabb az, hogy akkor ihasson, amikor szomjas.

Ha kicsi még, akkor rendszeresen kínáld, főleg melegben folyadékkal, ha már 1-2 éves, akkor ezen felül legyen elérhető közelségben mindig számára innivaló, bármiből is iszik. Ez lehet forralt, majd lehűtött víz, babavíz vagy cukor nélküli babatea.

Édes italokhoz (cukros tea, gyümölcslé, kakaó, stb.) hozzászoktatni a babákat felesleges, mert csak még több folyadékot fognak kívánni. Arról nem is beszélve, hogy a finomított cukor egyáltalán nem egészséges.

Bár a média igyekszik foglalkozni a fogakra és az elhízásra vonatkozó hatásaival, valójában sokkal több bajt okoz a cukor ezeknél. Mivel sajnos az alapvető élelmiszerekben is többnyire jelen van, nekünk, szülőknek, kiemelten kell figyelünk arra, hogy felesleges cukor ne kerüljön a baba szervezetébe. Ezzel teszünk hosszú távon igazán jót neki, hogy miért, azt fokozatosan fogjuk megtapasztalni. Kezdve a kevesebb hisztivel…(link – cukor kontra hiszti)

Nagyobb gyerekeknél jó megoldás lehet, ha a frissen préselt gyümölcslevet a gyümölcs ízvilágától függően 1/3-2/3 vagy ½-1/2 arányban hígítjuk vízzel.

 

 

Baba Direct

Kapcsolat