Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Babanyár

 

A nyári nap sugara a jókedv, az élet és a D-vitamin képződésének forrása. Egyértelmű hát, hogy mindenkinek szüksége van rá, főleg a babáknak – de csak okosan!

Lassan már nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is az a biztonságos, ha árnyékban töltik a nyári napok nagy részét, de 11-16-ig tartó néhány órát mindenképpen.

Minél kisebb egy gyermek, annál nagyobb elővigyázatossággal szabad közvetlen napfényre vinni.

Ha nagyon pici a baba

Azon túl, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, ne feledkezzünk meg arról, hogy nem rendelkeznek még azzal a védőréteggel sem (melanin nevű festékanyag), mely pont a nap sugarainak hatására alakul ki, fokozatosan.

Ezt a védelmi vonalat fel kell építeni ahhoz, hogy ne okozzon számára bőrpírt, vagy egyéb tüneteket a napfény.

Közvetlen napra 3 hónapos kor alatt semmiképpen ne vigyük a kisbabát, mindig legyen lehetőség az árnyékolásra.

Árnyékot adhat egy épület, fedett terasz vagy fa, ahol felállítható egy mobil kiságy (simán leteríthető pléd, takaró azért nem túl jó megoldás, mert a bogarak könnyebben másznak rá ezekről a babákra).

Ha mindenképpen útra kell kelni a babával a nagy melegben, lehetőség szerint a babakocsin is inkább a megfelelő irányba mozgatható napernyőt válasszuk árnyékolásként, mint a felhúzható tetőt, vagy hálót –,ezek alá könnyen beszorulhat a meleg levegő.

Autóban az ablakra rögzíthető rolók jobban szűrik a fényt, mint a tapadókorongos hálós megoldású árnyékolók. Autós utazásnál különösen a huzatra kell figyelni vagy a klímát kell átgondoltabban használni, ha baba van az autóban.

Klíma használatát csak akkor válaszd, ha a szezon elején ki lett takarítva!

Amennyiben kendőben vagy más magunkra rögzíthető hordozóban (Mei Tai, csatos hordozó) visszük a babát, fejére mindenképpen kerüljön egy vékony sapka, mely a fülecskéit is védi.

Ilyen esetben fontos, hogy jól szellőző ruhát válasszunk magunknak és a babának is, hiszen testünk egymást is melegíti.

A melegtől könnyen elpilledhet a baba, ami nagyon veszélyes lehet, ha nem figyelünk oda. Fejecskéjük a mellkasukra bukhat annyira, hogy a légcsövet összenyomja – így, ha hordozóban elalszik a baba, mindig igazítsuk meg a buksiját kezünkkel, óvatosan, hogy szabadon lélegezhessen és figyeljük folyamatosan! Ébredés után pedig mindenképpen kapjon folyadékot a pici, hiszen izzadással sokat veszít alvás közben.

3 hónapos kor után

Az árnyékolós sétákon túl indulhat a szoktatás – eleinte csak nagyon rövid időre, maximum 1 percre vigyük a babát napra, majd 2 percre, 3-ra, és így tovább, egészen 10 percig.

A folyadék pótlása ilyenkor is fontos, erre figyeljünk oda!

Minél nagyobb a baba, annál több időt fog óhatatlanul is a napon tölteni, hiszen elmászik, kirohangál az árnyékos területről – igazi kis örökmozgók – fontos ezért a megfelelő fényvédő faktorú védelemről gondoskodni.

Gyerekek számára kapható krém, vagy spray formában is napvédő. Bármelyiket is választjuk, alaposan kenjük be vele a gyermeket – a szabadon maradt terület könnyen leéghet.

Figyeljünk arra, hogy ha pancsolás után - hiába vízálló a fényvédő, az csak arra szolgál, hogy a vízben is megvédi a leégéstől - a törölközéssel megbontott védőréteget újra kell kenni.

Pancsolás - biztonságban

Milyen vízbe mehet a baba?

Bármennyire is meleg van, a nagy hőmérsékletkülönbséget nem fogja jól tolerálni egyetlen pici sem. Hőháztartásuk csak 2 éves kor körül kezd megfelelően működni, addig pedig a legnagyobb melegben is képesek hideg víz hatására rengeteg hőt veszíteni, fázni, akár felfázni.

A fürdővízhez hasonló vagy annál egy kicsivel langyosabb, lehetőleg árnyékban elhelyezett baby vagy gyermek medence jó választás, 10-20 cm magasságú vízzel feltöltve.

Többre nincsen szükség, mert hűsítő funkcióját így is betölti, játszani és pancsolni ebben is remekül lehet, biztonság szempontjából pedig, ha ennél magasabb a víz szintje, az alatt a kicsi óhatatlanul is elmerülhet.

Akármennyire kevésnek is tűnik ez a vízmennyiség, pillanatok alatt képes egy rossz mozdulatnak köszönhetően víz alá kerülni a baba – így soha, egy pillanatra se hagyd magára!

Legjobb, ha mindent magatok köré készítesz, így sem törölközőért, sem egyebekért nem kell hátat fordítanod a gyerkőcnek.

 

Babáknak is napszemüveg?

Ha megtűri magán, mindenképpen érdemes – persze csak olyat, ami valóban megfelelő minőségű, különben többet árt, mint használ.

A babák többsége azonban nehezen visel el a szeme előtt bármit is, kb 1-1,5 éves korig (utána a hiúságuk nagy segítség lesz :-)). Ebben az esetben az ellenzős vékony sapka vagy kendő lehet a megfelelő választás.

 

 

Baba Direct

Kapcsolat