Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

foto: http://davie-florida.dental-retainer.com/

Nem is teljesen helyes a fogszabályozás elnevezés, mivel gyakran nem a fogak, hanem az állkapocs csont szabályozásáról van szó.

Sokan azt gondolják, hogy csak akkor kell megkezdeni a fogszabályozást, ha az összes maradó fog kibújt már – pedig rengeteg olyan eset van, amikor el kell kezdeni foglalkozni vele már egészen kicsi korban, sőt! Minél hamarabb, annál jobb. 

 

Ami mindenképpen kezelést igényel

A szabályos, „csak” össze-vissza álló fogak esetében valóban a maradó fogak megjelenéséig kell várni. De mit jelent az, hogy szabályos? A szabályos fogazatban a felső fogak az alsók elé zárnak, és a fogak mindegyike összezár, azaz érintkezik az alsó ívben lévő párjával. Ha most magadon kipróbálod, lehet, hogy rájössz, hogy a Te fogaid sem szabályosak. Sok esetben ez nem valósul meg -  a fogak szépen sorban állnak ugyan, mégis javasoljuk a szülőknek a fogszabályzó szakorvos felkeresését. Ilyenkor tulajdonképpen az állkapocs csont szabályozásáról van szó, ami korai felismerésnél sokkal könnyebben megoldható.

 

Nyitott harapás:

A fogak csak a hátsó régióban érintkeznek, rágásra így alkalmasak, de leharapásra, metszésre nem. Az eltérés lehet enyhe, szinte észrevehetetlen, ami kialakulhat cumizástól, ujjszopástól, szájlégzéstől vagy az úgynevezett nyelvlökéses nyeléstől is. (Ez utóbbi logopédiai kezelést is igényel).

 

Keresztharapás:

A fogazat ilyenkor olyan, minta az alsó és felső fogsor el lenne csúszva oldal irányban egymáshoz képest. Az ilyen eltérés idővel állkapocs ízületi problémákat vagy fogágy problémát okozhat.

 

Bulldogharapás:

Az elnevezés nem véletlen, mert pont úgy, mint a kutyus esetében, az alsó fogak a felsők elé harapnak, így csukott szájjal is látszik, hogy az állkapocs és az alsó ajak, a bulldog szájtartásához hasonlóan előrefelé tolódik. Ezt már egészen kicsi gyereknél is érdemes kezeltetni, mert az állkapocs csont növekedését még könnyebb befolyásolni, mint nagyobb korban.

 

Élharapás:

Ebben az esetben a metszőfogak elöl éleiknél találkoznak, így az él zománca lepattoghat, a rágófogaknak pedig  esélyük sincs összeérni a normális rágáshoz, így a nem kellően megrágott étel később akár emésztési problémákhoz is vezethet.

 

Mélyharapás: 

A felső fogak felülről teljesen rácsúsznak az alsó fogsorra, így képesek az alsó fogakat befelé dönteni. A fogágy és izület megerőltetését okozza, aminek végeredménye az , hogy idősebb korban az orca összeesik.

 

Kivehető készülékek

Mivel a fogazat eltérései már a tejfogakon is látszik, a minél gyorsabb és egyszerűbb megoldás érdekében érdemes a kicsik fogait már egész korán megnézetni (akkor is, ha minden rendben van, legalább megnyugodhatunk J).

Ilyenkor még nem az állandó, hanem a kivehető, azaz „ éjszakai” fogszabályzót fogja az orvos javasolni, ami a fogakat a megfelelő, szabályos irányba képes terelni.

Mit tehetek, ha felnőttként nekem is fogászati problémám van?

Akkor sincs késő, a különbség csupán annyi, hogy a kezelés kicsit tovább tart és többe kerül, mintha 18 éves korunk alatt történik – a TB támogatás ugyanis csak eddig jár. Megnézetni azonban mindenképpen érdemes, hátha nem olyan szörnyű az az összeg és hamarosan az eddiginél is  varázslatosabb mosollyal büszkélkedhetünk. Különben is – a kicsiknek sokkal jobb móka, ha anyának vagy apának is van fogszabályzója, mintha egyedül kellene csak viselniük ;-).

 

forrás: http://kozepkoruno.cafeblog.hu, a szerző Mayer Adrien hozzájárulásával

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat