Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Téveszmék és tudnivalók a tejfogakról

 

A cikk írója, Mayer Adrienn fogászaton dolgozik, így naponta szembesül azzal, hogy mennyire kevés alap információja van a szülőknek a tejfogakról.

A meglepően kevés ismeret mellett gyakran dolgokra kérdeznek rá, melyek tisztázása nagyon fontos, így ebben a bejegyzésben Adrienn összeszedte a legfontosabb tudnivalókat gyermekeink fogazatáról.

20 darab tejfoga van az embergyereknek

Mindkét oldalon, alul-felül 5-5 db tejfog. Így az óvodáskor végén, de legkésőbb első osztályos korban hátul növekedő6-os fogak már nem tejfogak. Ezek bizony már maradó fogak.

Sajnos korai növekedésük miatt a legtöbb felnőttnek ezek már tömve, vagy gyökérkezelve lettek, sőt sok esetben már ki is húzták őket. Ennek oka, hogy a kisgyerek még nem rendelkezik kellő kézügyességgel ezek tisztításához.

7-8 éves korig a szülők mossák  gyermekük fogait, és még utána is ellenőrizzék  legalább esténként a fogmosást!

Sokan büszkék arra, hogy a gyermekük egyedül mossa a fogát már 3-4 évesen. Ez derék dolog, csak nem elég.

 A gyerekek motoros mozgása fejletlen, (ezért is alkalmatlanok még a folyékony kézírásra is), így a frissen kibújt, még aránylag puha anyagú fogak a rajtuk maradt, letisztítatlan ételmaradékoktól nagyon hamar elromlanak. Segítsünk a gyereknek ezért, ha akarja, ha nem.

Az, hogy “Nem engedi, hogy mossuk a fogát.” a teljesen kizárandó kategória. Ha nem engedi, hogy kabátot adjunk rá tél közepén, akkor sem hagyjuk rá – van, amiben nem dönthet a gyerek – a fogmosás kérdése pontosan ilyen.

A barázdazárás a 6-os fogak védelmében kifejlesztett eljárás

fog (7)Sokan nincsenek tisztában a barázdazárás fogalmával. Van, aki a pici gyermekét hozza, hogy a tejfogába készítsünk barázdazárást. Ez az eljárás azonban a maradó rágófogak, elsősorban az anatómiailag mély, tölcsérszerű barázdákkal rendelkező 6-os fogak védelmére sz

 

A fogszuvasodásban a genetika játssza a legfőbb szerepet

fog (3)Sok szülő védekezik azzal, hogy naponta többször mossák a gyerek fogát, édességet sem kap, mégis lyukasak a fogai.

Sajnos ez elképzelhető, ugyanis az örökletes tényezők, a gyermek adottságai nagyban befolyásolják a fogszuvasodási hajlamot. Egyszerűsítve: a gyerek gyengébb minőségű foganyagot örökölt. A rossz minőségű zománc nem a várandósság, vagy szoptatás alatt alakul ki, hanem genetikailag örökletes tényező.

Az ilyen fogazatú gyermek fogai akkor is hajlamosabbak a szuvasodásra, ha mindent megteszünk a védelmében. Náluk még alaposabb tisztítás és 3 havonta fogorvosi ellenőrzés javasol, mert a picike lukakat még fájdalommentesen, sokkal könnyebben és eredményesebben lehet tömni.

A tejfogakat is lehet, sőt kell is tömni

Az egyik bosszantó tévhit, hogy a tejfogakat nem kell betömni, úgyis kiesnek. Ezért szaladgál annyi csúnyán elkorhadt, letört, barna-fekete fogú gyerek az óvodákban. Azon kívül, hogy nem túl szép látvány az ilyen fogazat, sőt kifejezetten kellemetlen szaga van a szuvas fogaknak, könnyen előfordulhat, hogy a gyereknek komoly fájdalmakat okoz egy-egy lukas fog. A gyártók remek tömő anyagokat fejlesztettek ki speciálisan tejfogakra, amikkel megakadályozhatjuk, hogy csemeténk csúnya, büdös, fájó fogakkal szaladgáljon.

A tejfog igenis nagyon tud fájni

A tejfog pontosan úgy tud fájni, mint a felnőttek fogai. Ugyanúgy idegszálak futnak benne, melyek gyulladása roppant fájdalmas, annyi különbséggel, hogy sokkal hamarabb bekövetkezik az, hogy a szuvasodás eléri az idegkamrát. A tejfog anyaga gyengébb, maga a fog kisebb, a pici lukacska megjelenésétől számítva pár hét alatt is bekövetkezhet a fog mély elfertőződése, fájdalma. Ezért javasolt a gyerekek sűrűbb fogászati ellenőrzése, hogy időben kezeljük legapróbb szuvasodásokat is. 

Ne akarjuk kihúzatni!

fogszuvasodas_264Sokszor érkeznek úgy fájó fogú gyerekkel, hogy “Az már olyan ronda, húzzuk ki!” Nem javasolt a tejfogak kihúzása idő előtt, mert fontos helyfenntartó szerepük van. Az eltávolított fog helyén beszűkül a hely, a szomszédos fogak bevándorolnak és a majdan előtörő maradó fognak nem lesz hol kibújni, ezért a szájpadon, vagy a fogak előtt-mögött, rossz helyen fognak megjelenni. Akkor már csak a fogszabályozás marad a torlódott, kesze-kusza fogazat “elrendezésére”. Amíg gyulladás nincs, a letöredezett fogcsonkokat, alapos tisztítás mellett!, érdemes a helyükön tartani.

 

A tejfognak nincs gyökere?

De bizony van!! Szép nagy, hosszú gyökerei vannak, amik csak azért tűnnek el fogváltáskor, mert a genetikai programjukba ez van írva, és az alóluk előtörő maradó fog nyomásának hatására felszívódnak. Tehát a természetes úton kieső tejfognak már nincsen gyökere. Ha valamiért a maradó fog másutt bújik ki, és a tejfogat ki kell húznunk, mindig rácsodálkoznak a szülők, hogy “Jesszusom, ennek ekkora gyökere volt?” Igen. Különben mi tartaná a csontban harapáskor, rágáskor? Csak éppen ezt még mi is ritkán látjuk. Sajnos manapság gyakrabban, mert egyre általánosabb, hogy a rágás hiányával egyre kisebb a gyermekek állkapcsa, és egyre gyakrabban hozzák a gyerekeket rossz helyen kibújó maradó fogakkal.

Kemény rágcsálnivaló kell az állkapocs növekedéséhez

36820086-Cartoon-funny-frisch-Rote-Bete-Kartoffeln-Gurken-Karotten-Kohlrabi-und-Radieschen-Gem-se-auf-wei-em--Lizenzfreie-BilderMert ugyebár a chipset, a mekit meg a pizzát nem kell rágni és a mai gyerekek nem répát, karalábét, retket kapnak naponta a kezükbe rágcsálni, mint mi hajdanán, ráadásul a husi is puhára van főzve, egyszóval nincs serkentve az állkapocs csontjuk a növekedésre. Viszont a fogak nem lettek kisebbek, így nem férnek be a pici állkapocsban a sorba. Jönnek, ahol tudnak. Ez manapság szinte általános. A nagyobb maradó fog nem a tejfog alatt indul meg, mert ott nincs számára elegendő hely, így jön mögötte. Ott viszont szinte tisztíthatatlan. A szülők meg hiába várják, hogy a tejfog kipottyanjon, nem fog. Sajnos azokat el kell távolítani az útból.

Adjunk a piciknek a babapiskóta helyett répát, mert az nemcsak az állkapocs növekedést serkenti, hanem fogtisztító hatású is.

A gyümölcs bizony nem tesz jót a fogaknak!

A gyümölcsök, bár a szervezetünk számára nagyon hasznosak, sajnos a fogakra nézve sokkal veszélyesebbek. A zöldségekkel ellentétben, amik kémhatása lúgos, a gyümölcsök savat tartalmaznak. A sav pedig marja a fogfelszínt, felpuhítja a zománcot. Különösen magas az alma, eper, narancs, citrom, barack savtartalma. A gyümölcsleveké is! Cumisüvegből adva kifejezetten kártékony a fogakra!

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne együnk vagy adjuk a kicsiknek gyümölcsöt, sőt! Csak éppen hagyjunk időt a nyálunknak visszakeményíteni a fogzománcot, vagy öblítsünk utána vízzel, hogy a savhatást közömbösítsük, és gyümölcsevés után minimum fél órán belül ne mossunk fogat, ne okozzunk a felpuhult fogzománcon sérüléseket. Ugyanez vonatkozik a szénsavas italok fogyasztására is.

Az édességek közül a csokoládé a legjobb a fogaknak.

fog (8)Ezen is mindig meglepődnek a szülők. Márpedig minden édesség közül egyedül a csokoládénak van “fogvédő” tulajdonsága. Ugyanis a benne található zsírréteg bevonja a fogfelszínt, ami így kevésbé van kitéve a cukor támadásának. Sosem gondoltuk volna, ugye? Amire viszont megint csak mindig rácsodálkoznak, hogy a müzlik, müzliszeletek, kekszek, babapiskóták a leggyilkosabb fogrombolók a gumicukor után. A gumicukorban és nyalókákban a cukor és a sav együtt pusztít, de azt egy alapos öblítéssel, vagy legalább alaposan lenyalogatva a fogat közömbösíthetjük. A müzlik, nápolyik viszont beleragadnak a barázdákba, és a cukor mellett egyéb szénhidrátjaik bomlása abszolút a fogfelszínen kezdődik meg. Ne áltassuk hát magunkat, hogy nem kap a gyerek édességet. A corn flakes éppolyan gyilkos, sőt, még sokkal inkább, mint a csoki.

 

Nem kell eltiltani az édességtől

Mert, ha eltiltjuk az édességtől, akkor az még kívánatosabb lesz, akkor is fog titokban enni a nagyinál, vagy a szomszédban, csak éppen nem lesz tisztában azzal, hogy az édesség káros hatásai ellen könnyen tehetünk egy alapos öblítéssel, fogmosással, rágógumival.

Szoktassuk rá időben, hogy eljárunk rendszeresen kontrollra a fogorvoshoz, ami tejfogaknál félévente javasolt, szuvasodásra való hajlamnál pedig 3 havonta. Ne várjuk meg, míg sírva ébred a csemeténk a fogát fájlalva.

Inkább tanítsuk meg rá, hogy miért káros a cukorka vagy a nápolyi a fogaknak.

Mayer Adrienn írásait itt találjátok: http://kozepkoruno.cafeblog.hu/

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat