Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Házi „Gyógyszertár” utazáshoz

Házi „Gyógyszertár” utazáshoz

Ha utazik a család, sok dologra kell odafigyelnünk egyszerre:

 • mindenféle időjárásra legyen nálunk ruha a család minden tagjának (ne higgy az előrejelzéseknek)
 • legyen elegendő játék, amivel az utazás, strandolás alatt lekötjük a kicsik szabad kapacitását
 • ha kedvencünket is visszük, legyen meg az oltási könyve + víz (ha kell hányingercsillapító) az útra
 • stb.

Ami viszont sok esetben elkerüli figyelmünket, hogy hiába indul útnak egészségesen a család, az új baktériumflóra, esetleg vizes környezet okozhat kisebb-nagyobb megbetegedést, főleg kicsiknek.

Inkább ne legyen szükség semmire, de legyen nálunk minden, amire szükség lehet egy hirtelen fellépő rosszullét, láz vagy sérülés esetén.

Mi kerüljön a gyógyszeresdobozba?

Listánk segítségével a legtöbb helyzetben lesz mihez nyúlnod – nyomtatható változatban letöltheted ITT.

Pipáld ki azokat, amit már most össze tudsz készíteni az otthoni készletből, így rögtön látod, hogy miket kell még beszerezned a gyógyszertárban.Az első és legfontosabb szabály, hogy ha tartunk is otthon gyógyszereket, a szavatosságot és mennyiséget mindig ellenőrizzük le!

Ha a felsoroltak közt van olyan, amire még nem volt szükséged és nem tudod, melyiket adhatod kicsiknek(is), érdemes megkérdezni a gyermekorvost, hogy név szerint melyik a legmegfelelőbb patikaszer. És, ha már úgyis patikába indulsz beszerezni minden szükséges dolgot, érdemes lehet mindegyikből a felnőtt verziót is megvásárolni, ha külön van ilyen. Ki tudja, lehet, hogy a gyerekek helyett a család egyik felnőtt tagjának lesz szüksége ezek bármelyikére:

1. Lázcsillapító

Kinek melyik vált be, kúp, szirup, tabletta, csepp – mindenképpen legyen kéznél.

2. Hasmenésre

Bármi, ami eddig bevált és a gyerkőc életkorának megfelelően adható.

3. Köhögéscsillapító és köptető

A légkondi nem minden esetben a legjobb barátunk, így ezzel és a hűsítő fagyizásokkal is csak óvatosan, ha el akarjuk kerülni a betegséget. Hirtelen lehet, hogy jólesik a kifejezetten hideg levegő, de mivel ez nem élettani változás, a szervezet könnyen reagálhat gyulladással a nagy és hirtelen hőmérsékletkülönbségre.

4. Szemcsepp

Az egyik sunyi fertőzés a kötőhártya gyulladás, ami nagyon gyorsan terjed. Egyik baba ki, másik baba be a bevásárlókocsik ülőrészébe, megfogdosnak mindent, amit elérnek, és a naponta ezrek által használ kocsiról máris bekerülhet szemükbe, szájukba akár vírus, akár baci.

Ha valaki még szoptat, a szemcsepp mellett az anyatej szembe cseppentése még gyorsabb gyógyulást hozhat.

5. Égésre

A napégés is égés, ezt ne felejtsd el, bár a szalonnázások alkalmával is szerezhetünk égési sérüléseket. Kisebb felület esetén jó, ha van erre használható gél, krém, vagy spray – mindenkinek az, ami leginkább bevált. Van, aki az aloe vera hatására, van aki a panthenolra, vagy egyéb krémekre esküszik  - én személy szerint a Burnshield égésgéljét nem cserélném le semmire. Bizonyított saját kezemen és a 2 évesemen is, pikk-pakk elmúlik a fájdalom és hólyag nélkül gyógyul.

Nagyobb, vagy komoly égett felület esetén azonban mindenképpen irány az orvosi ügyelet, hiszen a seb hamar fertőződhet és minél korábban kezelik az égett területet, annál nagyobb eséllyel gyógyul szépen.

6. Vágott, szúrt, horzsolt sebekre

Érdemes akár készen kapható kis elsősegély dobozt tartanunk otthon, vagy egy helyen tárolni mindazt, ami sebkezelés esetén szükséges lehet. Kisebb sérüléseket tökéletesen kezel az a „folyékony sebtapasz”, melyet a sebre fújva egy átlátszó filmréteget képez. Fertőtlenít, és befedi a sebet, de nem zavaró pl. kicsiknek, így nincs ingerenciájuk leszedni.

Horzsolásra:

 • fertőtlenítő, 
 • sebtapasz vagy folyékony sebtapasz

       Vágott, szúrt sebre (a sem mélységétől függően):

 • fertőtlenítő
 • sebtapasz
 • gézlap
 • vatta
 • leukoplast

Hosszan vérző seb esetén azonban előfordulhat, hogy mélyebb a szúrás vagy vágás (amit akár egy kagyló is okozhat), mint gondoltuk – ilyenkor mindenképpen érdemes megcélozni az ügyeletet, hiszen előfordulhat, hogy össze kell varrni a szétnyílt felületet. Minél hamarabb kerül orvos kezébe, annál hamarabb és szebben gyógyul.

7. Rendszeresen szedett gyógyszerek

Ha van olyan, amit akár a kicsiknek, akár a felnőtteknek rendszeresen kell szedniük, ezek mennyiségét mindenképpen ellenőrizzük le, hogy kitartson az ünnepek végéig.

Súlyosabb esetekben természetesen habozás nélkül érdemes orvosi segítséget kérni, ami különösen kicsi gyerekek esetében fontos, főleg, ha hányással, hasmenéssel járó betegséget szedett össze. A nagy melegben akár néhány óra alatt is életveszélyes állapotba kerülhetnek a kiszáradásnak köszönhetően!

Nagy segítség lehet a szakterületenként kereshető ügyeletek listája, ha gyorsan kell a segítség – ezt megtaláljátok itt: www.gyermeksos.hu

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat