Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Bölcsi: Szükséges vagy hasznos?

Bölcsi: Szükséges vagy hasznos?

 

A válasz minden tekintetben egyedi, hiszen mindannyiunk számára más-más oka lehet annak, ha még alig álldogáló gyermekünket a bölcsődébe adjuk.

Dilemma ez szinte minden anya számára,de azt ne felejtsük el, hogy nálunk különösen kedvező az, hogy évekig is otthon lehetünk gyermekünkkel, hiszen más országok gyakorlatában az anyukák jóval hamarabb kerülnek vissza a mókuskerékbe.

Szükséges, ha az anyukának vissza kell mennie dolgozni, esetleg tanul és máshogyan nem megoldható a gyermek felügyelete és hasznos, ha gyermekünk szemmel láthatóan szívesebben játszik más gyerekekkel, mint otthon.

Hogy milyen hatással lesz rá maga a közösség, azt előre nehéz lenne megmondani, hiszen nem csak az adott gyerkőc személyiségétől, hanem csoporttársaitól is, de leginkább a nevelőktől függ, hogy milyen élményt nyújt majd számára a bölcsis időszak.

Vida Ági, babapszichológus szerint - a közösség minden esetben hatással lesz a gyermek viselkedésére, függetlenül attól, hogy milyen életkorban került oda. A kötődés is megváltozik: a kisgyerek számára. 3-4 éves kor előtt nagyon fontos, hogy aki vigyáz rá, ahhoz kötődhessen is, akár a nagymama, az apuka vagy dada, akár az óvónéni az. Az anyuka ilyenkor azt tapasztalhatja, hogy a gyerek mintha “kiszeretett” volna belőle. Persze nem erről van szó, egyszerűen csak máshoz is elkezd kötődni.

A viselkedés változása nagyban függ attól, milyen megoldást találunk a gyerekfelügyeletre. Minél kisebb a gyermek, annál jobb a családias megoldás. 1 éves korig inkább valamelyik családtag, vagy babysitter vigyázzon rá, és ezután is, legalább 3 éves korig jobbak a nagyon kis létszámú, családias bölcsődék, családi napközik. Mostanában már Magyarországon is megjelentek azok a megoldások, amikor egy anyuka elvállalja a sajátjai mellett még 2-3 kisgyerek nappali felügyeletét.

A nagy létszámú közösség, az óvodai/bölcsődei szabályok, elvárások, ha a kicsi nem tud kötődni a gondozóhoz sokféle viselkedészavart és szorongást okozhatnak. Van olyan gyerek, aki agresszióval, verekedéssel, hangoskodással reagál az új helyzetre, van, aki kontrollálni akarja az új helyzetet ezért parancsolgatni kezd, van, aki az óvodában jó gyerek és otthon “engedi ki a fáradt gőzt”. De jelentkezhetnek szobatisztasággal kapcsolatos problémák és alvászavarok is. A megfelelő intézmény és óvónéni kiválasztásával csökkenthetjük ezeket a tüneteket.

A beszoktatás módja fontos szempont a bölcsőde és az óvodaválasztásnál is. A gyerek számára az a legjobb, ha van az intézményben van beszoktatós hét, amikor az első néhány napon az anyukával együtt ott lehet a kicsi, nem kötelező a szülőnek elmennie, barátkozhatnak a hellyel, majd pedig fokozatosan lehet beszoktatni a kicsit.

Alternatív megoldások bölcsődéskorra

Ha vissza kell menned dolgozni a gyermek 2 éves kora előtt, nem csak a bölcsődén gondolkodhatsz.

Van olyan család, akik úgy oldják meg, hogy a szülők váltott műszakban dolgoznak, tehát valaki mindig otthon tud lenni a babával.

Van, akinél heti 3 napot családi napköziben van a kicsi, 2 napot pedig a nagymama vigyáz rá.

Jó megoldás az is, ha családtagok vigyáznak a kicsire, de ilyenkor fontos, hogy legyen valamiféle rendszeresség abban, ki mikor van a kisgyerekkel és állandó legyen a felvigyázók személye.

A legjobb természetesen, ha van egy nagymama a családban, aki vállalni tudja a kicsi felügyeletét.

Drága a magánbölcsi? Sokan az áruk miatt eleve kizárják a magán megoldásokat, mint a magánbölcsőde, babysitter, családi napközi, de azért érdemes kicsit utánajárnunk, mert az árak területenként nagyon eltérőek lehetnek (Budapesten pl. míg a budai oldalon 150 ezer Forint felett is lehet egy totyogó magánbölcsődei elhelyezése, a pesti oldalon már 60-70 ezer Forintért is találhatunk helyeket). Ha nem napi 8 órában megyünk vissza, hanem rugalmas a munkaidőnk vagy részmunkaidőben dolgozunk, esetleg még otthon vagyunk a másik gyerekkel és inkább csak társaságot keresünk a kicsinek, érdemes megkérdezni, van-e napidíjas vagy félnapos fizetési lehetőség, ezzel tízezreket takaríthatunk meg egy hónapban, ha a kicsi mondjuk csak heti 4xfél napot jár bölcsibe.

A babysitterek óradíja elsőre magasnak tűnhet, de állandó megbízás esetén meg lehet állapodni havidíjban is. Fontos, hogy olyan személyt válasszunk, aki gyakorlott, képzett és vannak lenyomozható referenciái.

Hányszor váltsunk intézményt?

Minél ritkábban, ha lehet. A kicsit megviseli a gyakori változás, ha van rá mód, a legjobb, ha a bölcsődés-óvodás éveit egy, legfeljebb kettő intézményben járja végig. Ha korábban családi napközibe járt a kicsi, 3 éves kora után is maradhat ott, egészen 5 éves koráig.

Forrás: http://www.kismamablog.hu

A bölcsiválasztás szempontjairól ITT olvasatsz!

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat