Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Kisbaba (Csecsemő) fejlődése, fejlesztése

 

Folytatva az újszülött kori fejlesztést (lélektani szempontból az első 6 hét időszaka után) látni fogod, melyik az a játék, ami már nem köti le kisbabádat, amin változtatni kell.

Csecsemőnek vagy kisbabának nagyjából 1-1,5 éves korig nevezzük a gyerekeket, ha nagyon szigorúan vesszük, akkor 1-3 éves korig már kisgyermek (utána pedig óvodás korú, de erről később beszélünk még).

Bár a csecsemő kor nem tűnik olyan hosszúnak, mégis ez az egyik legfontosabb időszak abban, hogy a baba alapvető képességei megfelelően fejlődjenek, hogy jó alapra lehessen építeni a következőket.

Rengeteg játék lehetősége rejlik éppen ezért benne, így egy cikkbe nem is fog beleférni mind – most csak az újszülött korban elkezdett tevékenységek „továbbépítési” lehetőségeiről lesz szó, következő cikkünkben pedig új játékokat ismerhettek meg vagy fedezhettek fel magatok is újra.

Folytasd, a már elkezdett fejlesztő játékokat!

Nem sokat tehát, mindig csak annyi újdonságot tegyél hozzá vagy változtass a már ismert játékon, amennyi újra érdekessé varázsolja számára.

Pl. ha eddig kukucs játék közben és külön is a hangoddal sikerült elérned, hogy az adott irányba fordítsa fejecskéjét, de ez már nem köti le, akkor jöhet egy csörgő játék (pl. egy labda), ami új számára. Így azt, hogy a hang irányába fordítsa fejét, már egyértelmű lesz, de egy új hang és forma az, amit követnie kell – tehát az előző tudáshoz kapcsolva kap egy új ingert.

Így fejlődik lépésről lépésre a baba minden ismerete, képessége.

Ha azt is megmutatod Neki idővel, hogy ez a labda még gurulni is tud és persze így is csörög, akkor a már ismert csörgő hangon túl a játék új fajta mozgását is csatolja az eddigi tudásához, megtapasztalva azt, hogy nem csak akkor csörög, ha valaki rázza, hanem akkor is, ha másképpen mozog. Így szépen, lépésről lépésre épülnek fel a logikai kapcsolatok.

 

 

Látás fejlesztése

Az első pár hét inkább kontrasztos látása (fekete-fehér és piros) a második hónaptól kezd kitisztulni. A baba fokozatosan képessé válik a színek megkülönböztetésére, eleinte azonban a halványabb, pasztell árnyalatokat fogja kedvelni – az erős színek még hamar elfárasztják szemét.

Viszont minél jobban tisztul látása, annál jobban érzékeli a mozgó, változatos formájú dolgokat – így, ha ebben az időszakban pl. egy forgót szereltek a kiságya fölé, azt nagyon fogja szeretni! Ha pedig időnként cserélitek rajta a figurákat, még unalmassá sem válik számára.

 

Hallás fejlesztése

Mivel a baba hallása alapvetően igen jó, nagyon érdekes lehet számára a különböző hangokkal való találkozás.

A játékok választásánál, ha teheted, figyel arra, hogy ne legyen túl erős vagy fülsértő az adott játék hangja (sajnos sok ilyen van a piacon, még a márkásabb játékok közt is), mert ez azon túl, hogy bánthatja a fülét, még meg is ijesztheti a babát.

A pocakban is hallott dallamok további ismételgetése még mindig nyugtatóan fog hatni a kisbabára, hiszen minden, ami az anyaméhhez köthető jó élmény számára, az biztonságérzetet is kelt egyben.

Természetesen új dallamokat is elkezdhetsz megismertetni vele, ha pedig azok még tevékenységhez, vagy a napi rutinhoz is köthetőek, az még jobb! Pl., ha minden pelenkázás után ciróka-marókát játszol babáddal, idővel már várni fogja a végét, kacag, mosolyog, mert tudja, mi következik.

Idővel a már ismert mondókához vagy dalhoz egy újabbat is mondhatsz – így egyre nagyobb lesz a repertoár, amivel mondjuk nyűgösség esetén, le tudod kötni a figyelmét. Arról nem is beszélve, hogy a szövegértés, beszédfejlődés szempontjából mennyire fontos, hogy minél több ritmikus, dallamos szöveggel találkozzon a baba – hiszen ezek ragadnak meg a legjobban, ezek segítségével mondhatja ki akár első szavait. Ha nagyon szeret egy verset, dalt, az arra fogja ösztönözni, hogy minden módon jelezze neked, szeretné hallani, vagy csinálni (ha mondjuk a hinta-palinta kezdetű dalt csak hintázáskor énekled, valószínűleg ennek ritmusával, hangjainak utánzásával fogja már egy éves kora körül jelezni neked, hogy hintázni szeretne). Ehhez azonban, mire a beszédfejlődésben odáig jut, hogy a rögzült hangokat meg is tudja formálni, nagy biztonsággal kell tudnia, hogy az hogyan hangzik és milyen tevékenységhez kapcsolódik.

Ezért minél korábban kezdesz verseket, dalokat mondogatni, annál stabilabban fog rögzülni!

 

Hason fektetés

Hason fekve a fejecske emelgetése, átfordítása egyik oldalról a másikra egyre gyakoribbá válik, ezzel erősödnek a hát azon izmai, melyek a gerinc megtámasztására lesznek majd hivatottak. Alakul közben a gerinc S görbülete is és minél magasabban és tovább tudja megtartani a baba a fejét, annál mélyebb szakaszok izomzata fejlődik.

Fontos ez ahhoz is, hogy képes legyen elkezdeni kezeivel segítve magát kúszni, a mellkasát kezeire támaszkodva feltolni, később pedig térdelésben támaszkodni, hintázni – a hintából pedig egyre ügyesebben a mászás felé haladni.

Gondolhatod, hogy milyen izommunkát végez az a pici test egy-egy nap! Legalább annyira elfárad a baba, mintha Te órákon át a konditerem gépein edzenél.  Jólesik számára ilyenkor akár fürdés előtt vagy után – ahogy azt a saját napi rutinotokban kialakítottátok – a babamasszázs, különösen a hát és a kar területének ellazításával.

 

Hinta, hinta, hinta!

Mint rengeteg agyi funkciót bekapcsoló, tanulási zavarok megelőzésének szempontjából fontos „szuperfejlesztésieszköz”, az újszülött fejlesztésénél már beszéltünk róla és mivel nincs az a kor, amikor ne tenne jót (még a felnőtteket, idős embereket is megnyugtatja, nem véletlenül létezik a hintaszék), így bátran folytasd.Előfordulhat, hogy babád akár el is alszik benne,de ha csak nézelődik, miközben hintáztatod, az is nagyszerűen fejleszti az egyensúlyérzékén túl a látását is – hiszen mozgás közben figyeli a tárgyakat, a szeme pedig hol közelre, hol távolabbra fókuszál. Eleinte nagy valószínűséggel a Te arcod lesz az, amit figyel, főleg, ha egy kicsit jobban meglódul a hinta. A te reakciódból fogja látni, hogy ettől meg kell-e ijednie, vagy mosolyogsz és ilyenkor minden rendben.Ha az előre-hátra, akár jobbra-balra hintáztatás már szuperül megy, megpróbálkozattok az óvatos pörgetéssel. Figyelj, hogy nem legyen erős, ijesztő, eleinte akár csak a hintát fogva fordulj körbe vele. Majd egy picit fordítsd el, miközben Te magad egy helyben maradsz, utána pedig jöhet az akár egy-két fordulat is.

Amellett, hogy a baba látását és térérzékelését kiválóan fejleszti, további idegi kapcsolatokat hoz létre azon a területen, mely az olvasás és írás készségéért felelős.

 

 

Baba Direct

Kapcsolat