Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

15. hét – Babával Otthon

Fogas kérdések

Ha a baba hirtelen ingerlékennyé válik és állandóan azt akarja, hogy felvegyük, akkor előfordulhat, hogy fogzik. Gyakori, hogy a fogak már nagyjából ilyenkor elkezdenek fájdalmat okozni, még akkor is, ha még néhány hónapig nem láthatóak. Amint a fogak áttörik az ínyt, a fájdalom többnyire megszűnik, viszont a baba a fog „kibújása” előtti néhány órában különösen nyűgös lehet. Erre utalhat a nyáladzás, a harapdálás, a fogíny és az orcák kivörösödése, a nyugtalan alvás és a fül dörzsölése.

Ezek mind a fogzás jelei lehetnek. Először rendszerint a két alsó középső vagy a két alsó - két felső metszőfog bújik ki. A hűthető rágókarikák és a hűsítő gélek megkönnyebbülést hoznak, egyes anyukák pedig a homeopátiás készítményekre esküsznek.

A fogzáskor fellépő túlzott nyáltermelődés irritálhatja a bőrt a száj körül és az állon, ami így érzékennyé válhat Ezt automatikusan törölgetjük, de fontos, hogy ez inkább csak óvatos felitatás legyen – maga a törlés tovább irritálhatja a bőrt és tovább fokozhatja a nyáltermelést is.

A fokozott nyáltermelődéstől a széklet rend szerint lazább lesz, ez természetes, de arra azért érdemes figyelni, hogy ez nem okoz konkrét hasmenést – ha ilyet tapasztalunk, annak más oka van, ne hagyjunk figyelmen kívül egy hasmenést, a fogzásnak tulajdonítva a tüneteket! Valahányszor a babának egy újabb foga jön, nagyobb az esély az átlagosnál arra is, hogy pelenkakiütés alakul ki, hiszen ilyenkor az immunrendszer is sérülékenyebb.

Ami a fogzás idejét illeti, ez átlagosan hat hónapos korra tehető, de erre nincs szabály – egyes babák már foggal születnek, másoknak csak egyéves korukban nő ki az első. Ám rendszerint négy és kilenc hónapos kor között bújik elő az első fog.

ALVÁS

Lassan érdemes lesz a nappali szunyókálásokat szervezettebbé tenni, ami azért előnyös, mert általa a baba éjjel is jobban fog aludni - nem lesz túl fáradt, nyűgös és képtelen arra, hogy lecsillapodjon.

Ha nagyjából tudjuk, hogy nappal mely időszakokban szokott aludni a pici, akkor napközben sokkal könnyebben tudjuk majd megnyugtatni, és remélhetőleg ritkán fog sírni a túlzott kifáradástól.

A nappali alvások ideje

Ebben az életkorban a babának valószínűleg három nappali szunyókálásra van még szüksége. Az első már a reggeli ébredés után 90 perccel elkezdődik, és nagyjából fél óráig tart. Aztán ebédidőben egy hosszabb alvás következik. Ez a nap fő alvásideje, amire körülbelül hároméves koráig szüksége lesz. Az utolsó szunyókálás késő délutánra esik: nagyjából 16 óra körül és úgy 30 percig tart. Ez lesz az első rövid alvás, amit a csecsemő körülbelül öt hónapos korában el fog hagyni, de addig is érdemes figyelni arra, hogy ez a szunyókálás legalább két órával az esti lefekvés előtt véget érjen, hogy ne zavarja meg az éjszakai elalvást.

ETETÉS

Ha a babának jön a foga, akkor fájdalmas lehet számára a szopizás, szúró érzéssel járhat, bizsereghet, viszkethet a fogínye. Sokszor láthatóan éhes, mégis elhúzódik a mellbimbótól vagy a cumitól, rázza a fejét és keservesen sír. Szeretné Ő folytatni az evést, de mivel fájdalmas, nem teszi - ez pedig elkeseríti. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mi ne veszítsük el a türelmünket attól, hogy szinte megállás nélkül nyafog a pici nappal és éjjel is, hiszen elég nagy baj az szegénynek, hogy fájdalmat érez, az éhségét sem tudja megfelelően ettől csillapítani. Ha ennek tetejébe még mi is türelmetlenek vagyunk vele, nincs kiben vigasztalást találnia.

Ha viszont a baba nem szopizik, hanem üvegből kap enni, átmenetileg használhatunk nagyobb lyukú cumit, vagy csőrös pohárral is próbálkozhatunk, ez ugyanis kevésbé irritálja a fogínyt, mivel nem kell olyan erősen szívni.

FÜRDETÉS

Vezessünk be bizonyos fürdetési rituálékat, pl. külön dalocskákat a hajmosáshoz, esetleg valamilyen versikét a kádból való kiszálláshoz. Ettől nem csupán jó móka lesz a fürdés, de a nap végi „levezető gyakorlatok” és a lefektetési rutin részévé is válik, ami a baba nagyobb korában még fontosabb lesz. Totyogóként különösen megnyugtatónak fogja találni ezeket a babakori versikéket és dalocskákat.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

Egyes babák nagyjából most fordulnak először a hasukról a hátukra. Valószínűleg akkor, amikor felemelik a fejüket, hogy megnézzék, mi történik körülöttük, kissé elfordulnak, végül a hátukra billennek. Ettől nagyon meg tudnak lepődni, de örömmel tapasztalják az új mozgásformát - ezért nagyon dicsérjük meg érte.

Az átfordulást a baba legjobban a szőnyegen és a kiságyban tudja gyakorolni, mivel ezek puha, mégis szilárd helyek, de még legalább egy hétbe telik, mire könnyedén a hátára tud fordulni. A hátról hasra forduláshoz több erő kell, ezért erre még nagyjából egy hónapig várnunk kell. Miután ez megtörtént, lehet, hogy a baba időnként hason fog aludni.

Kukucskálós játék

Ha már kipróbáltuk a „kukucskálós” játékot, a baba valószínűleg nem nagyon reagált rá. Ez azért van, mert még nagyon kicsi, így nem fejődött ki nála a „tárgyak állandóságának” tudata, ami azt jelenti, hogy amit éppen nem lát, az számára nem létezik. Ám amint elvesszük a kezünket, és újból meglátja az arcunkat, izgatottá válik, mert a felismerés képessége már kifejlődött benne, és azonosítani tud bennünket.

A tárgyak állandóságának tudata csak hat hónapos kor tájára fejlődik ki, addig a baba egyfajta mágikus világban él, ahol a tárgyak és az emberek egyszerűen megjelennek és eltűnnek. (ide cikk a babákkal játszható dolgokról link)

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA

Ne hagyjuk a babaülést az ágyon, asztalon!

Soha ne maradjon a pici babaülésben vagy autóülésben asztal tetején vagy az ágyon, mert a ficánkolás miatt az felborulhat és a babával együtt leeshet onnan. Az ilyen üléseket mindig a csak a padlóra vagy az autóba tehetjük. Ez mostantól különösen fontos, mert a baba sokat ficánkol, ezért valószínűleg élénken fog mozogni az ülésben is.

MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?

Kötőhártya-gyulladás

Gyakran fordul elő, amikor a baba náthás vagy vírusfertőzést kap. Akkor is kaphat kötőhártya-gyulladást, ha totyogó gyerekekkel érintkezik, akik hajlamosak rá, hogy kíváncsiságból belenyúljanak a szemébe. A kötőhártya-gyulladás tünetei közé tartozik, hogy a babának reggelre beragad a szeme, és alsó szemhéja belül élénkvörössé válik. Lehet, hogy először csak az egyik szeme fertőződik meg, de ez nagy valószínűséggel átterjed a másikra is.

A kötőhártya-gyulladás általában nem súlyos, de kellemetlenségekkel járhat. Ha bakteriális fertőzés okozza, akkor általában néhány napig tart, és valamilyen orvos által felírt antibiotikumos kenőccsel gyógyítható. Ha vírusfertőzésről van szó, akkor néhány hétig is eltarthat, amíg magától elmúlik.

A kötőhártya-gyulladás gyakran megfázáshoz kapcsolódik. Bár a gyulladás magától elmúlik, mindenképpen mutassuk meg a babát az orvosnak, ne szenvedjen feleslegesen, ha egy szemcsepp vagy kenőcs segítségével akár már 1-2 nap alatt is jobban lehet.

A reggeli ragacsosságot úgy távolíthatjuk el, hogy a baba szemét lehűtött forralt vízbe mártott vattával lemossuk; külön vattadarabot használva mindkét szeméhez, hogy ne vigyük át a fertőzést. A fertőzés ideje alatt a baba törölközőjét is naponta ki kell mosnunk, és ne hagyjuk, hogy a családból bárki más használja!

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

A várandósság alatt a sűrűvé vált haj lelassult növekedése nagyjából mostanra újra felgyorsul és a régi hajszálak kezdenek gyorsan kihullani. Számíthatunk rá, hogy a következő néhány hónapban eldugul tőlük a lefolyó, és a párnánk is tele lesz hajszálakkal, ami eleinte nagyon ijesztő lehet. Előfordulhat, hogy csak a szoptatás befejezése után fogjuk tapasztalni a hajhullást.

Ha a mértéke aggasztónak tűnik, kérd ki fodrászod vagy orvosod véleményét a vitaminpótlással, hajkezelő szerekkel kapcsolatban mihamarabb, hogy segíthesd szervezeted a gyors regenerálódásban. Ez  erőnlétedet is nagy mértékben képes lesz támogatni, így minden szempontból hamarabb nyerheted vissza régi energikusságodat.

 

 

 

 

Baba Direct

Kapcsolat