Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Apa is várandós? – A couvade tünetek

Bármennyire hihetetlennek és lehetetlennek tűnik egy külső szemlélő számára, igenis érezhet úgynevezett szimpátiatünetet a babavárásnál a leendő Édesapa is. Aki még nem volt várandós anya – vagy apa, nem is tudja elképzelni, hogyan működik ez. De működik, nem hipochondria vagy rájátszás.

A babát anya is és apa is mindketten várják és mivel mindketten „szülők” lesznek, így nem csak anya, hanem apa által is születik a gyermek.

Hogy miféle lelki kapcsolatnak köszönhetően jelennek meg az apa szervezetében is a fizikai változások (ami szintén azt bizonyítja, hogy a lélek állapota igenis teljes mértékben képes befolyásolni a fizikai állapotot), még a kutatók számára is talány, de az tény, hogy számtalan esetben fordul elő az apáknál is testi, lelki változás.

Ezeket összefoglaló néven couvade tüneteknek nevezzük, vagy szimpátia tüneteknek is mondják – a lényeg, hogy nem egy kitalált humbug, hiszen a tudománynak már elnevezése is van rá.

Mindezek ahogy jönnek, úgy el is tűnnek a baba megszületésével együtt, így abban is biztosak lehetünk, hogy nem egy, a véletlenül a várandósság alatt kialakuló, más problémáról van szó apánál.

Ezek a legtipikusab couvade tünetek:

Hányinger

Az anya rosszulléteit apa is megélheti, sőt – személyes példám szerint én egy fél darab hányingert nem éreztem várandósság elején (talán 2-3 napig enyhe émelygést felkelés után), párom azonban folyamatos reggeli rosszulléttel küzdött az első pár hétben. Valószínűleg helyettem ;-).

Súlygyarapodás

„Persze, mert együtt eszik anyával” – gondolhatjuk, azonban nem feltétlenül kell többet ennie apának a korábban megszokottnál ahhoz, hogy némi súlygyarapodás álljon be a babavárás idején nála is. Ha formában akarja magát tartani, nem árt elkezdeni sportolni – a baba érkezése után erre úgyis kevesebb ideje lesz, a jó kondi a kis jövevényhez pedig egyáltalán nem árt.

Hátfájás, derékfájdalmak

Nincs oka, nem feküdte el, nem emelte meg magát apa, mégis fáj. Tipikus szimpátiatünet – nem is érdemes az okot keresgélni. Ott mocorog anya pocakjában J.

Ezek mellett, helyett, természetesen egyéb tüneteket is észlelhet magán a leendő apuka – fejfájás, nehezebb légzés – aggodalomra azonban semmi ok. Ha nincs megalapozott gyanúja egyéb, valós betegségnek, akkor szinte teljesen biztos lehet, hogy a baba érkezésével a tünetek tökéletesen megszűnnek.

Bőven elég lesz akkor már azzal az újabb nagy kérdéssel foglalkozni, hogy vajon mitől lehet az Édesapa vérében azonos mértékű oxitocin növekedés, mint az Édesanyéában – hiszen ez a vegyület ekkora mennyiségben, az anya szervezetében szabadul fel, a szülés alkalmával.

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat