Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Babaszoba-szín-hatás

 

A babaszobák világa nem csak a babák, hanem a szülők számára is különleges teret jelent. Nem csupán azért, mert sok időt fogtok Ti is itt tölteni, hanem azért is, mert a tervezés és megvalósítás során egy picit saját álomvilágotokat valósíthatjátok meg – egy olyan szobát, ahol TI magatok is szívesen lennétek újra gyerekek.

Eleinte leginkább a fekete-fehér és piros színeket képes egy baba elkülöníteni (a többit pedig fokozatosan 3-4 hónapos korától), mégsem ezeket a színeket választjuk a babaszoba falaira. Szuper dolog, ha a játékokon visszaköszön ez a baba számára is jól látható színkombináció – falszínt azonban egy kicsit hosszabb távra választunk, így nem mindegy, milyen hatással lesz a kisbabára.

 

Színek, színek, színek

Ha gyerekekre gondolunk az első kép szinte mindenkinek vidám, harsány színeket juttat eszébe. Ez így is van jól, amint babaátok eléri az aktívbébi-kort – addig azonban fontos, hogy inkább a nyugodt, pasztell árnyalatok közül válasszatok színt a picúr szobájába. Színessé akkor válik igazán, ha egy uralkodó szín mellett a bútorokon, kiegészítőkön majd a többi szín  is megjelenik.

Egy biztos, ha hosszabb távon gondolkoztok, érdemes legalább 1 m magasságig lemosható felületet teremteni akár tapétára, akár festékre esik a választás. Így a későbbiekben elég lesz a pici praclik nyomait egyszerűen letörölni az újrafestés helyett.

 

Fehér

Nagy felületen nagy tisztaságban káprázhat tőle az ember szeme, hiszen a legnagyobb fényvisszaverő hatással bír – így ha emellett döntöttetek, mindenképpen kerüljön olyan bútor, tárgy a szobába, amin megpihenhet a szem. Bármit is teszel elé, hangsúlyosan fogja kiemelni azt – rendet, tisztaságot sugall. És persze akkor is praktikus lehet, ah csak később kisbabátokat megismerve szeretnétek a hozzá leginkább illő színt kiválasztani.

Képtalálat a következőre: „fehér falú babaszoba”

 

Sárga

Egy madártej-sárga vidám mosolyt csal az arcra, fokozza a koncentrációs készséget. Zölddel kombinálva pedig kifejezetten jó agyserkentő hatást érhettek el – azonban óvatosan az árnyalatok élénkségével! Ha túl erősre sikerül, a baba akár síróssá is válhat.

Képtalálat a következőre: „sárga falú babaszoba”Képtalálat a következőre: „zöld babaszoba”

 

Narancssárga

Élénkít és serkenti az étvágyat – egy falfelületen használva nagyon jó választás lehet, a pihenés érdekében azonban a több fal jóval világosabb kell, hogy legyen – akár vajszínűt is választhattok mellé.

 

Piros

Bár az első pillanattól ismerős szín a baba számára, nagy felületen használva nyugtalanító lehet. Ha mégis emellett döntöttetek, olyan helyre kerüljön, amit aktív időszakában láthat a baba – akár a pelenkázó körüli területre.

Képtalálat a következőre: „piros babaszoba”

 

Zöld

Nyugtat és frissít, tökéletes összhangot teremt. Bármekkora felületen alkalmazható.

Képtalálat a következőre: „babaszoba színek”

 

Kék

Nyugtató hatása mellett étvágycsökkentő, csökkenti a pulzusszámot. Minél sötétebb, annál komorabb – így inkább világos árnyalataival érdemes tágítani a babaszobát.

Képtalálat a következőre: „fehér babaszoba”

 

Lila

A kék és a piros keverékeként mindkét szín tulajdonságait hordozza – halvány árnyalata azonban kifejezetten nyugalmat is sugározhat.

Képtalálat a következőre: „babaszoba színek”Képtalálat a következőre: „fehér babaszoba”

 

Barna

Stabilitást, melegséget sugall, nagy felületen azonban komor hatású lehet. Ügyesen, akár zölddel, sárgával kombinálva viszont a természetet csalogathatjuk a babaszobába.

Képtalálat a következőre: „babaszoba színek”

 

Szürke

Önmagában nem igazán használjuk, monoton hatása ragadós – élénk színek tompítására viszont nagyszerű lehet.

 

Fekete

Már hogy kerülne fekete a gyerekszobába?? – kérdezhetitek joggal. Nagy felületen semmiképpen, azonban ügyesen alkalmazva a körülötte lévő színt világosabbnak láttatja, így dekorációs elemként legalább olyan jó választás lehet, mint a barna. Ha pedig előre gondolkozva netán táblafestéket használnátok, a kreatív kis kezek örömmel használják majd pár év múlva J

Képtalálat a következőre: „fekete babaszoba”

 

 

Ha a szín már megvan…berendezési alapszabályok

A legfontosabb: bármekkora kerettel is rendelkeztek – jó legyen a babaszobába belépni.

Ha tudjátok, mekkora összeg áll rendelkezésetekre a legfontosabbak egy kiságy, egy pelenkázó és a tárolási lehetőség megoldása legyen. Ha szerencsétek van, olyan bútort találhattok, ami több funkciós: pelenkázó és tároló is egyben, de tárolásra akár a kiságy aljában lévő fiók – ennek híján pedig egy alatta elhelyezhető görgős tároló is kiváló megoldás lehet.

Ha ezek megvannak, már látjátok, mekkora keret marad a kiegészítők beszerzésére.

Ne legyen játékokkal zsúfolt!

A jól tervezett babaszoba szempontjából nem csak a szín megálmodása fontos, hanem az is , hogy kényelmesen használható, a tér méretéhez képest a lehető legtöbb funkciót kiaknázó – mégsem zsúfolt teret hozzatok létre.

Bármennyire is szeretnétek az első pillanattól kezdve mindent megadni, megmutatni babátoknak, az egyik legfontosabb dolog az elején számára az lesz, hogy békés környezetben pihenhessen – hiszen a nap nagy részét eleinte úgyis átalussza majd.

Így a fokozatosság elvét követve, amíg úgyis kb. csak egy arasznyira lát a picúr, adjatok időt számára, hogy alaposan megismerjen, utána pedig fokozatosan megszokhasson egy-egy új „barátot”.hamarosan annyi játék fogja körülvenni, hogy alig győzitek majd elpakolni őket. A nagyméretű színes dobozok azon kívül, hogy pillanatok alatt képesek elnyelni a játékhegyeket, vidám színfoltjai is lesznek a gyerekszobának.

 

Tompa fények

Mivel a baba szeme nagyon érzékeny, a hirtelen erős fény bánthatja. Nem kell azinban feltétlenül rögtön új csillárt vásárolni - ha megoldható a villanykapcsolót cseréljétek fokozatmentesen állíthatóra – így könnyen szabályozhatóvá válik a fény intenzitása – nem csak az esti tevékenységekhez, hanem az éjszakai szoptatásokhoz, pelenkázásokhoz is ideálisan beállítható.

Éjszakai fénynek egy kedves állatfigurát érdemes használni, így a pici hamar megszokhatja, hogy az ismerős fényforrást látva otthon, biztonságban van.

Azonban a nappalokról se feledkezzünk meg – fontos, hogy nap közben vagy a nyári melegben tudjatok árnyékolásról gondoskodni.

 

Szőnyegvariációk

Egy puha, süppedős, meleg felületre nagyon kellemes lépni, így akár adhatja is magát a faltól falig érő padlószőnyeg ötlete, ami minden négyzetcentimétert lefed. Tisztítása azonban sokkal macerásabb lehet, mint egy normál szőnyegé. Mivel nem lehet teljes mértékben átmosni, a legnagyobb odafigyelés mellett is könnyedén megülhet benne a por, ami köhögést, náthaszerű tüneteket, súlyosabb esetben hajlamosító tényezőként akár asztmás rohamokat idézhet elő.

Így ha mindenképpen szeretnétek szőnyeget, akkor tisztítható darabot válasszatok – legegyszerűbben a gépben is mosható játszószőnyegek tisztíthatóak, nem utolsó sorban funkciójuknál fogva elég strapabíróak.

Ha azonban ezen a téren nincs változtatási lehetőségetek, akkor sincs semmi baj – a lényeg az alapos és rendszeres takarításban rejlik.

 

Bababútorok

Alapvető szabályként elmondhatjuk, legyen bármilyen is a bababútor, a biztonság minden szempontból előnyt kell, hogy élvezzen.

Egy természetes anyagból készült, az egészségre ártalmatlan festékkel bevont ágyacska mindenképpen ésszerű választás, hiszen előbb-utóbb minden baba ezen élesíti apró fogacskáját.

Mivel a baba feje születésekor nagyon pici, rendkívül fontos, hogy olyan kiságyat kapjon, aminek rácsai közt 6 cm-nél nem nagyobb a távolság.

Az állítható magasság pedig nem most, hanem fél éves kora után lesz érdekes, amikor már ügyesen felül vagy akár feláll a kis csöppség.

 

Bútorok elhelyezése

Úgy álmodjátok meg a berendezést, hogy kisbabátok sehova se szorulhasson be. Sem két bútor, sem bútor és fal közé.

Fontos, hogy kiságya távol legyen konnektoroktól és lerántható dísztárgyaktól, játékoktól, éles sarkoktól, ablaktól vagy akár a meleg fűtőtesttől.

 

Él(et) védelem

Bár nem az első időszakban, de hamar szembesültök majd vele, hogy az átfordulást vagy  felülést próbálgató, vagy már kúszó-mászó, akár felállást gyakorló csöppség kontrollálatlanul dől esik kel, gurul és nem mindig tudtok olyan gyorsak lenni, hogy megóvjátok az ütközéstől.

Ilyen esetben nagy bajt okozhat egy forró radiátor, egy kiálló vagy éles tárgy – így ezek takarásáról, tompításáról érdemes időben – és nem az első balesetet megvárva gondoskodni.

Clevamama 7101 kandalló élvédő

Sok helyen kapható már nem csak sarok, hanem élvédő is, akár tűzálló változatban is. A radiátorok teljes felületére viszont akár készen kapható,akár méretre készíttetett takaróelemek jelenthetnek esztétikus és biztonságos megoldást.

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat