Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Babamasszázs

 

 

Az e fejezetben leírt módszer a Nemzetközi Babamasszázs Szövetség és Vimala McClure által kidolgozott technika alkalmazásán alapul.

Írta: Gregor Judit – nemzetközi babamasszázs tréner; IAIM (Nemzetközi Babamasszázs Szövetség), Magyar Védőnők Egyesülete

 

 

A babamasszázs jótékony hatásai

 

A bőr testünk legnagyobb felülete. Az érintésre adott válasz az első érzés, amelyet a magzat az anya méhében kifejleszt. A gyermek érzékeny és szeretet­ teljes megérintése segít, hogy szülő és gyermeke egysra találjon.

A masszázs alapja az érintés. Ez kommunikációt jelent a gyermekkel, ugyagy megnyugtatja, mintha megsimogatná a haját, vagy megölelné.

 

 

A babamasszázs hatásai:

- stabilabb idegrendszer,

- a betegségekkel szembeni nagyobb ellenállás,

- a légző és a keringési rendszer, valamint az emésztőszervek jobb műköse,

- a negatív fájdalmas élmények (fogzás, görcs, elfáradás, érzelmi megrázkódtatás, betegség, kórházi tartózkodás) csökkentése

- stresszoldás, képesség a feszültség levezetésére,

- a mozgáskoordináció kialakulásának esegítése,

- érdeklődőbb viselkes napközben, nyugodtabb éjszakai alvás,

- kiegyensúlyozottabb fejlődés, súlygyarapodás,

- a pozitív testérzések megismerése,

- a szülő-gyermek közötti érzelmi kötelék erősítése, egysra vaodafigyelés, egys megismerése, tisztelete,

- mamánál: az anyatej mennyiségének fokozódása, a szoptatási képesség hosszabbodása.

 

Amennyiben gyermeke nehezen, vagy korán született, a masszázs különösen nagy segítség. Visszaadja a komfortérst, a biztonságot, a nyugalmat a babának és segíti a gyógyulás folyamatát.

Az élet első heteiben a baba masszírozása segíti Önt abban, hogy megértse a baba jelzéseit és segíti a tődés folyamatának kialakulását is Ön és gyermeke között.

 

Az alábbiakban néhány információt talál a babamasszázsról, azonban az a legszerencsésebb, ha okleveles baba­ masszázs oktatól sajátítja el annak fogásait.  Amennyiben erre nincs módja, engedje, hogy szíve vezesse kezeit, mikor érinti babáját és rá fog találni a helyes, babájának jóleső mozdulatokra.  Ahogy gyakorlata nő, képes lesz megérezni, mire van szüksége a babának, így ennek megfelelően tudja módosítani a masszírozás módját.

 

Hogyan kezdjük el a masszázst?

Az újszülött masszírozását már a születése után elkezdheti, újszülött esetén fokozottan kell figyelni a baba jelzéseire. A köldök rüli terület masszírozását halassza későbbre, amikor a köldökcsonk már leesik és begyógyul!

A masszírozás kellemes, élvezetes időltés legyen az Ön és gyermeke számára is. Ezért, mielőtt elkezdi, legyen biztos abban, hogy Ön nyugodt, feszültségekl mentes, az újszülött pedig ébren van, figyelmes, nem éhes vagy fáradt.  Prólja meg mindig a nap ugyanazon ójában végezni a masszírozást!

A fürdetési idő vagy a reggeli ébredés utáni időszak általában megfelelő és ezzel elkerüli a többszöri vetkőztetést és ölztetést is. Ez nem tekinthető merev szalynak. Például ha a babának fáj a hasa, egy újabb masszázs megnyugtatja. Lehetnek viszont olyan napok, amikor sem Ön, sem a baba nem igényli a masszírozást.  Ilyen esetben dajkálja, ölelje meg a babát! Nem szükséges az egész test masszírozása minden alkalommal. A masszírozást mindig a baba igényeinek megfelelően folytassuk!

Mindenféleképpen használjon babaolajat, mert úgy nagyobb az élmény mindkettőjüknek.  Az olajat mindig öntse a saját tenyerébe, majd dörzsölje össze kezeit, így az olaj kellemes testhőmérsékletűvé válik. A baba arcára elég a már masszázsnál kezébe ivódott olaj.

 

Mielőtt elkezdi a masszírozást:

- ügyeljen a rmei hosszúságára,

- gződjön meg arról, hogy a szoba kellemesen meleg,

- kapcsolja ki a telefont,

- vegyen le minden ékszert az ujjairól és a karjáról, majd mossa meg kezét meleg vízzel, hogy kezei kellemesek legyenek a baba számára,

- fektesse le a babát maga elé egy fészebe, melyet párnákból, takaróból, törölközőből készített a szőnyegen,

- tegyen a baba alá pelenkát, üljön le kényelmesen a padlóra, vetkőztesse le meztelenre a babáját.

 

Hogyan masszírozzuk a babát?

- Keresse a baba tekintetét, simítsa végig mindkét lábát és kérdezze meg tőle, hogymegmasszírozhatlak kicsim?

- Kezdje el a masszázst, mindig a baba fogja jelezni, milyen intenzitásúak legyenek mozdulatai.

- A lábakat a has, mellkas, kezek, az arc és végül a hát kövesse.

- A masszírozás 20-­30 percig is tarthat, azonban  nem  az óra, hanem  a baba fogja jelezni mennyi legyen a masszázs hosszúsága.

 

 

 

A kisbabák figyelmet, gyendséget, melegséget, és mindezek felett együttérző szívet érdemelnek.  Amikor a svünkkel figyelünk gyermekünkre, akkor ki tudjuk deríteni azt, amit meg akarunk tudni.”  (Vimala)

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat