Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Fázik – nem fázik…? Mit adjak a babára?

 

 

 

Sok információval és annál is több jó tanáccsal felfegyverkezve érkezünk a kórházba, onnan haza pedig pláne.

Viszont amikor kettecskén maradsz babáddal és esetleg nem őszinte mosollyal kíséri az öltöztetés, pelenkázás vagy fürdetés folyamatát, hajlamos vagy megijedni – vajon mit nem csinálok jól??Nyugodj meg, biztos, hogy a lehető legjobban csinálsz mindent. Csak idő kell hozzá, hogy rutinosan menjen, hogy megszokd, mi az, ami valóban kellemetlen babádnak és mi az, ami még csak ismeretlen.

Ne felejtsd el, hogy eleinte fogalma sem lesz róla, miért ráncigálod a ruhácskákat először le, aztán fel; miért törölgeted Őt nedves kis rongyokkal, miért kell időnként vízbe merülnie és onnan kijönnie - mindennek pedig hangot is fog adni. Sírással. Mert máshogy még nem tud.

Aztán majd rájön, hogy egyik sem fáj és közben még játszani is lehet; hogy ha anya vagy apa mindenhol megpuszilgat, akkor már nem is olyan nagy baj az az öltözködés, a pancsi meg egyenesen szuper is lehet!

És persze lehetnek a kis fejében „nemtetsző” emlékek is, melyeknek halványulnia kell - mert akárhogyan is figyelnek a csecsemős nővérek, annyi idő minden babára biztosan nem jut a kórházban, mint majd otthon a pancsinál, a tempót pedig nem minden baba értékeli egyformán.

Egy szó, mint száz, ha babád rajtad mosolyt és nyugalmat lát, hamarosan Ő sem fogja katasztrófaként megélni a napi rutin tevékenységeket.

Hogy honnan fogod tudni mindezek tetejébe, hogy fázik-e vagy sem, azt is könnyen megállapíthatod.

Nem, nem a kezecskéje és a lába lesz mérvadó, az általában hűvös szokott lenni – hanem a nyaka.

Ha a baba nyaka hűvös, hideg, akkor fázik, ha nagyon meleg vagy izzadt, akkor pedig túl van öltöztetve.

Szinte alapszabálynak veheted, hogy babádon mindig egy réteggel több legyen, mint rajtad – igaz ez minden esetben, még a téli öltözködésre is.

Az első 6 hétben különösen fontos figyelgetned Őt, míg pici teste hozzászokik a normál hőmérséklethez a jó meleg anyaméh és a közel nyári melegségű kórház után.

Az is nagy igazság, hogy a túlöltöztetés talán veszélyesebb, mintha kevés ruha van a babán, mert ha például egy sétáltatásnál megizzad és hazaérve leveszed róla a több kilónyi ruhát, akkor akár szobahőmérsékleten is megfázhat az izzadtságtól nyirkossá vált ruhácskáiban, hiába van csak egyel több réteg rajta, mint rajtad.

Hamarosan fogod már a szoba levegőjének hőmérsékletéből is érezni, mikor kell egy kicsit több és mikor kell egy kicsit kevesebb hacukát húzni a gyerkőcre, arról nem is beszélve, hogy a praktikum sokszor fogja felülírni az észérveket.

Hiába lesz például nyár, ha babád pont ebben az évszakban tanul kúszni, mászni, nem lesz elegendő egy szellős kis body – a horzsolások és térdecskén megjelenő plezúrok ellen pedig mindenképpen kell majd egy kis nadrág is.

Hiába lesz nyár, ha az időjárás nem éppen nyárias, nem biztos, hogy a tegnap kikészített ruhácskát tudod majd ráadni.

És hiába gondolja máshogyan a nagymama, a szomszéd, a postás vagy a boltos néni – saját otthonotok körülményeinek, hőmérsékletének megfelelően fogod babádat öltöztetni. Így van ez jól.

30 év múlva biztosan Neked is más lesz majd az akkori fiatal szülőkéhez képest véleményed.

 

 

Jó öltöztetéstJ

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat