Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Miért sír a baba?

 

Teljesen mindegy, miért sír a baba, amiben biztos lehetsz, hogy ha sír, akkor szüksége van valamire. Sír, mert ez az egyetlen kommunikációs csatornája. Ez az Ő nyelve addig, míg meg nem tanulja a Tiédet – az Anyanyelvét.

Sírás esetére szolgáló tanácsokkal, másoknak bevált praktikákkal sok helyen találkozhatsz – a nektek megfelelő választ azonban mindig a saját ösztöneid fogják megsúgni.

A Te babád is, mint mindenki másé, egyedi – így azt a könyvet még biztosan nem adták ki, ami vele kapcsolatban tökéletesen alkalmazható leírásokat ad.

Néha persze érezheted úgy, nem tudod kezelni, nem érted, miért csinálja ezt veled a baba? Hidd el, nem csinál Ő semmit – csupán a segítséged kéri, tudatosság nincs ebben részéről, biztos lehetsz benne, nem azért sír, hogy téged kikészítsen.

Ha mégis úgy érzed, megőrülsz – mert semmi sem jó neki, adj inkább egy pici időt magadnak, míg odamész hozzá. Ember vagy, az embert pedig leginkább saját tehetetlensége készíti ki

Hogy ilyenkor uralkodni tudj magadon, előre játszd le magadban, hogyan fogsz reagálni egy esetleg megfejthetetlenül sírós esetben.

Ha nyugodt maradsz, akármilyen fáradt is legyél, babád érezni fogja ezt rajtad, és neki is sokkal nagyobb sikerrel lesz esélye megnyugodni. Ha azonban feszültséget érez rajtad, ő is feszültté válik, hiszen minden rezdülésed figyeli, te vagy az ő világa – vigyázz erre a kapocsra.

Ha a szülő folyton csak azt lesi, és arra gondol, mikor teheti le végre, mikor alszik el végre, mikor hagyja már abba a bömbölést, akkor a baba nem az állandóságot érzi, hanem éppen az ellenkezőjét, azt, hogy szabadulni akarnak tőle. Ha tisztelettel, szeretettel bánunk vele, idővel, amikor a kicsi erre éretté válik, ugyanezt kapjuk vissza tőle is. 

 

Ami nagyon fontos, akármennyire is feszült vagy, a következő 2 dolog legyen kőbevésett:

 

1. - Ne rázd meg a kisbabát!

 Akármennyire is kimerült vagy, semmilyen körülmények között ne rázd meg a gyermekedet! Olyan nyaki vagy gerinc sérülést okozhatsz vele, ami az életébe kerülhet – nagyon gyengék még az ízületei. Az ijedelemről nem is beszélve, amit átél – hiszen pont az „bántja” akitől az élete függ, aki a mindene, akivel egy. (ugyanez a sérülésveszély áll fenn a dobálós játékoknál – ne engedd, hogy bárki, csak játékból is dobálja gyermeked! Arról nem is beszélve, hogy agya sokkal kisebb még a koponyájánál, könnyedén lehet egy ilyen meggondolatlanságnak agyrázkódás a vége!)

 

2. – Ne gondold soha, hogy önző vagy manipulálni akar és azért sír, hogy Téged ne hagyjon egy percre sem békén!

 Ha kell 10 másodperc, hogy végy egy nagy levegőt és azzal együtt a feszültséget is kifújd – tedd meg, addig inkább ne vedd fel, de sokáig sírni se hagyd!

A sírás nem önzés, nem arról szól, hogy „velem foglalkozz”, hanem arról, hogy bízik benned, szólhat, ha bármi baja van. A bizalom jelének érezd a sírást. Mert legyen bármi is az oka, előfordulhat, hogy ha nem veszel róla tudomást,  a sírást abbahagyja ugyan, de nem azért, mert jobb belátásra tér, hanem azért mert a kimerültségtől belealszik vagy éppenséggel megtanul befelé sírni – elveszti a reményt, hogy választ kap a sírásra – azaz saját magára.

Ahhoz, hogy a bizalmát megőrizd, meg kell mutatnod neki, hogy bízhat benned – hogy válaszolsz a bánatára, fájdalmára.

És bár hosszú időnek tűnhet 1 év, nagyjából ennyi idő alatt fog megtérülni kamatos kamataival együtt minden idő- és energiabefektetésed – aminek egy mosolygós, magabiztos, nyitott baba lesz a végeredménye – akármilyen nehéz időszakon vagytok is túl. Soha ne más babához mérd saját gyermeked.

Eleinte tehát nyugodtan hagyatkozhatsz csak az ösztöneidre – a baba „tudatosodása” nagyjából 4-6 hónapos korban kezd kialakulni – van, akinél kicsit korábban vagy kicsit később kezdődik ez, de ne aggódj, ezt észre fogod venni.

Látni fogod, hogy babád tudatosan figyel meg dolgokat, így a Te reakcióidat is. Az általad adott válaszok lesznek a kiindulópontjai az Ő tanult viselkedésének. Ha pl. megijedsz, amikor zaj van, akkor ezt fogja megtanulni és nagy valószínűséggel Ő is meg fog ijedni. A babák szinte észrevétlenül fürkészik édesanyjuk arcát és pillanatok alatt veszik le a jelzéseket „szuperérzékeny szenzoraikkal”. Persze, ha néna-néha előfordul, hogy nem figyelsz oda saját reakciódra, semmi baj, csak ne felejtsd el kijavítani.

 

Sírásminták

Hogy mindig fogod tudni, miért sír akár újszülöttként, akár később a babád – ne várd el magadtól, az Ő jelzéseit neked is meg kell tanulni. Minden baba egyedi módon fejezi ki problémáját, pár közös vonás mentén azonban idővel felismerhetőek a jellegzetes, úgynevezett „sírásminták”:

 

Éhes sírás

Nem is sírás ez, inkább egyfajta jelzés. Persze, ha sokáig nem reagálsz rá, egyre hangosabb lesz, alapvetően azonban egy kicsit monoton hangjelzés ez, amibe az is belefér, hogy levegőt vegyen. Sír –

pici levegő – sír – pici levegő – … és így tovább. A baba gyomra pici, az anyatej pedig gyorsan emészthető, így nagyon gyorsan kiürülhet, és újra éhséget érezhet. Felejtsd el a három óránként szoptatást – ha fél óra múlva szeretne babád újra szopizni, hadd tegye. Te addig is pihenhetsz J.

 

Pocakfájás

Jól megkülönböztethető a többi sírástól, hiszen a kis pocak görcsölése olyan fizikai fájdalmat tud okozni a babának, ami teljes kis testét összehúzza. Kezei ökölbe szorítva, lábacskái pedig pocakjához felhúzva vannak legtöbbször – ösztönösen próbálja ezzel a levegőt onnan kipréselni.

Egy pocakmasszírozás vagy a lábacskák körkörös mozgatása sokat segíthet. Sőt, ha ilyenkor még mondókát is mondasz, a figyelmét el tudod terelni a fájdalomról és mire újra eszébe jutna, már nem is fáj.

 

Valami más fáj

Éles, erőteljes sírás, ami az ok megszűntetésével szintén megszűnik. Előfordulhat, hogy csak szoros a pelenka, egy ruhacímke zavarja, kipirosodott vagy kipöttyösödött és csíp a popsija.

Az is lehet, hogy úgy feküdt rá kezecskéjére, hogy az elzsibbadt és most az ezernyi pici tűszurkálás érzését nem tudja hova tenni a baba.

Fájhat a fülecskéje, ilyenkor odakapkodhat vagy csak beüthette bármijét – főleg, ha nagyobb már és mozgolódik a kiságyban – egy a lényeg: ne add fel a keresést, míg meg nem találod a fájdalom okát.

Hogy melyik oldalon érez fájdalmat a baba, arra az utalhat az, ha csak az egyik oldalon hajlandó szopizni - azon, amelyik nem fáj. Ez az orvos számára lényeges támpont lehet.

Ha semmitől sem szűnik a fájdalmas sírás, akkor viszont érdemes lehet a gyermekorvossal felvenni a kapcsolatot, hiszen lehetnek olyan, a fejletlen beleknek köszönhető elváltozások, melyek csak további vizsgálatokkal deríthetőek ki.

 

Magány

Anya adja a komfortérzetet és a biztonságot, baba ezért anyának jelez, hogy nagyon egyedül van ebben a nagyvilágban. Kiáltozásra hasonlít inkább, ami, ha nem reagál rá senki időben, inkább elkeseredett sírás lesz.

 

Álmos baba

Nyűgös, nyöszörög, semmi sem jó, hol picit sír, hol tovább nyafog, szemét orrát dörgöli a baba. Neki mindegy, hol vagytok éppen, rajtad bárhol elalszik. Ha észreveszed a jelzéseket, segíts neki ebben, vedd ölbe úgy, hogy kis feje a mellkasodon pihenhessen – szívdobogásod és hangod hamar álomba ringatja.

 

Beteg baba

Elég összetett sírás, mivel nem érzi jól magát a bőrében, így nyafog, de mivel álmos és nyűgös is lehet, ezért nyöszörög is. Mindemellett a betegség fájdalommal is járhat, így akár élesen is sírhat. Ami biztos, hogy jóval levertebb, elesettebb képet látsz, mint máskor – ezt időben észrevéve az esetleges láz kialakulására, hasmenésre, hányásra időben fel tudsz készülni.

Hasznos információ az orvosnak ilyenkor az, hogy az első tünettől kezdve (bármi is volt az - van aki vidám, hasmenése van és utána lesz levert, van aki levertté válik és csak utána jön minden egyéb tünet) mennyi idő telt el a következő megjelenéséig és mik voltak ezek.

 

Fogacskák

Fájdalmas, hirtelen feltörő sírás utal a fogacskák érkezésére, amire maga a baba sem számít, hirtelen éles kis fájdalommal törnek maguknak utat, így azt a pillanatot is láthatjuk, amikor a pici arca akár játék, akár evés közben hirtelen megrándul, utána pedig indul a fájdalmas sírás. Szerencsés az a baba, aki szinte meg sem érzi fogacskáinak kibújását – legtöbbjük viszont nehezen kezeli ezt a fájdalmat. A fogacskák pedig többnyire éjszaka kelnek vándorútra…

 

Egyéb okok a sírásra…

Természetesen mindezen túl nagyon sok egyéb oka lehet annak, hogy kisbabád miért sír, ne ess kétségbe. Ha a fentiek egyike sem áll fenn, játékosan sok esetben el tudod terelni a figyelmét, ha valamitől esetleg csak megijedt és nyugtalan.

Sírhat akkor is, ha túl sok inger érte, ha feszültséget és békétlenséget érez maga körül; ha számára idegenek túl közvetlenek hirtelen. Ilyenkor fontos jelezni az idegenek felé, hogy hagyjanak a babának időt, (10-30 perc többnyire), míg „felenged” és magától lesz kíváncsi a mindenkire.

Az is lehet, hogy egy sűrűbbre sikerült hétvége után sír vigasztalhatatlanul – ilyenkor a sok új információ, élmény feldolgozása lassú lehet, ami feszültséget teremt – a sírással pedig egyszerűen csak kiereszti a baba a fáradt gőzt. Ha ilyet tapasztalsz, bár idővel egyre több esemény feldolgozására képes kisbabád, próbálj kicsit kevesebb programot szervezni, vagy a programok között több időt adni arra, hogy kicsit félrevonulva, nyugalomban a sok újdonság le tudjon ülepedni.

Persze mindezeknél jóval banálisabb oka is lehet a sírdogálásnak, fázhat is, de az oltást is megélheti olyan lelki fájdalomként, amit segíthetsz feldolgozni azzal, hogy nagyon megdicséred, arra tereled a figyelmét, hogy mennyire ügyes volt és már indulhattok is haza.

Amikor már kúszik, mászik, hempereg, akkor kifejezetten elkeserítő egy baba számára az, ha minden, a lakásban található, számára érdekes, ismeretlen dolgot kiveszünk a kezéből  - amiért véfre amiért küzdelmesen eljutott  - ilyenkor jönnek a krokodilkönnyek.  Amivel még nem találkozott, az mindig minden játéknál vonzóbb lesz, így ha eleve olyan környezetet teremtesz, ami a pici számára biztonságos (veszélyes tárgyak, növények el vagy fel; fakanál, bádogbögre mint lakásdísz elő, hadd csörömpöljön), nagyon fogja élvezni, hogy szabadon fedezheti fel az őt körülvevő világot. Magára viszont soha ne hagyd – a gyerekek képesek bármiből olyasmit kihozni, amit álmodban sem gondoltál volna – akár egy kósza porcica is leszaladhat a torkára.

Ha ilyenkor a távolból beszélsz hozzá, hamarosan rájön, hogy attól, hogy nem lát, még ott vagy valahol, idővel pedig megtanulja, hogy az, hogy nem lát Téged,  csak átmeneti állapot – ennek örülj majd nagyon, fontos visszajelzés lesz ez számára, hogy mennyire okos Ő.

És, ha ezek után boldogan int pápá-t, az nem azt fogja jelenteni, hogy örül annak, hogy elmész, hanem azt, hogy Ő már tudja, visszajössz. Mint ahogyan a Róka is a Kishercegben  …ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni.”

 

 

Sírós baba megnyugtatása

 

Természetesen minden baba számára meglesz előbb vagy utóbb az az egy, vagy néhány dolog, aminek hatásár, akármi is volt az oka a sírásnak, megnyugszik.

A teljesség igénye nélkül néhány ötlet – ha Neked van jól bevált módszered, írd meg nekünk:

 

Babahordozás – nagyon fontos a közelség. Minél kisebb a baba, annál jobban megnyugszik attól, hogy fejecskéjét a mellkasodra hajtja. Nem beszélve arról, hogy így mindkét kezed szabad, nagyon sok dolgot meg tudsz csinálni, míg baba érdeklődve nézelődik vagy akár el is aludhat rajtad.

Babahinta – az újszülött kortól is használható hinta lágy ringatózása nyugtató hatással van a babára, emellett kiválóan fejleszti az egyensúlyérzéket. A legtöbb baba percek alatt képes elaludni benne. Míg pici, a lábacskáknak kialakított nyílásokat biztonságosan fedi a belső szivacs, nagyobb korban viszont a növekedés nem akadály, a szivacsot felhajtva mindkét láb vidáman kalimpálhat benne!

Babamasszázs – amellett, hogy a baba motoros képességei is jobban fejlődnek, figyelmét leköti az, ha saját kis testén hol simogatóan, hol határozottabban, érezheti a masszázst. Megnyugtatja, ellazítja, figyelmét összpontosítja – ha pedig közben a pici hátára még formákat is rajzolsz, az egyik leghatékonyabb, érzékszerveket fejlesztő mókává válik.                            

Együtt alvás – ha kisbabád nagyon zaklatott és nehezen alszik el, megnyugtató lehet számára, ha együtt alhat Veled. Neked kell mérlegelned, mennyire volt zaklatott a napja, ha nem  is vagy híve az együttalvásnak, biztos lehetsz benne, hogy néhány alkalomtól nem fog hozzászokni.

Reggelre viszont mosolygós, kiegyensúlyozott babára számíthatsz, hiszen újra hallhatta minden szívdobbanásodat és lélegzetvételedet, miközben aludtatok – úgy, mint mikor még a pocakodban volt.

Puha takaróban alvás – ha egy puha takaróba csomagolod kisbabád, hasonlóan fogja érezni magát, mint mikor még méhed ölelésében volt. Nyugtatóan hat rá, hogy minden oldalról biztonságos támaszt érezhet – ez azonban csak addig lesz így, míg nem kezd el állandóan izegni-mozogni. Onnantól kezdve nem csak a takaró, de akár a hálózsák is zavaró lehet.

Tánc – a ritmikus mozgás hihetetlenül fontos a baba számára – a ritmus állandóságot ad, karod biztonságot, a közös élmény új lehetőséget, a zene pedig hallásfejlődést jelent. Különösen akkor lesz érdekes babád számára a közös tánc, ha már várandósságod alatt is zenére mozogtál, arról nem is beszélve, ha netán ugyanarra a zenére tudtok ebben az új, pocakból kint – felállásban táncikálni. 

 

Idősebb babánál (kb 6-9 hónapos korban) úgynevezett szeparációs szorongás is lehet a sírás oka. Ronda neve van , de ne ijedj meg, ez nem egy betegség, csupán a baba személyiségfejlődésének velejárója, aminek pedig a sírás a velejárója.

Azt jelenti csupán, hogy babád kezd tökéletesen tisztában lenni azzal, kihez is tartozik, arról viszont még nincs fogalma, hogy ha valaki eltűnik a látómezejéből, pl. kimegy a szobából, azt pár másodperc múlva akár újra láthatja. Szó szerint attól fél, hogy, ha nem lát, akkor elvesztett Téged.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat