Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Az újszülött fejlődése, fejlesztése

 

 

Ha jobban belegondolunk, a baba képességeinek fejlődése már bőven a magzati életben elindul. Ha a fejlődés elindul, akkor pedig a fejleszthetőség is – hiszen már van mit.

Nincs értelme várni arra, hogy ha majd kint lesz. Mert, ha már kint lesz, annyi inger fogja érni a babát, hogy 1. - jól fog jönni, ha már felkészültebb ezekre, az őt már a méhen belül ért ingereknek köszönhetően, 2. – az új információrengeteg mellé még a direkt fejlesztést is újdonságként megélni, hát, baba legyen a talpán, aki nem fárad sírósra minden este.

Várni sem ekkor, sem később nem lesz értelme (mire?), hiszen minél jobban felkészítjük a babát egy-egy további lépésre, annál nagyobb biztonsággal haladhat előre abban a korban, amikor a legnagyobb nyitottság jellemzi Őt a világra. Minél megalapozottabb képességekkel teheti ezt, annál nagyobb élmény lesz számára a tanulás - egy életen át. Így azt gondolni, hogy „szegény gyerek, hagyjuk békén, majd ráér az iskolában tanulni” pont az ellenkezőjét okozhatja – attól lesz „szegény gyerek”, hogy nem lett időben felkészítve mindarra, ami majd az iskolában várja.

Szerencsére lehetőség sok mindenre van. Mindenre – a maga idejében. Fejleszteni pedig azt lehet, ami már kialakult, így a látás, hallás, mozgás és a bőrön érzékelhető tapintás is már a pocakban részt vesz ebben a szuper játékban.

Képzeld el, mekkora élmény lesz a baba számára a benti, nem túl változatos kis világában az, ha Veletek, a szüleivel játszhat!

De miért fontos ilyen korán elkezdeni a fejlesztést?

A kisgyermek agyi érési folyamatainak nagy része 6 éves kor előtt lezárul, ezen belül pedig különböző szakaszokban különböző képességek fejlődése a leginkább jellemző.

Ezek mindegyike egymásra épülő rendszerben működik, így ha egy alacsonyabb szintű képessége nem fejlődött megfelelően, akkor az arra épülő magasabb szintű sem lesz valószínűleg tökéletes. Természetesen ez nem egyenes következmény, hiszen rengeteg tényező van hatással a fejlődés folyamtára -  a lényeg csupán annyi: figyeljünk, fejlesszünk és ha valami túl hamar vagy túl későn indul be a baba fejlődésében, akkor ne arra várjunk, hogy majd utoléri magát mert lusta, vagy majd igazodik az életkorához, ha túl gyors – hanem kérjük ki szakember véleményét. Mert a túl gyors fejlődés sem szerencsés folyamat.

A babák jószerivel mozgásos és érzékeléses feladatokon keresztül tanulnak – mozgásfejlődés pedig bizonyítottan hatással van az iskolai teljesítményre.

Jó alapokból erős várat lehet építeni, a lemaradás viszont újabb lemaradás alapja lehet.

 Rajtunk, szülőkön áll hát, hogy babánk dolgát megkönnyítjük és játékossá tesszük a tanulás élményét, vagy saját magának kell megküzdenie mindennel egyszerre, amikor iskolába kerül.

Ha úgy érzed, valami nem stimmel, ne legyen elég a „csak lusta” vagy a „majd kinövi”; ne legyen elég, ha úgy érzed, le van maradva vagy túl gyorsan fejlődik -, hanem mindenképpen fordulj szakemberhez.

Az anyaméhben történő fejlesztési lehetőségekről már írtunk egy korábbi cikkünkben, most nézzük, hogyan fejleszthető egy újszülött baba.

Újszülöttnek mondjuk a babát biológiailag 8-10 napos koráig, lélektanilag viszont tovább tart ez az időszak – akár 6 hetes korig.

Ez az az időszak, amikor első sorban anya- és baba, másod sorban baba és a család többi tagja megtanul egymásra hangolódni.

 

 

 

 

 

A fejlesztési lehetőségeket igyekszünk az érzékelés szempontjából csoportosítani, de sok esetben lesz áthallás a területek közt (pl. látás és bőrérzékelés egyszerre fejlődik, ha kukucs játékot játszunk).

Fejlesztésre rengeteg játék jó lehet és minél több terület kapcsolható össze velük, annál több idegi kapcsolat jön létre a baba agyában.

Az alábbiakban néhány ötletet gyűjtöttünk össze csupán:

 

Látás fejlesztése

 

- játékkal

Mivel a baba már a pocakban is érzékeli a fény-árnyék viszonyokat, szemeinek nyitogatásával pedig a hasfalon átszűrődő fényt a vérerekkel való hálózottsága miatt pirosas színben látja, az első időszakban  a piros, fehér és fekete színek lesznek számára a leginkább ismerősek.

Látni eleinte csak 20-25 cm-es távolságban lát tisztán – ez pont az a távolság, amennyire szoptatáskor az édesanyja arca van Tőle.

Eleinte minden, ami mozog, érdekesebb lesz az álló dolgoknál, így ne várd el tőle, hogy szemedbe nézzen – hadd figyeljen meg arcodon minden mozgó részletet. Hamarosan akaratlanul is utánozni fogja ezeket.

A nagy mozdulatok követésére eleinte nem képes, figyeld meg, mi az az intervallum, amiben még követni tudja, mondjuk egy fekete-fehér-piros textil vagy labda mozgását. Rejtsd el, majd vedd elő, és ne érezd magad bohócnak – jó nagy mosollyal örülj Te is, hogy megvan a labda!

Ha ugyanezt a játékot időnként felakasztod neki, egy pár alkalom után már akár izgatott mozgással is jelezheti, hogy bizony felismerte – és jöhet a megszokott játék.

 

- simogatással

Nincs is finomabb érintés a baba számára, mint édesanyja simogatása. Kezedet arcocskájának simogatása közben a szeme előtt is pár pillanatra áthúzhatod, és mikor újra láthat Téged, mondd „kukucs” – hamarosan várni fogja.

 

- kendővel

Kukucs játékot, mikor kezed már biztonságot jelent számára, akkor egy kendővel is játszhatsz – arra vigyázz, nem érjen a szemébe az anyag.

 

Hallás

Igen jó hallással érkezik egy kisbaba a világra, hiszen már pocakban is képes a belső illetve külső zajok, hangok megkülönböztetésére.

Édesanyja hangja lesz az, ami a legmegnyugtatóbb lesz számára, így anya akkor tesz legtöbbet babája biztonságérzetének növeléséért és nyelvi készségének fejlődéséért, ha mindig mindet kommentál.

Eleinte lehet, hogy furcsa lesz, főleg, mivel még nem érzékeled, hogy babád valóban arra figyelne, amit mondasz, de idővel majd megszokod.

Hogy minél többet hallja anyanyelvét és eközben még helyesen is rögzüljenek a hangok, figyelj arra, hogy bármekkora is a kísértés, tisztán és érthetően, akár a számodra megszokottnál kicsit lassabban, de helyes kiejtéssel beszélj a babádhoz – és erre kérj meg mindenki mást is! Selypítésnek, gügyögésnek semmi helye a beszédfejlődés világában.

S bár eleinte maguk a babák persze nem fognak tisztán beszélni, ha mindig helyesen hallják a szavakat, folyamatosan próbálják saját maguk javítani a kiejtésüket. Míg, ha Te magad alkalmazkodsz ahhoz, amit a baba mond, nem lesz minta arra, hogy hová kellene annak a szónak tovább fejlődnie. (pl. tátá a pápá helyett ne legyen elfogadható – persze, értesd meg, hogy legyen sikerélménye, de Te magad pápá-nak mondd továbbra is majd – de ez csak egy éves kora körül lesz majd aktuális J)

 

Énekelj!

Rengetek új  idegi kapcsolatot hoz létre és erősít meg a zene, azon belül pedig az éneklés. Egyszerre hangok, különböző hangmagasságok, ismétlődés, szöveg (még akkor is, ha csak „lalala”) – mind egyben érkezik, a pici agyacska sok területét megdolgoztatva – az újdonság varázsáról nem is beszélve. Ha mindezek tetejébe pedig egy olyan dallamot énekelgetsz, amit már pocaklakóként is sokat hallhatott Tőled kisbabád, még a memóriáját is szuper módon fejleszted – hiszen emlékezni fog rá, hogy már hallotta. Figyeld csak meg! Teljesen más módon fog reagálni egy eddig ismeretlen és egy már többször hallott dalamra!  

Reflexek

 

A kisbaba különböző reflexekkel jön világra. Némelyik abban segíti, hogy ügyesen végighaladjon a szülőcsatornán, némelyik abban, hogy megtalálja a táplálékforrást – azaz létfontosságúak.

Mindegyik reflexnek megvan a maga szerepe és megszűnésének vagy átalakulásának ideje. Azok, amelyek előkészítői egy későbbi mozgástípusnak, fejleszthetőek is akár. Ezek közül legjobban fejleszthető az alábbi kettő:

Kereső reflex – a baba abba az iránya fordítja fejét, amelyik oldalon arcát vagy száját megérinted, keresve a szopizás lehetőségét. 4 hónapos kor körül tűnik el, addigra pedig bőven megtalálja magától is. Addig is sokat dicsérve azért, hogy megtalálta a táplálékforrást, tudatosítható benne, hogy ügyes, ha keresi.

Fogó reflex – ha a baba tenyerébe teszek valamit (ujjadat, tárgyat), azt nagyon erősen megfogja, de bármelyik pillanatban elengedheti, így nem szabad csak erre hagyatkozva meg-, pláne felemelni.

Ha a kezed fogja meg, mosolyogj, és mondd el neki, mennyire jó, hogy megfogta a kezed, ha tárgyat fog meg, akkor pedig azért dicsérd, hogy milyen ügyesen megfogta. Így segíted a „megfogni” szó cselekvéshez kötését, megtanulását.

Persze ne azt várd, hogy kisbabád majd pár hét múlva tudatosan fog élni ezzel a tevékenységgel, csupán tudd, Te magad, hogy mindent megteszel a nyelvi fejlődéséért.

 

Hason fektetés

 

A babákat annak érdekében, hogy minél biztonságosabban pihenhessenek, egy kissé oldalt lehet a legmegfelelőbben fektetni - hátukat picit megtámasztva. Felügyelet mellett azonban lehet hason is fektetni Őket, ezzel arra ösztönözve, hogy fejecskéjüket megemeljék és átfordítsák – erősítve a nyaki és háti izmokat. Mindeneképpen dicsérd meg, miután ezt megtette és egy buksi-simi is kijár J. Hadd szokja, hogy ha valamit jól csinál, azt érdemes gyakorolnia!  

Vannak olyan babák, akik születésük után szinte azonnal képesek erre a „mutatványra” és vannak, akik csak pár naposan, hetesen kezdenek fejecskét forgatni. 1-2 hónapos kor körül azonban már érdemes figyelni a babát, hogy emelgeti-e fejecskéjét. Ha nem, az sem biztos, hogy bajra utal, de érdemes szakembert felkeresni – előfordulhat, hogy túl kötöttek az izmai és azért nem emelgeti a kis fejét, mert fájdalmat érez. Ez megfelelő gyakorlatokkal orvosolható és, hogy időben maradjatok a többi mozgástípus fejlődésével, ne várj sokáig – tudod, nincs lusta baba és nincs olyan, hogy majd kinövi – csak olyan, hogy egy lemaradásra halmozódik a többi. A szakembernek kötelessége komolyan venni aggodalmad, hiszen Te látod a babád nap, mint nap. Alaposan meg fogja vizsgálni és megmutatja, elmondja, mit és hogyan tudsz otthon is csinálni kisbabáddal – úgy, hogy azt játékosan élje meg. 

 

További szuperhasznos videókat találsz a babadoktor.hu oldalon!

Fényre, hangra fordulás

 

A hallás és látás fejlesztésében leírt gyakorlatok célirányos használata ez – plusz figyelemfejlesztés. Ha kezeddel vagy puha textillel simogatod a baba arcát, hol egyik, hol mások oldalon nyisd fel és várd meg, míg abba az irányba reagál. Ha az adott oldalon még mondod is hozzá, hogy „kukucs”, akkor a fényre, hangra már egyszerre reagál a baba. Persze gyakorolhatod külön is.

Ha „ bonyolultsági” sorrendet nézünk, akkor első a kendős játék a hangoddal (összetettebb, de több inger mutat azonos irányba), második a csak kendős játék (ha csak egyik irányba lát ki alóla, akkor arra fog fordulni, ahol az ingerek felé nyílik a világ), harmadik pedig a csak hangra reagálás, hiszen itt annyi más dolog elterelheti figyelmét.

 

Érzelmi intelligencia fejlődése

 

Minél több érintés, ölelés, szeretet, puszi – minden ami nem kerül semmibe, mégis többet ér a világon bárminél!

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az a baba, aki csak a szükséges táplálékot kapja meg, de szeretetet, érintést nem, az a megfelelő táplálék ellenére is elkezd „összemenni, sorvadni”.

Olyan érzelmi stabilitást kaphat így kisbabád, ami egész életében meghatározó lesz nem csak kettőtök viszonyára, de a család többi tagjával való kapcsolatára nézve is. Minél több személytől ( anya, apa, esetleg nagyszülő) kapja meg a testi közelséget, annál több ember felé lesz érzelmileg nyitott.

Persze a legjobb az, ha a babát édesanyja és édesapja szeretete veszi körül leginkább. Szó szerint.    A közelségben segíthet a már újszülött korban is használható hordozókendő, később pedig majd a mei tai vagy csatos hordozó is.

Mivel a baba a kendőben vagy hordozóban biztonságban lehet, akár alhat is, így Te is jóval tevékenyebben élheted a mindennapokat, hiszen mindkét kezed szabad és bárhová mehetsz.

Ha babád éren van, akkor pedig biztonságos kis kuckójából szemlélheti a környezetét – ha pedig elege lett a nagyvilág zajából, bármikor újra elbújhat a kendő vagy hordozó biztonságos rejtekében. Pótolhatatlan kötelék ez, ami nyugalmat ad a picinek, hiszen hallja szíved hangját, érzi az illatodat és nyugalmat ad neked is, hiszen minden másodpercben látod, mi történik babáddal.

Ha pedig már fejlesztésről beszélünk, az érzelmi fejlődésen túl ez a biztonság megadja babádnak azt a lehetőséget is, hogy magától döntsön arról, mikor szeretne kicsit többet vagy kicsit kevesebbet kapni a minket körülvevő információk rengetegéből.

Egyre nyitottabbá válik érdeklődése, hiszen az alap biztonságérzetet megkapja, amire szüksége van, így bátran fog egyre több irányba érdeklődni.

Természetesen közben mindig mondhatod, éppen mit csinálsz(tok), ha pedig egy-egy tevékenységhez még versike vagy dal is eszedbe jut, mondd el, énekeld el bátran – nagyon fogja élvezni kisbabád! Hunbaba hirdetés! (Teodora egyezkedett velük, nem tudom, végül vesznek-e hirdetési helyet?)

 

 

Hintáztasd!

 

A hintázás az, ami - mindamellett, hogy nagyon összetett agyi tevékenységet eredményez – az első pillanattól jelen van életünkben, hiszen a pocakban lévő baba édesanyja minden egyes lépésénél ringó, hintázó mozgást végez a magzatvízben.

Ennek köszönhető, hogy az anyaméh biztonságára emlékeztetve a hintázás, ringatás megnyugtatja a kisbabát. Emellett rengeteg agyi területre van hatással – fejleszti az egyensúlyérzéket, mely a mozgásfejlődésben fontos és csökkenti a tanulási zavarok lehetőségét.

Azok a babák ugyanis, akik pici koruktól kezdve sokat hintáznak, kevesebb hangzót és betűt tévesztenek iskolásként – azaz, a diszlexia és diszgráfia „ellenszerének” is tekinthető ez a mozgásforma.

Nagyobb korban pedig még több funkció bekapcsolására képes a hintázás, de erről majd a nagyobb gyerekekről szóló cikkben J.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat