Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Bújj-bújj kis fog! – Babafogzás

 

 

                 

 

Bár a fogzás természetes folyamat, melyen mindenki átesik, a gyerekek nem minden esetben egyforma ütemben fejlődnek.

A fogacskák előbb vagy utóbb viszont mindenképpen kibújnak, kinél észrevétlenül, kinél kicsit fájdalmasabban. A baba fájdalomküszöbe is nagy szerepet játszik abban, hogy a fogzás mennyi álmatlan éjszakával jár majd, ami viszont biztos, hogy néhány praktikával csillapítható a fájdalom mértéke.

Hogy melyik babánál mikor aktuális az első fogacskák megjelenése, azt igazából csak hozzávetőlegesen lehet megtippelni. Vannak olyan babák, akik már látható fogacskákkal jönnek világra és vannak olyanok is, akiknél csak egy éves kor körül indul meg ez a fogzási folyamat.

 

Egyik esetben sem kell aggódni, de természetesen érdemes felkeresni egy szakorvost, akár a pici fogacskák ápolását, akár az elhúzódó fogzás lehetséges okainak felderítését illetően - a megnyugtató válaszért.

Általában 4-6 hónapos kor körül indul meg a fogzás. Látható jele a fogínyen eleinte nincs, de babánk viselkedése árulkodó lehet. Új dolgot éreznek ilyenkor, bizsereg, viszket, feszít az a fogacska, ami arra sarkallja őket, hogy minduntalan valamit a szájukba tegyenek és rágcsáljanak.

Erőteljesebb nyálelválasztás is indul, aminek oka az, hogy a fogzás alatt a fertőzésekre fogékonyabb kis szervezet védje magát, fertőtlenítse és a nyállal együtt kilökje a nem oda való dolgokat.

Az első fogacskák megjelenésére általában 6-8 hónapos kor körül számíthatunk, többnyire az alsó metszőfogak bújnak ki először. Ezeket a felső metszők, kis idő elteltével pedig az oldalsó metszők követik.

Nagyjából másfél éves korban érkeznek az első örlőfogak, 2 éves korig a szemfogak és végül a nagyörlők.

Összesen 20 apró tejfog szolgálja majd a csöppséget egészen 5-6 éves koráig, amikor megkezdődik a fogak váltása, maradandó fogra.

 

Praktikák fogzásra

A fogacskák áttörését egyik baba így, másik úgy éli meg, hol fájdalmasan, hol szinte észrevétlenül bújnak elő.

Ha a baba nyálelválasztása erősödik, öklét és minden, a keze ügyébe kerülő tárgyat igyekszik a szájába tuszkolni, szinte biztos, hogy hamarosan új fogacskát köszönthetünk.Ilyenkor mind a bizsergő, mind a feszítő érzés csökkentésére alkalmasak a lehűtött, kissé érdes felületű rágókák, főleg, ha azok hűsítő hatásúak.

Léteznek kifejezetten a fogzás időszakára fejlesztett szájápolási termékek is, csak győzzünk válogatni! A vízzel töltött, hűthető rágóka vagy a masszírozó, puha gumitüskés fogkefe éppen olyan kellemesen enyhíti a fogzás tüneteit, mint a tiszta víz hűsítő hatása, vagy egy hűtött almaszelet. Adhatsz babakekszet is a picinek, ha szívesen fogadja.

Enni és innivalóval viszont soha ne téveszd szem elől a babát, mert bármikor félrenyelhet!

A fogakról tudni kell, hogy inkább éjszaka okoznak fájdalmat. Ilyenkor némelyik babának elég, ha csak egy kicsit megdajkálod, némelyiküknek azonban egyéb segítségre is szüksége lehet.

Éjjel persze nem kezdünk el sem rágókázni sem eszegetni, gyors enyhülést ilyenkor a fogzást segítő gélek adhatnak. Ezek önmagukban is zsibbasztják az adott területet, hűtőből kivéve pedig dupla hatást lehet elérni velük.

Előfordulhat az is, hogy - mivel fogzás alatt az immunrendszer kicsit gyengül – a baba széklete hígabb lesz és kisebb hőemelkedés is jelentkezik. Ez teljesen normális dolog, viszont ilyenkor a fertőzések is gyorsabban támadhatnak, így érdemes minden további változásra odafigyelni és akár a gyermekorvosnak jelezni.

 

Szoptatás és a fogak

Mivel babád sok esetben rágással keres enyhülést a bizsergésre, előfordulhat, hogy pont szoptatás közben támad az a remek ötlete, hogy ráharap arra, ami a szájában van. Erre jó, ha előre felkészülsz és nem rántod el a melled. Azon kívül, hogy még nagyobb fájdalmat okozhatsz magadnak, a babát is megijeszted vele, arról nem is beszélve, hogy akár el is keseredhet attól, hogy elvetted Tőle a táplálékot.

Ha ilyen esetben a két ínye közé bedugod a kisujjad, vagy az állánál lévő gödröcskébe teszed és szépen, de határozottan azt mondod, ezt nem szabad, ne csináld, mert fáj anyának – a baba hamarosan meg fogja érteni, mit szeretnél. Lehet, hogy eleinte félreérti, abbahagyja a szopizást és sírdogálni kezd, olyankor add vissza neki, simogasd és puszilgasd meg. Hamar rájön, mit szeretnél jelezni, ha következetesen, mindig egyformán csinálod

 

Fogápolás baba módra

 

A fogak megjelenésével felmerül a kérdés, hogyan ápoljuk őket. Minden babát érdekelnek az új dolgok, főleg, ha azok olyan tevékenységek, amit már ők is meg tudnak csinálni. Ilyen lehet a fogmosás is.

Ha babádat mindig magaddal viszed a fürdőszobába, amikor fogat mosol, meglátod, ámulattal fogja nézni ezt, a számára vicces tevékenységet és alig várja majd, hogy Ő is kapjon a kezébe egy fogkefét. Ne aggódj, ha az elején csak rágcsálni fogja, a lényeg, hogy megszeresse ezt a tevékenységet.

Építsétek be a napi rutinba reggel és este, akár közösen a fogmosást, hogy mire szükséges, természetes legyen számára. Ha látja, Te hogyan csinálod, elkezdi majd utánozni a mozdulatokat. Az elején egy picit sikáld Te a fogacskáit, utána pedig Ő – így magára a helyes mozdulatra is megtaníthatod.

 

                                                    

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat