Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Szoptatás

 

 

Az első és legfontosabb – akárki akármit is mond a szoptatásról, hogy ne félj tőle!

 A „Vajon lesz elég tejem? Vajon jól csinálom majd? Vajon megváltozik a mellem formája?” - ezeket a kérdéseket pedig felejtsd el egy időre! De legalább addig, míg babád és Te bele nem rázódtok a szoptatás rejtelmeibe.

 

Miért ne lenne elég tejed?

 

Nagyon kevés esetben történik meg az, hogy egy anyuka valamiért nem tudja szoptatni kisbabáját, ha mindketten egészségesek.

Mivel szervezeted biológiai felkészülése jószerivel a várandósság második felében és a szülés alkalmával felszabaduló hormonok hatására lezajlik, az anyatej mennyisége már babád igényeinek függvénye lesz.

Kereslet-kínálat – így működik ez, olvashatod mindenhol, nem véletlenül. A tej termelődése a baba által elfogyasztott mennyiségtől függ - ha marad belőle, a Te agyad olyan jelzést kap, hogy kevesebbet kell termelnie, ha teljesen elfogy, akkor pedig olyat, hogy kevés volt – még több kell.

Ne sajnáld, míg szükséges, lesz utánpótlás – arról nem is beszélve, hogy mennyi plusz kalóriát használ fel szervezeted az anyatej előállításához J.

 

Vajon jól csinálom majd? - Szoptatási nehézségek

 

Előfordulhatnak, igen. De ha bízol magadban, a legjobbat nyújthatod kisbabádnak. Egy anyuka és egy baba sem úgy születik, hogy tudja, hogyan kell ezt – az ösztöneidet és ha kell, még kórházban a szoptatási tanácsadó tanácsait kövesd.

 

Félelem

 

Ma már szinte minden kórházban van szoptatási tanácsadó - ha félelmeid már az első pillanattól kezdve vannak, keresd fel mihamarabb, hogy eloszlathassa azokat és kisbabád szoptatását az első pillanattól kezdve nyugodtan végezhesd!

 

Fájdalom

 

Nem kötelező, de sokszor előfordulhat, míg a baba meg nem tanulja a helyes szopizási technikát - de tudd, körülbelül 2 hét alatt vége ennek az időszaknak. A szoptatási tanácsadó meg tudja mutatni, hogyan tudsz Te magad is segíteni babádnak.

Ha fáj is, ne add fel – a fájdalom elmúlik, a szoptatás során kialakuló anya-gyermek kapcsolatot azonban semmi sem tudja majd pótolni az életben. A baba immunrendszerének az anyatejtől szerzett védelméről nem is beszélve.

 

Sebek

 

Ne várd meg, míg kisebesedik a melled, az ép bőr megőrzésére is használhatsz kifejezetten erre való krémeket – a Garmastan kék színű, lemosást sem igénylő mellápoló krém igazi csodaszer minden esetre. A még ép bőrt is megvédheted vele, ha pedig már kisebesedett, a gyógyulást és fájdalmat töredékére rövidíti – folyamatos használatával pár nap alatt minden rendbe jöhet.

 

Meddig tarthat a szoptatás?

 

Amennyit kisbabád igényel. Nem fog felázni a bőröd 20 perc után – miért kellene ennyi idő alatt ennie? Ha elveszed tőle és éhes marad, - amellett, hogy tejtermelésed csökken – csak azt tanulja meg, mindent be kell lapátolni egyszerre.

Sietni fog, stresszes lesz és a pocakfájás is garantált a nagy igyekezetben nyelt levegőmennyiségtől. Arról nem beszélve, hogy milyen mintát hordoz majd az evéssel kapcsolatban további életére nézve – „minél rövidebb idő alatt minél többet, mert elveszik előlem”.

Hagyd, hadd szopizzon a saját kis tempójában. Hadd érezze, hogy addig vagy ott vele, míg számára szükséges, hogy a nyugalom szigete ez kettőtöknek.

Ha belealszik picit és utána folytatja, azzal sincsen probléma. Csak a büfit ne feledd!

 

Büfi - Ami mindig van

 

Belealudt a szopizásba és nincs szíved felébreszteni egy büfire? Akkor majd felébreszti a büfi. Szerencsés esetben nem éppen a hátán fekszik, hogy fuldokoljon is tőle.

Emeld csak fel szopizás után bátran, nem fog annyira felébredni, hogy utána ne lehetne letenni. Ha nem jön ki az a büfi, akkor alvás közben fogja feszíteni a pici pocakot a bent maradt levegő.

 

További szuperhasznos videókat találsz a babadoktor.hu oldalon!

 

Az anyatej, ami mindig tökéletes

 

Mindig – minden napszakban és minden életkorban. Nem csak a reggeli és esti tej összetétele más, hanem az éppen aktuális életkornak megfelelően is változik az anyatej tápanyagtartalma. Hihetetlen, de alkalmazkodik a baba mindenkori igényeihez.

Semmi mással nem pótolható összetétele olyan védelmet ad a babának, mely egész életére meghatározó erősségű immunrendszert eredményez.

Arról nem is beszélve, hogy minél tovább szoptat egy anyuka, annál kisebb esélye van a mell- és petefészekrák kialakulására.

 

Vajon megváltozik a mell formája?

 

A mell formája a mirigyállomány változásától és a kötőszöveti szalagok rugalmasságától függ.

Ha abból indulsz ki, hogy a pocakodon a bőr a többszörösére nyúlt, mégsem maradt úgy, akkor a mell növekedésével kapcsolatba sem a bőr megnyúlásától kell tartani – van annyira rugalmas, hogy ez ne okozzon gondot, főleg, ha segítesz neki rugalmasságát megtartani. Ami változik az a benne lévő mirigyállomány kiterjedése, formája, illetve a kötőszövet. Van akié teljesen visszanyeri korábbi alakját, van akié teljesen átalakul ezeknek köszönhetően.

Mielőtt teljesen elkeserednél, azt tudnod kell, hogy maga a szoptatás nem befolyásolja a mell formáját, az viszont igen, hogy a tejtől elnehezült mellet mennyire jól támasztod alá, hogy a bőr kötőszövetét segítsd.

Józanésszel végiggondolva belátható, hogy nagyjából annyi időre, amennyi ideig a változás tartott, szükség lehet a visszarendeződéhez is– így ha egy évig szoptattál, akkor lehet, hogy melleid egy- másfél év múlva találnak régi önmagukra.

Hogy ezt könnyebben tegyék a szoptatós melltartó viselése mellett már a várandósság alatt is karban tarthatod őket krémekkel (ugyanaz tökéletes lesz, amit a pocakodra használsz, de lehet speciális készítményeket is kapni) és edzheted őket akár hideg-meleg zuhannyal, vagy akár nem túl megerőltető melltornával egyaránt – hiszen, ha magát a mirigyállományt nem is, de az alatta lévő izmokat igenis tudod formálni – a kettő együtt adja a mell alakját.

Ha valamelyik nem esik jól – akár a váltott hőmérsékletű zuhany, akár a torna, azt ne folytasd, csak olyat csinálj, amitől nem idegenkedik szervezeted.

Ha úgy vesszük, melleid valódi funkciója a szoptatással teljesedik be, a szoptatás előtt még éretlen mirigyállománya ezzel válik érette. Korábbi kinézete így valójában csak egy stádium volt, valódi alakja csak most mutatkozik meg igazán.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat