Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Fürdetés

 

 

A nap fénypontja, a nyugalom szigete – ez lesz kisbabád számára a fürdetés, akárhogyan is indult kapcsolata a vízzel.

Az, hogy mire a kórházból hazaértek, menyire válik kedveltté babád számára a fürdés, nagy mértékben függ az ott tapasztaltaktól.

Van olyan kórház, ahol az első alkalommal megmutatja a csecsemős nővér, mit és hogyan kell csinálnod, utána azonban már Te magad fürdeted babád és van olyan is, ahol a babákat a fürdetés idejére elviszik és nem is láthatod, hogyan folyik mindez.

 

Szerencsére ma már a sok interneten található leírás mellett a legnagyobb video megosztón akár meg is nézheted, hogyan is zajlik helyesen egy fürdetés.

Ha bizonytalan vagy, mindenképpen kérdezz – akár a kórházban, akár a védőnődtől. Őt akár meg is kérheted arra, hogy az első látogatása alkalmával közösen fürdessétek meg a babát – abból még nem lesz semmi baj, ha egyszer reggel vagy nap közben történik ez.

Rengeteg fürdető alkalmatossággal találkozhatsz az interneten a normál formájú kiskádtól kezdve az ergonomikus kialakításúig, a különböző kádbetéteken át az úgynevezett pocakfürdőig.

Dönthettek persze úgy is, hogy amíg egészen pici a baba, addig a mosdóban fürdetitek – ezt viszont csak abban az esetben válasszátok, ha a mosdókagyló elég mély és kényelmesen van hely a csaptelep alatt, hogy semmijét se üsse be a baba!

Bármilyen megoldásra esik is a választás, azt nagyon tisztán kell tartani – a baba bőre hihetetlenül érzékeny és fogékony eleinte mindenféle fertőzésre – így a kiskádat pl. a textilpelenkák áztatására nem túl jó ötlet használni, amennyiben mégis így teszel, alaposan fertőtlenítsd ki, mielőtt babádat abban újra fürdeted.

 

 

Fürdetés időpontja

 

Hogy számotokra mikor legalkalmasabb, az a babának végső soron teljesen mindegy, hogy reggel, nap közben vagy kora este van fürdés, egy a lényeg, hogy minden nap azonos időpontban legyen.

Fontos, hogy kialakuljon egy olyan rendszer, amihez a baba is tud alkalmazkodni, így nagyon hamar hozzá fog szokni a napok menetéhez.

Egy-egy alkalom persze nem probléma, ha más időpontra esik, csak ne boruljon teljesen minden.

 

A víz mennyisége

 

Az új gondolatmenet alapján azonban a fürdés pár percnyi ideje nem okoz problémát a köldökcsonk körül, ha utána megfelelően történik a leápolása, ezért a sok víz és a köldök belemerülése is rendben van. Főleg, ha a pocakfürdő alkalmatosságot választjátok fürdetőnek – abban a baba vállig elmerül a vízben.

Egyeztessetek a szülészeten dolgozó csecsemős nővérekkel, a védőnővel, akár gyermekorvossal is, mit gondolnak helyesnek és mérlegeljétek.

 

Előkészületek

 

Hogy ne kelljen kapkodni és biztonságban mehessen minden, készíts elő mindent, haladjatok lépésről lépésre – babával és ha lehet, apával együtt. Ha közben pedig mindig elmeséled babádnak, mit csináltok, mit történik éppen – bár eleinte nem fogja érteni, hangod nyugalmat ad Neki, hanglejtésedre és a kiejtett hangokra pedig figyel -, a beszédkészsége is sokkal jobban fejlődik, mint azoknak a babáknak, akikhez nem beszéltek.

Kicsit olyan lesz eleinte, mintha magadban beszélnél, de hamar meg lehet szokni J.

 

 

Fürdetés lépésről-lépésre:

  1. Ha a szobában, ahol öltözteted a babát és a fürdőszobában nincs 24-26 fok, akkor az első dolog ez legyen, amit bebiztosítasz.
  2. míg megfelelő lesz a hőmérséklet, elő tudod készíteni a szükséges dolgokat:

 

Az öltöztetés helyén:

-       amit felvesz majd a baba

-       popsitörlő

-       pelenka – eleinte akár kettő is, ha netán az elsőt jól lepisilné, amint alá teszed J

-       vatta és babaolaj

-       popsikenőcs

-       kamilla tea, ha szükséges a szemecskék lemosásához (csak váladékozás esetén, egyébként nem kell)

-       hintőpor

-       fürdőlepedő (a kapucnis verzió a legtutibb)

 

A fürdetés helyén:

-    egy textil pelenka a kád aljába, hogy ne csússzon (ha szükségesnek tartod)

-    fürdető krém elkeverve egy kis edényben (vagy amivel fürdetsz)

-    stabilan álló kád (vagy amiben fürdetsz)

-    kb. 38-39 fokos víz, hogy mire vetkőzés után eljuttok a fürdetésig, a megfelelő 37 fok körülire hűljön

 

 

  1. Ha a hőmérséklet rendben, kezdődhet a mosolygós, simogatós vetkőztetés. Eleinte lehet, hogy babád sírni fog, hiszen nem igazán érti, miért van erre a macerára szükség, arról nem is beszélve, hogy az h előtt áthúzgált dolgokat a kicsik kifejezetten rühellik. Nyúlj úgy a ruhadarabjai alá, hogy kezeddel közben gyengéden végigsimítod a baba arcát, karját, testét – mikor éppen hol veszel le róla valamit. A Te érintésed és hangod fontos számára, így ha apa lesz az, aki füröszti, akkor sem árt, ha az előkészületeknél és majd az öltöztetésnél jelen vagy. Pelenka még maradjon egy picit.
  2. Jöhet a tisztogatás – vattára a babaolaj, azzal pedig óvatosan, simogatóan töröld át fentről lefelé a hajlatokat. Ha babád fejecskéje koszmós, akkor nem dörzsölve, de határozottan, körkörös mozdulatokkal töröld át a hajas fejbőrt – ez fellazítja a koszmót, így a fürdetésnél hamarabb feljön. Az olajozás nagyon jó lehetőség arra, hogy a babát óvatosan átmasszírozd – ehhez akár kifejezetten babamasszázs tanfolyamot is találsz, de rengeteg szakember mutatja be lépésről lépésre a legnagyobb video megosztón, hogyan lehet szakszerűen és biztonságosan ezt.Külön olajos vattát használj a fülecskék (csak a külső hallójárat, belenyúlni a belsőbe nem szabad), a nyak, a hónalj és karok, illetve a láb hajlataira. Ha mindezekkel készen vagy, lekerülhet a pelus, ami eddig csak biztonsági okokból maradt fent J. Törölgesd át a combhajlatokat és külön vattával szintén a végbélnyílás környékét.
  3. Irány a kád! Ha másik helyiségben van a fürdés, akkor bugyoláld a picit a fürdőlepedőbe, míg átértek).
  4. Ha a kórházban nem lehettél jelen a fürdetésnél és nem tudod, babád hogyan reagál rá, ne lepődj meg, ha nem a kedvenc elfoglaltsága – egyelőre, majd Veletek megszereti. Biztos ami biztos, mielőtt a vízbe tennéd, a hőmérsékletet ellenőrizd újra. Majd óvatosan, egyik kezeddel a nyakát megtámasztva és a hónaljánál fogva, másikkal pedig a popsiját tartva engedd a vízbe úgy, hogy közben beszélsz hozzá és mosolyogsz – ha rád néz, azt lássa és érezze Rajtad, hogy ez jó dolog.
  5. Ha stabilan fogod a nyaka alatt, a popsiját elengedheted óvatosan, hogy még a tiszta vízben  meg tudd mosni arcocskáját.A fürdető krémes (vagy amivel fürdeted) oldatot csak ez után öntsd a vízhez. Hajmosással kezdve (ha  szükséges az olajozás miatt), fentről lefelé fürdesd a babát. Kezed számára a legtökéletesebb „fürdető szivacs”, míg nagyon érzékeny bőre az érintésre. Ha jólesik neki, pár hét múlva bevethettek egy puha, simogató fürdető kendőt, vagy ami szimpatikus számotokra.A fürdetés alatt beszélj hozzá, mondd el, melyik testrészével mit csinálsz és ha lehet, a sorrendben légy következetes – így hamar megszokja és tudni fogja a baba, mi után mi következik. Kislányoknál a szeméremnyílásba ne nyúlj, kisfiúknál azonban a fitymaszűkület és letapadás időben történő megoldására párszor a bőrt érdemes hátrahúzni,  plusz egy  tisztogatás érdemes végezni.

      8.   Ha kész, emeld ki a vízből, bugyoláld újra a fürdőlepedőbe és irány az öltöztetés helyére.

      9.   Óvatosan, de alaposan inkább itasd fel bőréről a vizet, mint dörgöld, különös tekintettel a  hajlatokra.

    10.   A hajlatokat vékonyan hintőporral simítsd át úgy, hogy kezed a baba orra és szája elé teszed, nehogy belélegezze a finom hintőport, mert az nagyon veszélyes lehet.

    11.   Jöhet a pelus és a popsi krémezése (kislányoknál vigyázz, ne kerüljön a szeméremnyílásba krém, kisfiúknál pedig kicsit újra megmozgathatod a bőrt)

    12.   Pelus bezár, öltöztetés indulhat. A nagy sírás elkerülése szintén a vetkőztetésnél használt, tedd a kezed a ruhácska alá és simogatva húzd rá a ruhácskákat.

 

 

Amire jó, ha felkészülsz és ezért eleinte nem egymagad fürdetsz, az az, hogy a babák a nagy izgalomtól, vagy az újdonságtól, esetleg nem tetszéstől simán képesek belekakálni a fürdővizükbe, amit azonnal cserélni kell.

Ezt egy kézzel úgy, hogy a babát is stabilan tartsd, a kádat is ki tudd gyorsan fertőtleníteni és újra megtölteni, ha nem is lehetetlen, de elég macerás egyedül megcsinálni.

Amikor már hozzászokik a fürdetés menetéhez a baba, és tudja, mire számíthat, már kevésbé fordul elő ilyen baleset.

 Hamar megszeretik a babák a pancsizást, legjobban akkor, amikor rájönnek, hogy a vízben (a köldökcsonk leesése után) ficánkolni is lehet háton, hason egyaránt. Ha kedve van mozgolódni, engedd, hadd rúgkapáljon kicsit  - annál jobban fog esni a fürdetés utáni alvás.

További szuperhasznos videókat találsz a babadoktor.hu oldalon! 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat