Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

19. hét – Babával otthon

Bébiételt, de milyet?

 

Bár minden anya nagyon jól tudja, hogy a legjobb az, ha kisbabája 6 hónapos korig kizárólag akár anyatejet kap, de ha már elkezdted a hozzátáplálást, talán már felmerült benned, hogy adj-e készen kapható, üveges bébiételt kisbabádnak, ha esetleg elfogyott a korábban lefagyasztott bébiétel és éppen nincs időd az újabb adag elkészítésére? Természetesen a legjobb az, ha 6 hónapos koráig többnyire anyatejet kap.

Rengeteg ilyen üvegben ma már bio alapanyagokból készült ételek vannak. Ezeket a babák szeretik, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy az ételek tökéletesen tiszta körülmények között készülnek. Ha elmész otthonról a picivel, akkor jobb, ha ilyen üveges bébiételt viszel magaddal, mert a házilag készített ételek szállítása higiéniai problémákkal járhat, különösen a nyári hőségben.

Az üveges bébiételnek az egyetlen hátránya, hogy költséges; lényegesen olcsóbb, ha magunk készítjük el az ételt, különösen ebben az életkorban, amikor az üveg tartalmának zömét még lehet, hogy ki kell dobnod, mivel felnyitás után legfeljebb 24 óráig tárolható.

És, bár az üveges bébiételek nem olyan ízesek, mint amit otthon főzünk – hiszen a házi ételnél nincs jobb, de ha mégis az üveges bébiételt választod időnként, ne legyen bűntudatod, nem ártasz vele a babának, különösen az elválasztásnak ebben a korai szakaszában, amikor a csecsemők a tápanyagok és kalóriák zömét a tejből, és nem a szilárd ételből kapják.

 

A beteg baba és az ALVÁS

A babánál mostanra valószínűleg kialakult valamilyen alvási ritmus, ez azonban néhány nap után felborulhat, ha megbetegszik, vagy elkezdődik a fogzás.

Kisbabád ilyenkor nem úgy viselkedik, ahogy szokott, éjszakai sírása a túlzott kifáradásra, dühre vagy éhségre jellemző sírásból fájdalmas sírásba vált át - ez általában élesebb. A beteg babák és kisgyermekek esetében az a szabály, hogy nincsen szabály, ezért, ha a jó alvási rutin kialakításán dolgozol éppen, akkor a betegség idejére az egészet felejtsd el. Éjszakánként adj neki annyi megnyugtatást és tejet, amennyire szüksége van. A beteg csecsemőt sírni hagyni veszéllyel járhat, mert nagyon magas láza is lehet, amit, ha nem veszel észre időben, nagyobb baj, akár lázgörcs is lehet belőle.

Az alvástréning egyetlen része, amihez a betegség alatt is ragaszkodhatsz, az a lefekvési idő – feltéve, hogy alvásszükséglete nem változott a betegség miatt, amiért esetleg jóval korábban vagy más időszakokban alszik, mint egészségesen. A lefektetéssel kapcsolatos megszokott rend – nem csak az időpont, hanem a fürdetés, stb. megszokott rendje – biztonsággal fogja eltölteni, így könnyebben meg is nyugszik, ha rosszul érzi magát.

 

ETETÉS

Ezen a héten bővítheted tovább a kínálatot oly módon, hogy néhány naponta bevezetsz egy-egy új ételt. Ha a babának ízlenek, akkor nagyjából mostantól kezdve már naponta kétszer is adhatunk neki belőlük, mondjuk tízóraira és uzsonnára.

Fagyasztás és tárolás

Miután belelendültél a pürék készítésébe, főzz nagyobb mennyiségeket – ezzel időt takaríthatsz meg. A leturmixolt pürét teheted rugalmas jégkockatálcákba. Miután a kockák megfagytak, pattintsd ki és tedd nejlonzacskókba őket. A zacskókat érdemes felcímkézni dátummal együtt, mert maximum hat hétig tárolhatjuk őket a mélyhűtőben.

A megfagyott kockákat serpenyőben is felfőzhetjük, vagy főzés előtt egy éjszakára tegyük át őket a hűtőbe, hogy felengedjenek! Minden fagyasztott ételt alaposan át kell főzni, majd a lehető leghamarabb elfogyasztani, mert így a legkisebb az ételmérgezés veszélye.

Mielőtt megetetnéd kisbabádat, mindig kóstold meg az ételét a hőmérséklet miatt. Különben is jó, ha a pici lát bennünket enni, mert a közös evés a legtermészetesebb módja, hogy kedvet csináljunk neki. Valószínűleg nem fogja az egészet megenni, de a maradékot ne tedd el, mert a csecsemők könnyen kapnak ételmérgezést. Ezért a megmaradt ételt legjobb, ha magad eszed meg, egy kicsivel több zöldség csak jót tesz, a baba pedig látni fogja, hogy az ő papija olyan finom, hogy még anya is megeszi.

Italok

  • Anyatej

Miközben a baba megszokja, hogy több szilárd ételt egyen, lehet, hogy valamivel kevesebb tejet akar, és talán egy etetést is elhagy. Legalább hat hónapos koráig azonban továbbra is a tej marad a fő tápláléka és fő tápanyagforrása.

  • Víz

A babát minden étkezésnél egy babapohárból megitathatjuk felforralt, majd lehűtött vízzel. Ebben az életkorban jól használhatók, bár lehet, hogy több fajtával kell kísérletezni, mire kiderül, melyik típust szereti a gyermeked.

A babának először valószínűleg nem fog ízleni a víz, mivel nem édes, de ne add fel! Te magad is igyál néhány kortyot, csinálj játékot a pohárból való ivásból.

  • Gyümölcslé

Állj ellen a kísértésnek, hogy a babádnak bolti gyümölcslevet adj. akár hígított formában is! Lehet, hogy egyesek azt mondják, hogy adható, azonban az ilyen készítményeknek köze nincs a valódi, frissen késztett és otthon leszűrt gyümölcsök levéhez.

Persze a házilag préselt levekkel is csak óvatosan, a fogak szempontjából káros a túl nagy mennyiség, mert még a valódi gyümölcslében is van cukor, ráadásul savas kémhatású. Miközben a baba lassan issza a pohárból, a fogaira megy, és fogszuvasodást okozhat.

A gyümölcslé előnye az, hogy édes íze miatt a baba könnyebben elfogadja, mint a vizet és elég sok vitamin vihető be így a pici szervezetbe – de akkor már inkább maradjunk a tízóraira vagy uzsonnára adott, a rostokat is tartalmazó gyümölcspépnél és az ital pedig maradjon a víz.

 

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

A baba mostantól kezd mindent a szájába venni, és rágcsálni, szopogatni a tárgyakat. Így tudja megtapasztalni az új dolgok állagát, formáját, mert szája érzékenyebb a tapintásra, mint az ujjai.

Mivel már jól meg tudja fogni a játékokat, bosszantani fogják a kiságya fölé akasztott mozgó tárgyak, mert nagyon szeretné elérni őket, ezért immár jobbak a kiságy rácsához erősíthető játékok, mivel ezekkel játszani is tud. Rengeteg élénk színű, tépőzárral odaerősíthető játékállat kapható, de lehetőleg lefekvéskor inkább vegyük el tőle, és csak reggel adjuk oda, amikor már felébredt – így nem áll fent annak a veszélye, hogy valamiért leesik, megüti a babát egy játék, esetleg a légút elé kerülhet.

A reggel a kiságyba tett játékokkal a kora reggeli evés után vissza is teheted a babát az ágyába, így hamarosan egyre hosszabb ideig eljátszik egyedül a kiságyában.

 

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA - Vágd le a gombokat a játékokról!

A játékokon ne legyenek gombok vagy apró darabok, amelyeket a baba lerághat és lenyelhet! Kisbabád eljutott abba a korba, amikor kezd a szájába venni mindent és ha fogzik, akkor fogínyével erősen „haraphat”.

 

MIKOR FORDULJ ORVOSHOZ?

Fülfertőzés

Ha a baba a fülét húzogatja vagy a fejét rázza, az arra utal, hogy egyik vagy mindkét füle fáj. Az is lehet, hogy a szoptatás fájdalmas számára, és különösen súlyos fülfertőzés esetén lehet, hogy órákig élesen sír, és nem hagyja, hogy letedd – részben azért, mert megnyugtatásra van szüksége, részben pedig azért, mert fekvő helyzetben a fülfájás rosszabbodik. A fogzás tünetei is hasonlóak, ezért nézd meg, nem készül-e a foga áttörni az ínyét.

A fülfertőzés gyakran a megfázás körülbelül negyedik napján alakul ki, mivel megfázáskor a nyálkahártya az orrban begyullad és megduzzad, a váladék pedig csak a fül irányába tud haladni, ha nincs rendszeresen és alaposan kitisztítva minden orrüreg. Erre a legalkalmasabb a porszívóra szerelhető orrszívó, mely kellő erővel tudja eltávolítani a váladékot. Sajnos a kisebb, elektromos, illetve kézi orrszívók nem alkalmasak arra, hogy ezt maradéktalanul megtegyék – a legerősebbnek hirdetett verzió is messze elmarad teljesítményben attól, amire szükség van, viszont sokszorosába kerülnek (feleslegesen) a porszívós változatnak.

Az orrszívás az az eset, ahol nem szabad annak számítania, hogy a babának tetszik-e vagy sem, sír-e vagy sem – itt az egészsége a tét, így akár lefogva, de mindenképpen alaposan meg kell tisztítani az orrüregeket.

Ha mégis kialakul a fülfájás és a babának láza is van, akkor vidd orvoshoz, aki meg tudja állapítani a fülgyulladást, és valószínűleg antibiotikumot is felír. A fogzás is okozhat fülfájást, ezért anélkül, hogy orvos látta volna, ne kezdj el semmilyen házi kezelést – lehet, hogy nincs is rá szükség vagy nem arra van, amit alkalmaznál.

Nem megfelelő kezelés esetén a fülgyulladástól beszakadhat a dobhártya, ami hegesedéssel gyógyulhat, halláskárosodást eredményezve – így nem éri meg kísérletezni.

 

EGY KIS ELŐRELÁTÁS

Üveges bébiétel beszerzése

Saját dolgod megkönnyítésére néhány üveg bébiételt érdemes beszerezned, még akkor is, ha házilag akarsz főzni a babának! Az üveges bébiétel jól jön sürgős esetekben, pl. ha el kell menned otthonról, és valaki másnak kell megetetnie a babát, akkor sokkal könnyebb az illetőnek kinyitni egy üveget, mint a mélyhűtődben kotorászni, és a pürékockák felolvasztásával vacakolni. Az üveges bébiétel akkor is praktikus, amikor a babával együtt indultok útnak – és persze sokkal higiénikusabb is, mint az otthon főzött étel, mert a lezárt üveget nem kell lehűtve tartani.

 

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat