Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

17. hét – Babával otthon

Mit egyen a baba?

A picik 4 hónapos kora után már nagyon sok anyuka szeretne áttérni a szilárd ételekre, a legújabb trend szerint azonban azt tanácsolják az egészségügyi szakemberek, hogy érdemes megvárni, amíg a baba betölti a hat hónapot.

A szoptatott babáknál azért tanácsos később bevezetni a szilárd ételeket, mert így kisebb a légúti fertőzések és a hasfájás, emésztési problémák veszélye - az anyatej ugyanis védelmet nyújt ezek ellen. Egyes vélemények szerint a korai elválasztást az allergiás betegségek gyakoribb előfordulásával is összefüggésbe hozható, mivel ebben a korban a belek még nem elég fejlettek a szilárd ételek hatékony megemésztéséhez. A szilárd ételekkel azért is célszerű várni, mert a babák a tejből könnyebben veszik magukhoz a kalóriákat, mint a szilárd ételekből.

ALVÁS

Ha a baba súlya elérte a 7,3 kg-t, akkor fizikailag már képes arra, hogy nyolc órát aludjon evés nélkül. A valóság azonban más. A legtöbb ilyen korú csecsemő az éjszaka folyamán még többször felébred, így ne aggódj - sőt, sok baba még bőven egy éves kora után is többször ébred éjszaka, erre nincs szabály vagy működő recept.

ETETÉS

A következő jelek arra utalhatnak, hogy a baba fizikailag megérett arra, hogy szilárd ételt egyen:

  • A baba a szájába vesz dolgokat, és érdekli, amit mi eszünk
  • evés közben figyeli a többieket, a villát, tányért is meg akarja fogni
  • éjjel gyakrabban ébred fel, mint korábban, és enni akar
  • etetés után egy órán belül megéhezik

ÉRETT A BABA ARRA, HOGY SZILÁRD ÉTELT EGYEN?

Ha a fenti jeleket mutatja, akkor valószínűleg már közel van ahhoz, hogy szilárd ételt egyen. Ám mielőtt erre áttérnétek, az alábbi lista alapján el tudod magad is dönteni, hogy fizikailag is megérett a kisbabád erre a lépésre:

  • A baba megduplázta a születési súlyát - ez azért fontos, mert a szilárd ételre való áttérés után súlya nem fog olyan ütemben gyarapodni, mint eddig. A sárgarépapüré és a babarizs laktatóbb, mint a tej, ezért a baba hamarabb eltelik velük, így kevesebb kalóriát fogyaszt.
  • Szilárdan tartja a fejét, és megtámasztva jól tud ülni.
  • A családban nem fordult elő ételallergia. Ha igen, akkor a baba hat hónapos kora előtt nem kapjon szilárd ételt
  • A babánál eltűnt nyelvkilökő reflex, amely az újszülötteknél abban nyilvánul meg, hogy ha bármilyen szokatlan dolog kerül a szájukba, azt nyelvükkel kilökik. Ez egy védekező mechanizmus, amit lehet, hogy csak akkor észlelsz, amikor szilárd ételt adsz a babának. Ha kilöki, akkor a szilárd ételekkel néhány hétig még érdemes várni.

ÉTELALLERGIA, ILLETVE -ÉRZÉKENYSÉG

Egy-egy új étel bevezetése legalább 3 nap legyen. Ha ennyi idő alatt nem tapasztalható esetleges allergiára vagy érzékenységre utaló jel, akkor az adott étel kipipálva, jöhet a következő. Ha viszont minden nap másikat kapna, nehezen lehetne kideríteni, hogy egy-egy kiütés vagy más allergiára utaló reakció esetén vajon melyik okozhatta. Attól, hogy unalmassá válik egy-egy íz a babának, nem kell tartani, hiszen az anyatej vagy tápszer után annyira új számára az eddig ismeretlen íz, hogy akár hetekig is elvolna vele.

Új ételt mindig délelőtt vagy koradélután érdemes adni. Ha esetleg allergiás tünet jelentkezne, éjszaka sokkal nehezebb akár az emésztési zavarokat, akár súlyosabb reakciókat orvosi segítséggel kezelni – ha egyáltalán észrevesz az ember egy-egy elváltozást éjjel.

Ha egy új étel enyhe reakciót vált ki a babánál, akkor érdemes várni néhány hétig, mielőtt újból ezt kapná.

PELENKÁZÁS

A szilárd ételek bevezetése nem okozhat változást a baba vizeletének mennyiségében, ezért a napi nedves pelenkák száma nem csökkenhet. A széklet egy kicsivel szilárdabbá válhat, és gyakorisága csökkenhet a következő hetekben.

FEJLŐDÉS

Ha a baba hason fekve már az alkarjára tud támaszkodni és felemelkedni, akkor a következő lépés az, hogy mellkasát és két lábát egyszerre tudja felemelni a földről. Ez megint abban segít neki, hogy törzsének izmait megerősítse a későbbi mászáshoz. Addig is élvezni fogja, hogy karjaival hadonászhat, és „repülőgépet” játszhat.

Ebben a korban már kifejezetten figyelnek és szeretik a picik, ha gyermekdalokat hallanak, különösen akkor, ha a szöveghez tartozó mozdulatokat is végezzük vele. Miután ötször-hatszor hallanak egy dalocskát, már felismerik, és hamarosan lesz néhány kedvenc, amelyeket nagyobb korában együtt fogunk énekelni. A dalhoz kapcsolódó mozdulatok nagymértékben segítik az emlékezést, arról nem is beszélve, hogy amikor meghallják a dalt, a mozgás utánzásával tudják először tudtunkra adni a picik, hogy felismerték!

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA – Tegyél el minden veszélyes tárgyat a baba közeléből!

Amikor a baba már át tud fordulni, ügyelj arra, hogy ne hagyj a közelében semmilyen veszélyes dolgot, például nejlonzacskókat vagy olyan apró dolgokat, amelyeket a szájába vehet. Mindig rátartással számolj azzal is, hogy milyen messzire tud gurulni a baba, mert nagy meglepetéseket okozhat!

MIKOR FORDULJ ORVOSHOZ?

Melegkiütés

Gyakori kiütés, amely olyankor fordul elő, amikor a baba túl nagy melegben van – rendszerint nyáron, ha túl sok réteget rakunk rá. A baba verítékmirigyei még fejletlenek, ezért nem képes megfelelően hűteni a testét, mert „izzadás” helyett a mirigyek eltömődhetnek, ami a melegkiütés néven ismert. Apró rózsaszín dudorokat és hólyagokat fogunk látni a bőrén, gyakran a pelenka melletti ráncokban, a törzsén, az arcán és a hóna alatt. A baba valószínűleg ingerlékennyé válik, mert nagyon melege van, lehet, hogy az arca is kipirul.

Szabadítsuk meg néhány ruhadarabtól, és ha még egy óra múlva is vörös az arca, akkor vizes szivaccsal hűtsük le. Adjunk neki tejet, hogy ne száradjon ki, és nyissuk ki az ablakokat. A kiütésnek hamarosan el kell halványulnia, de ha a baba három óra elteltével sem hűl le, vagy ha láza van (hőmérséklete meghaladja a 38 fokot), akkor hívjunk orvost!

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

Ha szoptatunk, és ezen a héten elkezdjük a szilárd ételek bevezetését, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a következő két hónapban saját testsúlyunk csökkenése lelassul. Ez attól van, hogy kevesebb anyatejet termelünk, ezért kevesebb kalóriát égetünk el.

A dolog előnye az, hogy a szoptatás csökkentésével éhségérzetünk is csökken, ami segít a terhesség alatt felszedett kilók leadásában.

Egyes nők azt tapasztalják, hogy az utolsó fölösleges kilóktól csak akkor tudnak megszabadulni, amikor végleg abbahagyják a szoptatást – a női szervezetben a terhesség alatt zsírtartalékok halmozódnak fel, amelyeket a szoptatási időszak alatt nem tud leadni.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat