Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Alvási szokások – ahogy Nektek jó

16. hét – Babával otthon

 

Ha olyan szerencséd van, hogy mostanában kisbabád már kezdi átaludni az éjszakákat, annak örülhetsz! Ha viszont még messze van attól, hogy átaludja az éjszakát, akkor vigasztaljon az a tudat, hogy a többség így van ezzel – tíz hónapos korig a babák kb. 25 százaléknál is kisebb része alussza át az éjszakát.

A jó alvási szokások kialakítása

1. Vedd észre a babán a fáradtság jeleit

Amint a baba dörzsölni kezdi a szemét, nyűgösnek, kevésbé energikusnak vagy aktívnak tűnik, akkor itt az alvás ideje. Ilyenkor gyorsan tedd le aludni, mert az elalvási idő napközben nagyon rövid, aztán újabb energiakitörés következik. Az alvás idŐtartama függ az előző éjszakai alvástól, illetve a délelőtti aktivitás mértékétől is. Ám miután a nappali alvási ritmus kialakult, a pici minden nap nagyjából ugyanabban az időben fog elfáradni.

2. Vezess be egy szunyókálási rendszert

Pontosan úgy, mint a lefekvési időnél, a babának egyértelmű jelre lesz szüksége, hogy eljött az alvás ideje. Ez lehet egészen rövid és egyszerű, adhatsz neki egy kis tejet, aztán beteheted a hálózsákjába, elsötétítheted szobáját, vagy elvonulhattok kettesben -ahogyan az Neketek a legjobb.

3. Mit tegyünk, ha sír?

Gondold végig a listát: jóllakott, tiszta pelenka van rajta, ideje aludnia, mert több mint két órája fenn van, nem beteg és nem fáj semmije.

Vigasztalhatatlan sírás akkor szokott előfordulni, ha már annyira fáradt., hogy képtelen máshogy kezelni és panaszosan sír. Az időnkénti nyugalommal tarkított sírás fokozatosan átvált időnkénti sírással tarkított nyugalomba. Amire nagy szüksége van, az az, hogy rajtad érezze a nyugalmat – hiszen csak Benned bízhat. Ha még Te is ideges és feszült vagy, Ő biztosan képtelen lesz megnyugodni.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

Ha a baba szeret hosszabb ideig hason feküdni, és az utóbbi hónapokban ezt rendszeresen megtette, akkor már van gyakorlata abban, hogy a kezére támaszkodva mellkasát felemelje a földről. Most már képes lesz arra, hogy felnyomja magát, és néhány percig az alkarjára támaszkodva alaposan körülnézzen. Ettől megerősödnek karjának és törzsének izmai, hogy kb. hét hónapos korában el tudja kezdeni a kúszást.

A baba ezen a héten fog „rátalálni” a kezére, egyre több dolgot fog megfogni, elérni, csinálni vele. A kezei rengeteg szórakozást nyújt majd neki, miközben vizsgálgatja és az ujjait húzogatja. Ami nagyon jó dolog a kezecskék felfedezésében, hogy akár az elalvást is segítheti, ha a pici a saját kis kezeivel köti le magát.

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA – A baba legyen bekötve a kocsijába!

A babát mindig kössük be a kocsiba, mert már nagyon sokat mozog. Az is fontos, hogy az autóban lévő babaülés biztonsági övét is bekössük, mielőtt azt felemeljük vele.

ORVOSI DOLGOK

Bronchiolitisz (alsó légúti fertőzés)

A bronchiolitisz egy vírusos fertőzés, melyet a babák többnyire szeptember és április között kaphatnak el. Gyakori betegség, amely kétéves kor alatt a gyermekeknek akár 90 százalékát is érintheti. Miután a gyermek immunissá válik magával a vírussal szemben, valószínűleg többé nem kapja el a bronchiolitiszt.

Ez a betegség úgy négy napig tartó náthával kezdődik, majd száraz, reszelős köhögés alakul ki, amely eltart néhány napig. Ezt általában nedves mellkasi köhögés követi, amely további hozzávetőleg 10 napig tart, mivel a vírus megtámadja a tüdőben lévő kishörgőket. A babának láza is lehet, és az erős náthától és köhögéstől rosszul érezheti magát. A legtöbb csecsemő magától legyőzi a vírust, és a szülők talán nem is tudják, hogy babájuknak bronchiolitisze volt: azt hiszik, csak egy erős megfázásról volt szó.

A bronchiolitisz diagnosztizálásához váladékmintát kell venni, ehhez a baba orrába finoman és gyorsan egy csövet vezetnek fel. A bronchiolitisz egy másik árulkodó jele az, hogy egyes babáknál a betegség után köhögés alakul ki, amely nyolc hétig is eltarthat, miközben a pici jól érzi magát, jól eszik és hízik.

Amikor a bronchiolitisz súlyossá válik

Egyes babákat ez a betegség annyira megvisel, hogy kórházi kezelésre van szükségük – mindenképpen kérj orvosi segítséget, ha az alább felsorolt tünetek bármelyike előfordul:

  • A baba rosszul eszik – ez esetben rosszabbul, mintha csupán eldugult orra miatt lenne számára a szokásosnál nehezebb az evés.

  • Szánalmas állapotban van, rosszul néz ki – észre fogod venni, ha a nem olyan, mint máskor.

  • Vizeletének mennyisége csökken – ez a rossz evéssel kapcsolatos. Ha öt óránál hosszabb ideig száraz marad a pelenkája, akkor fordulj orvoshoz

  • Apnoea/légzéskimaradás – a baba légzése 10 másodpercig vagy még tovább szünetel; ez éber állapotban és alvás közben egyaránt előfordulhat. A csecsemőknél normális, ha a kis megszakításokkal vagy szabálytalanul lélegeznek. Ha azonban a babának apnoéja van, akkor kérj                      orvosi segítséget!

  • Kapkodó, nehézlégzés – az eldugult orr miatti szuszogás/szörtyögés nem kóros, ezért nem kell aggódnunk, ám ha a baba láthatóan levegő után kapkod, akkor nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor azonnal a kórház sürgősségi osztályára vidd!

  • Elkékült ajak vagy nyelv – ez azt jelenti, hogy a baba nehezen kap levegőt, és oxigénhiányban szenved. Az elkékült ajkak néha csupán azt jelzik, hogy a baba nagyon fázik. Ha nem erről van szó, akkor vidd a kórház sürgősségi osztályára!

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat