Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

14. hét – Babával otthon

Enni vagy nem enni – alvás vs. éjszakai etetés

Miután a baba kinőtt a hasfájás és az esti nyűgösség időszakából, több időd és energiád lesz arra, hogy saját alvásmennyiségedre fókuszálj – rád fér egy átaludt éjszaka.

Ha úgy döntöttél, hogy lazábban kezeled a baba alvási ritmusát, és nem akarod rászorítani egy szigorú alvási rendszerre, akkor is észre fogod venni, hogy körülbelül ettől a héttől kezdve esténként már magától is fáradtabb lesz, és éjjel láthatóan mélyebben alszik, mint az első hetekben.

ALVÁS

A lefekvési idő jelenti a pici alvási rendszerének alapját, és ha most sikerül jó szokásokat kialakítani nála, akkor nagyobb korában biztosan minden sokkal könnyebb lesz.

Nézzünk néhány dolgot, amelyek problémát okozhatnak az esti lefekvésnél:

 

  • Elhúzódó délutáni szunyókálás

Ügyelj arra, hogy a baba az utolsó szunyókálásból legalább két órával az esti lefekvés előtt felébredjen, különben egyszerűen túl éber lesz, és nem akar majd lefeküdni. Nemsokára odáig kell eljutni, hogy a délutáni alvásból való ébredés és az esti lefekvés között három óra teljen el.

 

  • Adrenalin-túltengés

Az esti lefekvés előtti egy órát töltsétek a lehető legnyugodtabban, és igyekezz elejét venni, hogy a babán rendkívüli indulat vagy izgalom legyen úrrá – a nagy hancúrozások ideje inkább máskor legyen. Így kikerülheted az adrenalin-szint túlzott megemelkedését, mert ez a hormon energiával tölti fel a babát, amitől legalább plusz egy óráig nem tud elaludni.

 

  • Piszkos pelenka

Pisis, kakis pelenkában a baba kellemetlenül érezheti magát, amitől nem tud elaludni. Minél idősebb lesz, annál jobban zavarja a piszkos pelenka. Ezért ha nem tud elaludni, akkor mindig érdemes megnézni a pelenkáját is és cserélni akkor is, ha minimális pisi van benne.

 

  • Túlzott kifáradás

Ha a baba valamilyen okból (pl. azért, mert elmentetek valahova) később fekszik le a megszokottnál, akkor tapasztalni fogod, hogy hosszabb ideig is tarthat, mire elalszik. Ez részben annak tudható be, hogy hiányzik neki az elalvás megszokott ritmusa, amelynél lámpaoltáskor már fáradt, részben pedig annak, hogy a túlzott kimerültségtől nyugtalan is lehet, ha már átesett a fáradtsági holtponton. Ilyenkor érdemes követni a megszokott lefektetési rutint, de talán egy kissé felgyorsítva. Előfordulhat, hogy valamivel több segítségre lesz szüksége az elalváshoz, például simogatni kell a hátát, és egy kicsivel több időt kell töltened a megnyugtatásával, de az is lehet, hogy annyira fáradt, hogy pillanatok alatt merül álomba.

Ez mind az aktuális napotok függvénye.

 

ETETÉS

Talán már feltetted magadnak a kérdést, hogy felébreszd-e a picit egy etetésre, mielőtt lefeküdnél. Ez sok szempontból okos megoldásnak tűnhet, mert a jóllakott babának remélhetőleg jó néhány óráig nem lesz szüksége újabb evésre, de számos oka van azonban, ha mégsem működik.

  • lehet, hogy a baba teljesen felébred, és utána egy örökkévalóságig tart, mire újra elalszik.
  • Lehet, hogy egyáltalán nem akar felébredni, így nem sikerül megetetni.
  • Az is előfordulhat, hogy ha felébreszted, akkor az éjszaka további része nem nyugodtabban, hanem még nyugtalanabbul fog telni, mivel kizökkented az alapvető napi alvási ritmusából, ha pedig alvási-ébrenléti ciklusa felborul, azt éjszakai alvása is megsínyli.
  • A teli pocak emésztési problémákat okozhat, a teli húgyhólyag pedig szivárgó pelenkához vezethet – természetesen mindkettő megzavarja a baba álmát.

Az én filozófiám alapvetően is az, hogy alvó gyereket nem ébresztünk fel – ha csak nincs rányomós ok, hadd aludjon akkor, amikor szüksége van rá és annyit, amennyit Ő igényel. Ha éhes úgyis felébred magától, ha nem, akkor pedig örülj, hogy pihen.

FÜRDETÉS

A fürdés közbeni pancsolás előnye, hogy a vízbiztonságot korán megszerző gyermek könnyebben megtanul majd úszni.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

Lehet, hogy ezen a héten a baba éles rikoltásokat kezd hallatni. Most kezdi igazából élvezni a saját hangját, miközben különféle hangokkal kísérletezik.

A játékok utáni nyúlkálás, ami az utóbbi néhány hétben már mindennapos volt, megteszi hatását, mert a baba mozdulatai sokkal egyenletesebbé válnak. Most már bármelyik nap meg is foghatja a játékokat.

Amikor „álló” helyzetben tartjuk a babát, látni fogjuk, hogy a lába már elég erős ahhoz, hogy megtartsa a testsúlyát. A lábszára már nem csuklik össze, hanem kiegyenesedik és megfeszül, hogy a teste ránehezedhessen. Most készül fel a későbbi állásra és járásra. Ettől függetlenül ne erőltesd az állást, hiszen gyengék még  lábacskái!

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA - A babaülés kicserélése

Ha bármilyen jelentéktelen autóbaleset érne, nagyon fontos, hogy utána ki legyen cserélve a babaülés a kocsiban! A babaülés meggyengülhet vagy megsérülhet, ami azt jelenti, hogy többé nem nyújtja ugyanazt a biztonságot, a károsodás viszont nem mindig látszik.

MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?

Rejtettheréjűség

A fiú csecsemőknél a herék az anyaméhben töltött idő alatt, a hasüregben fejlődnek ki, majd kb. a várandósság 36. hetében szállnak le a herezacskóba. A fiúk kb. 3 százalékánál azonban nem szállnak le teljesen, sőt néha a hasüregben maradnak. Ez a koraszülötteknél még gyakoribb, a fiúknak kb. 30 százalékát érinti. Ezek a fiúcsecsemők látszatra nemigen különböznek a többiektől, de ha jobban megnézzük, észre fogjuk venni, hogy a herezacskójuk üres.

A rejtettheréjűség nem súlyos állapot, mert nem okoz fájdalmat vagy vizelési problémát, és általában mindenféle beavatkozás nélkül is helyrejön – a herék idővel maguktól leszállnak. Az így született kisfiúk kétharmadánál a probléma három hónapos korra természetes módon megoldódik. A maradék egyharmadnál tovább kell várni, mert még mindig jó esély van rá, hogy a magától rendeződjön.

A heréket legvalószínűbben akkor láthatod a herezacskóban, amikor a baba a meleg fürdővízben van, amikor viszont fázik – vagy néha érintésre is – a herék visszahúzódhatnak az ágyékba. Igen nehéz lehet megállapítani, hogy a baba heréi leszálltak-e, ezért ha ez aggaszt, inkább akkor mutasd meg orvosnak.

Ha a herék hat hónapos korig nem szállnak le, akkor kérj az orvostól beutalót gyermeksebészhez, mert a babának 1–2 éves kora között egy kisebb korrekciós műtétre lesz szüksége. Erre azért van szükség, mert a herék a hasüregben túlságosan felmelegedhetnek, ami később ronthatja a spermaképződést és csökkentheti a termékenységet.

EGY KIS ELŐRELÁTÁS

Úszóleckék

Ha szeretnéd, hogy babád megtanuljon úszni, akkor ideje beíratni egy baba-úszótanfolyamra. Egyeztess a gyermekorvossal, hogy mikortól mehet a pici uszodai vízbe.

A közös baba–mama-úszásokon sok énekkel és játékkal tanulja meg élvezni a vizet. Az újszülöttek veleszületett képessége, hogy a víz alatt előre tudják hajtani magukat, ezt azonban négy hónapos koruk táján elfelejtik. Ilyenkor azonban még megtaníthatók a víz alatti úszásra, és a legtöbben élvezik az úszóleckéket.

Tudnunk kell, hogy a víz klórtartalma kiszáríthatja a bőrt, ami nem tesz jót a babának, különösen, ha ekcémája van, ezért úszás után alaposan kend be bőrpuhító krémmel, és készülj fel rá, hogy ha bőrének állapota láthatóan romlik, akkor abba kell hagyni az úszást!

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat