Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

13. hét - Babával otthon

A felnőtt kori biztonságérzet alapja – Kényeztesd a babát bátran!

Amióta kisbabád világra jött, biztosan előfordult már, hogy szinte egész nap karodban tartod – vagy azért, mert nem tudsz vele betelni vagy azért, mert különösen nyűgös. Az is előfordulhatott, hogy átvitted saját ágyatokba aludni (ha nem alszik egyébként is ott), amikor a fáradtságtól képtelennek érezted magad arra, hogy a kiságyában altasd el újra.

Egyesek erre azt mondják, hogy „elkényeztetjük” a babát. Vagy azt, hogy a baba rafinált, és a pici ujja köré csavart. Ne törődj velük!

A csecsemők nem manipulálnak, csupán sírnak, amikor akarnak valamit, mert számukra ez a kommunikáció egyetlen eszköze!Ha sokat dédelgeted babád, igazi Szuperanya vagy!! Manapság a legtöbb szakember meggyőződéssel állítja, hogy akit sokat becézgetnek kisbaba korában, az felnőttként is biztonságban fogja érezni magát, köszönhetően a stabil lelki alapoknak (tény, hogy erre a későbbiekben is oda kell majd figyelni, hiszen pillanatok alatt törhetnek össze a pici lélek üveggömbjei).

A baba szervezete természetes módon több alvást igényel majd éjszakánként, így a több pihenésnek köszönhetően Te is kiegyensúlyozottabbnak érezheted magad – feltéve, ha az alvási időt saját pihenésed helyett nem azzal töltöd, hogy mosolyogva bámulod szuszogó kis csodádat ;-).

ALVÁS

Érdemes kialakítani egy esti rendszert, mondjuk: fürdés, pelenkázás, éneklés, etetés, babusgatás, majd „jóéjtpuszi”.

Olyan lefekvési időt válassz, amikor a pici magától is elálmosodik az éjszakai alváshoz, majd minden este ugyanebben az időben próbáld lefektetni, lehetőség szerint.

Az elmélet egyszerűnek tűnik, ám a „lefekvési idő” rendszerének kialakításához türelem, következetesség és idő kell. A lefekvési idő az egyik legnagyobb kihívás a gyermek alvástréningjében, de a most befektetett erőfeszítés később meghozza gyümölcsét, amikor totyogó korában hajlandó lesz különösebb cirkusz nélkül lefeküdni.

ETETÉS

Ha szoptatunk, akkor nagyjából ezen a héten azt tapasztalhatjuk, hogy a babát napközben kezdi kevésbé érdekelni az evés, este viszont éhesebb lehet. Ennek számos oka lehet, például az, hogy napközben nagyon sok tennivalónk van, különösen akkor, ha nem ő az egyetlen gyermekünk. Lehet oka az is, hogy a baba számára egyre szélesebb körben kinyíló világ annyira leköti nap közben, hogy fontosabbnak tartja megismerni az újdonságokat, mintsem a megfelelő mennyiségű tejcsivel foglalkozzon, este azonban már annyira fáradt, hogy nem vágyik másra, mint igazán jóllakni és mély álomba merülni.

A szoptatási idők akkor is elcsúszhatnak, ha elkezd a család sok helyre menni a babával, hiszen nem minden esetben lesz lehetőség arra, hogy  picivel a megszokott időben félre tudjunk vonulni a szopizáshoz.

Arra viszont nagyon oda kell figyelni hogy ha a babát ez zavarja, a napirendjét nagyon megborítja, akkor érdemes egy kicsit visszább venni a tempóból, hiszen még mindig nagyon kicsi. Ez az időszak arról szól, hogy még m, felnőttek alkalmazkodunk hozzá.

A KÉZMOSÁS FONTOSSÁGA

A kezdeti odafigyelés után előfordulhat, hogy a nagy sietségben elfelejtünk egyszer-egyszer kezet mosni. Nagyon fontos, hogy erről soha ne feledkezzünk meg, mert minimális kosszal a kezünkön is könnyen bejuttathatunk valamilyen kórokozót a baba száján keresztül, ami hasmenést okoz!

Ha észrevesszed, hogy valaki más – akár a párod, a barátok vagy a nagymama – elfelejt kezet mosni, azonnal szólj, ne legyen lelkiismeretfurdalásod. Lehet, hogy fel fognak háborodni, de fontosabb, hogy a baba ne legyen beteg. Igaz ez hatványozottan azokra a vadidegen emberekre, akik szinte késztetést éreznek, hogy egy babát látva megfogdossák, megcsipkedjék annak kezecskéjét, arcát. Ne foglalkozz, hogy barátságtalannak fognak tartani – eszedbe ne jusson kockáztatni, hiszen soha nem tudhatod, hogy honnan jött, mit fogott meg legutóbb, milyen baktériumflórával rendelkezik. Egy biztos, a tiédtől teljesen eltérővel - ami már önmagában is veszélyes lehet! 

FÜRDETÉS

Fontos, hogy légy következetes – szórakozásként lássa a baba, a fürdés élvezetes, vidám hancúrozás legyen.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

A baba immár teljesen elveszítette fogási reflexét, ami azt jelenti, hogy kézfejét nyitva tartja, nem szorítja ökölbe. Ha ujjunkat a tenyerébe tesszük, akkor már szándékosan, nem pedig reflexből fogja meg.

El is engedi, amikor akarja – míg korábban sokszor csak erővel tudtunk kivenni tárgyakat a kezéből, vagy meg kellett várnunk, amíg a keze elfárad.

A baba most már elég idős ahhoz, hogy egyes embereket jobban kedveljen másoknál. Szimpátiáját mosollyal mutatja ki. Szélesen rámosolyog azokra, akiket felismer és szeret; kisebb mosoly jár azoknak, akiket nem ismer, de ahogy hozzászokik az új arcokhoz, hamarosan rájuk is derűsen fog mosolyogni.

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA

Autóvezetés közben ne a babát figyeljük!

Az autóban ne engedj a kísértésnek, hogy hátrafordulj, ha a pici sírni kezd. Ha teli torokból bömböl, akkor sem sokat tehetünk vezetés közben, legfeljebb azt, hogy beszélünk hozzá, míg a lehető leghamarabb meg nem tudunk állni biztonsággal.

MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?

Kancsalság

Az első három hónapban sok csecsemő láthatóan kancsalít, mert a két szeme még nem együtt mozog. Ez azonban nagyjából a 3-4. hónapra megszűnik, mivel a szemizmoknak már elég fejlettnek kell lenniük ahhoz, hogy a két szem együtt mozogjon. Ha továbbra is bandzsít (ami persze nagyfokú fáradtságnál előfordulhat) érdemes inkább szemészhez vinni. Ha valóban fennáll a kancsalság lehetősége, fontos, hogy a kancsalságot kezeljék, különben előfordulhat, hogy látásának mélységélessége nem fejlődik ki rendesen. Az izmok erősítése céljából szemtornára is szüksége lehet, amit érdemes szemész orvossal egyeztetni.

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

Járj baba–mama tornára. A mozgás, a társaság, a beszélgetések feltölthetnek, kiegyensúlyozottabbá tehetnek és esetleg olyan ötleteket is kaphatunk, amelyek más megvilágításba helyezik aktuális problémáinkat.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat