Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

12. hét – Babával otthon

Kitágul a Világ

 

 

 

Három hónapos korban egy olyan természetes átmeneti rítus tanúi vagyunk, amely után a baba többé nem tekinthető gyámoltalan kis teremtménynek. Már nem azért küzd, hogy újból megtalálja az anyaméhben megszokott környezetet, hanem igyekszik befogadni a külvilágot és izgő-mozgó, gurgulázó kis huncuttá válik, akinek egyetlen célja, hogy mindenkit „elcsábítson”, akit csak meglát.

Ha szeretnél valamin változtatni, most könnyen bevezethetsz új szokásokat, de a továbbiakban egyre jobban fog kötődni a kialakult rendszerhez. Mindemellett a baba valószínűleg mostanában fog átesni a harmadik hirtelen növekedési fázison, ezért készüljünk fel az ezzel járó farkasétvágyra is.

ALVÁS

Ha a baba éjjel öt órát megszakítás nélkül alszik, akkor orvosi értelemben „átalussza az éjszakát”. Ez a fogalom a szülők esetében természetesen mást jelent: mi nyilván azt várjuk, mikor fog végre kb. 12 órát aludni éjszaka. Ennek is eljön majd az ideje.

Ne csüggedj, ha a baba még nem képes éjjel öt óra hosszat aludni, mivel a legtöbb csecsemő végül egyenesbe jön: a kilenc hónapos babáknak kb. 80 százaléka már minimum öt órát alszik éjszakánként.

ETETÉS

Három hónapos kor körül a legtöbb csecsemőnél újabb hirtelen növekedés következik be, ezért érdemes felkészülni rá, hogy nem csak éhes, hanem a szokásosnál fáradtabb és nyűgösebb is lesz. Hagyd, hogy a baba annyiszor egyen, ahányszor csak akar. Talán úgy érzed majd, hogy visszatért az első időszak rendszertelenségéhez, amikor semmiféle napirend nem volt, de ez csak ideiglenes állapot, addig tart, amíg a tejtermelődés fokozódik.

Ha cumisüvegből etetsz, igény szerint növel a tápszeradagokat. Valószínűleg naponta néhány decivel többet akar majd a pici. E hirtelen növekedés után a tejigénye beáll egy magasabb szintre, és ezután már egyenletesebben fog növekedni, mint az első három hónapban.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

Lehet, hogy a baba mostanában ringatni kezdi magát: hanyatt fekve két térdét felhúzza a mellkasáig, és ide-oda lendíti a testét. Ez a felkészülést jelenti arra, hogy két hónap múlva már hasra forduljon, addig pedig lehetővé teszi, hogy a hátán fekve körbe forogjon, és így különböző szögekből láthassa a szobát. Tegyük le egy puha plédre úgy, hogy nagy tér legyen körülötte!

Ezen a héten talán először fog kacagni, amire gyengéd csiklandozással, vicces grimaszokkal, tettetett tüsszentésekkel és megjátszott köhögéssel bátoríthatjuk. Ha magunk is sokat nevetünk és mosolygunk, azzal természetesen belőle is ezt váltjuk ki.

MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?

Ziháló légzés

Nagyon ijesztő lehet hallani, ha a baba minden kilégzésnél furcsa, ziháló hangot ad, pedig ez tizenkét és húszhetes kor között igen gyakori. Első aggodalmunk ilyenkor az lehet, hogy a babának asztmája van. Szerencsére a babáknál a növekedés és a tüdő fejlődése során a ziháló légzés elmúlik. A tünet persze asztmára is utalhat, amit általában 18 hónapos kor körül diagnosztizálnak, de a legtöbb ziháló babánál nem fejlődik ki asztma.

Az ötévesnél fiatalabb gyermekek maximum egynegyedénél alakul ki egy vírusos eredetű ziháló légzés (a fiúknál háromszor gyakoribb); ami több hónapig is eltarthat. A passzív dohányzás hajlamosabbá teheti erre a babákat, mert a tüdejük kapacitása csökkenhet.

Kezelés

Ziháló légzés esetén mutassuk meg a babát az orvosnak. A ziháló légzés kezelésére szolgáló gyógyszerek mellett bizonyos módszereket magunk is alkalmazhatunk. Ilyen többek között a szoptatás, amelyről ki mutatták, hogy csökkenti az asztma kockázatát, a füstös levegő kerülése, illetve a dohányzás abbahagyása is segít.

EGY KIS ELŐRELÁTÁS - Utazóágy vásárlása (ha még nem történt meg)

Ha utazóágy vásárlásán gondolkodsz, akkor ez a megfelelő időpont, hogy beszerezd, mert a baba már jól „hordozható”, és könnyű vele utazni. Már elég nagy ahhoz, hogy éjszaka ne ébredjen fel kétóránként, ahhoz pedig még elég kicsi, hogy ne nagyon érzékelje az idegen környezetet.

Minél hamarabb érkezik az utazóágy, annál jobban ki tudod használni. A költség duplán megtérül, mert az ágy a járóka funkcióját is betöltheti, ami néhány hónap múlva felbecsülhetetlenül értékes lesz, amikor a baba már helyet tud változtatni, és egy rövid időre biztonságos helyen kell hagyni (például ha ki kell szaladnod mosdóba). Olyan utazóágyat válassz, amely könnyű és elég kompakt ahhoz, hogy összecsukva jól tudd vinni, kinyitva pedig elég erős egy élénk apróság számára. Az is fontos, hogy könnyen fel tudd állítani, mert egyes fajtáival sokat kell vesződni.

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat