Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

8. hét – Babával Otthon

Aludj, kicsim

 

2 hónapos kora környékére a babák fele már öt órát vagy még többet is alszik éjjel. Ha a mienk is ezt teszi, az nagy eredmény, mert rengeteg szülő még mindig attól szenved, hogy éjjel nem tud egyfolytában három óránál többet aludni.

Az éjszaka folyamán – a felnőttekhez hasonlóan – a csecsemők is az álom és az ébrenlét között ingadoznak, és többször felébrednek. Nekünk az a dolgunk, hogy megtanítsuk a babát magától újra elaludni, hogy ehhez végül ne legyen szüksége ringatásra vagy akár etetésre. Amikor már képes lesz magától is elaludni, közelebb jutunk ahhoz a még elérhetetlennek tűnő, ám mindennél fontosabb célhoz, hogy átaludja az éjszakát.

Minél több gyakorlatot szerez a baba e korai időszakban az önmegnyugtatás terén, annál könnyebb dolgunk lesz néhány hónap múlva, amikor majd arra tanítjuk, hogy átaludja az éjszakát. Ezért minden nap szánjunk időt arra, hogy megtanítsuk őt az önmegnyugtatásra, még akkor is, ha nem látunk semmi előrelépést. Ez a képesség alapvetően fontos az éjszaka átalvásához, és végül meg fogja tanulni. Ha eddig nem volt sok szerencsénk az önmegnyugtatási technikával, az a következő okok valamelyikével magyarázható:

 

1. A baba etetés közben elalszik

Ez nagyon gyakori dolog, és a következő néhány hétben megoldást kell találnunk rá, mielőtt a pici ragaszkodni kezd a szokásaihoz (ami általában három hónap után következik be).

Ha biztosak vagyunk benne, hogy gyermekünk eleget evett, és már csak a komfortérzetre van szüksége, akkor gyengéden vegyük el tőle a cumit vagy a mellbimbót. Ezzel arra ösztönözzük, hogy megnyugtató szopás nélkül próbáljon elaludni. Ekkor valószínűleg hirtelen felélénkül és panaszkodni kezd. Ez esetben adjuk vissza neki a mellünket vagy a cumisüveget, és legközelebb próbáljuk meg újra! Lehet, hogy százszor kell próbálkoznunk, mire elég nyugodt lesz ahhoz, hogy etetés nélkül is elaludjon, de ezt az erőfeszítést most kell megtennünk. Néhány hét múlva learathatjuk a gyümölcsét, amikor a baba már etetés nélkül is képes lesz elaludni.

 

2. Olyankor fektetjük le a babát, amikor még túl élénk

Várjuk meg, amíg a pici kábult és laza lesz, és csak ekkor fektessük le! Lehet, hogy csalásnak tűnik, ha addig várunk, amíg félálomba nem kerül, de ne feledjük, hogy most egy igen bonyolult képességet kell kialakítania magában, ezért minden segítségünkre szüksége van.

 

3. Nincs türelmünk kivárni, amíg a baba magától megnyugszik

Eltarthat néhány percig, amíg a baba magától megnyugszik, ezért ne sürgessük! Egy kis nyafogás és nyöszörgés azt jelezheti, hogy már közel van az elalváshoz, ezért ne siessünk újból felvenni! Ám ha biztosak vagyunk benne, hogy ez nem fog menni, akkor vegyük fel, és kezdjük újra az altatást!

 

MIKOR FELEJTSÜK EL AZ ALVÁSTRÉNINGET?

Egyes esetekben könnyű lesz ébren letenni a babát, és gyorsan el tudjuk csitítani. Más alkalmakkor azonban több segítségre lesz szüksége az elalváshoz, ilyenkor az elmúlt hetek során tökéletesített ringatási technikánkhoz folyamodhatunk. A végső cél ugyan az önmegnyugtatás képességének kialakítása, ám ha a baba beteg, túlságosan fáradt, szelek bántják vagy éppen elszenderedett, amikor megszólalt a telefon, akkor felejtsük el, hogy most tanítjuk valamire. Ilyenkor feldúlt, és ha egy kicsit segítünk neki újra elaludni, azzal mindkettőnknek rengeteg szenvedést spórolhatunk meg.

 

SÍRÁS

A baba ezen a héten is egyre kevesebbet sír, és itt az ideje, hogy elkezdjünk gondolkodni azon, mikor hagyhatjuk sírni. Általános jelenség, hogy a csecsemők – valamilyen ismeretlen okból – egy kicsit sírnak elalvás előtt. Ezért ha éppen arra tanítjuk, hogy magától megnyugodjon és elaludjon, akkor figyelmesen hallgassuk a sírását, hogy felismerjük az elalvás előtti nyűgösködést. Ha már ismerjük a sírásnak ezt a fajtáját, akkor nem fogunk azonnal a „segítségére sietni”, miközben éppen elaludni készül. Viszont azt se hagyjuk, hogy a sírás vigasztalan bömböléssé váljon, mert a baba még kicsi ahhoz, hogy álomba sírja magát. Ha megtanuljuk felismerni az „elalvás előtti nyűgösséget”, annak más előnye is van: a következő hónapokban már tudni fogjuk, hogy amikor éjjel felébred, akkor nem evésre, csupán néhány pillanatra van szüksége, amíg újra megnyugszik.

 

ETETÉS

Most már jobban értjük a babát, ezért észrevesszük, ha etetés után kényelmetlenül érzi magát. Bár jó lenne, ha valamilyen konkrét okra foghatnánk a baba vég nélküli nyűgösségét és emésztési zavarait, az igazság az, hogy a csecsemők gyakran meghatározhatatlan okból sírnak, amire valószínűleg mi sem fogunk rájönni.

 

A tejallergia jelei

Ha szoptatunk, ne iktassuk ki fölöslegesen étrendünkből a tejtermékeket, járjuk körbe eléggé először annak lehetőségét, hogy kisbabánk valóban az általunk elfogyasztott tejre allergiás-e?

 

Szoptatás

Csak a különösen érzékeny babákra hat az anyatejbe átkerülő tehéntej-protein, ezért nem valószínű, hogy száműznünk kell étrendünkből a tejtermékeket. Ám ha mégis így döntünk, akkor ezt két hétig próbáljuk ki, és ha valóban ez a probléma, akkor észrevehető javulást kell tapasztalnunk a gyermeknél. Ha ettől nem javul az állapota, akkor nyilván nem érzékeny vagy allergiás a tehéntejre, mi pedig újból fogyaszthatunk tejtermékeket. Ha azonban arra gyanakszunk, hogy a babánál a tejtermékek okozzák a problémát, akkor ezt beszéljük meg az orvossal vagy a védőnővel.

 

Etetés cumisüvegből

Ha az orvos megerősíti, hogy a baba érzékeny vagy allergiás a tejre, akkor a tápszerváltás a gyors és hathatós megoldás. Létezik egy – csak receptre kapható – hidrolizátum formájú tápszer, amelyben a tej proteinje előemésztett formában van jelen. Ha ettől a tünetek megszűnnek, akkor orvosi felügyelet mellett valószínűleg érdemes lesz újra megpróbálkoznunk a tehéntej alapú tápszerrel, és ha ezután a tünetek újra megjelennek, akkor biztosak lehetünk a diagnózisban. Egyes babáknál a szójatejet is kipróbálják, ezzel azonban az a gond, hogy szójaallergia és -érzékenység is felmerülhet, így a tünetek nem javulnak.

 

PELENKÁZÁS

Talán már észrevettük, hogy a baba széklete elég laza, szinte a hasmenés határán van. A folyékony széklet azonban csecsemőkorban normális, különösen a szoptatott babáknál. Ha azonban a baba igazi hasmenést kap, azt gyorsan kezelni kell, nehogy kiszáradjon.

 

Mikor nem kell aggódnunk?

Az időnként robbanásszerűen ürülő széklet, amely kifolyik a pelenkából, még nem ok az aggodalomra, persze csak akkor, ha a pici nem érzi rosszul magát és nincs láza. A szoptatott babáknál ez azért fordulhat elő, mert túl sok laktózban gazdag előtejet isznak. Az előtej híg, és arra serkenti az emésztőrendszert, hogy túl gyorsan engedje át az anyagokat, ettől lesz robbanásszerű a széklet. Próbáljunk meg hosszabb ideig várni, míg a baba kiszívja az egyik mellet, csak aztán tegyük át a másikra – így a sűrűbb utótej sokat javíthat az emésztett anyagok állagán.

 

Mikor kell aggódnunk?

Ha a baba széklete láthatóan lazább, túl nagy mennyiségű, robbanásszerűen ürül, sokkal szagosabb, folyékonyabb és gyakoribb, az hasmenésre utal. A hasmenés nagy veszélye a kiszáradás, ezért a szokásosnál gyakrabban etessük a babát és mindenképpen mutassuk meg orvosnak!

 

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

A baba ezen a héten talán már a mássalhangzókkal is megpróbálkozik, ezért figyeljünk a „gú, gá, kú” stb. hangokra. Utánozzuk az általa kiejtett hangokat, ő pedig „válaszolni” fog rájuk.

Már gyakrabban nyitogatja ökölbe zárt kezét, mert kezdi elveszíteni a fogási reflexét. Ahelyett, hogy megkülönböztetés nélkül megragadna bármit, amit a tenyerébe teszünk, most már néhány pillanatra céltudatosan fog meg bizonyos tárgyakat, kezdi kinyújtani a kezét és megütni az előtte lévő dolgokat. Ezért egy babatornáztató alá fektethetjük, de a kiságya vagy babakocsija fölött is kifeszíthetünk egy gyöngysort, vagy játékokat aggathatunk fel, amelyek ütögetését élvezni fogja.

Ha a pici még egyáltalán nem mosolyog, akkor meg kell mutatnunk az orvosnak, mert lehet, hogy valamilyen fejlődési problémája van, vagy rossz a látása, ezért nem reagál az arcokra.

 

 

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA

Távolítsuk el a zsinórokat és szalagokat!

A baba játékairól mindig vegyünk le minden 10 cm-nél hosszabb zsinórt és szalagot, nehogy megfojtsa  magát!

 

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

A babavárás alatt a szervezetünkben lévő kalcium átmegy a magzatba, hogy erős csontjai és fogai legyenek. Később, amikor szoptatunk, még több kalciumot adunk át. Ezért ügyeljünk a kalciumban gazdag étrendre.

Napi körülbelül fél liter tej fedezi szükségleteinket, ahogy egy nagyobb darab sajt vagy két és fél pohár joghurt is. A nyers zöldségek is tartalmaznak kalciumot, ám ezekből irreálisan nagy mennyiséget kellene elfogyasztanunk, például naponta hat adag spenótot vagy huszonkét adag brokkolit. Ha nem kedveljük túlzottan a tejtermékeket, akkor érdemes megfontolnunk a kalcium szedését.

A szoptatás hosszú távon azonban jó hatással van a csontjainkra, és a szoptató anyukák csonttömeg-vesztesége a szoptatás befejezése után egy éven belül helyreáll. Azt is kimutatták, hogy minél hosszabb ideig szoptatunk, annál kisebb a csontritkulás veszélye.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat