Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

6. hét – Babával otthon

 

A szülők jutalma – a valódi babamosoly 

 

 

 

Ezen a héten talán elérkezünk az első nagy mérföldkőhöz: először láthatjuk kisbabánkat igazán mosolyogni.

Szinte biztos, hogy születése óta akár minden nap elkaptunk már kis mosolykákat az arcán, de bármilyen izgalmasak voltak is ezek a korai próbálkozások, hamarosan elhalványulnak az első kimondottan nekünk szóló boldog mosoly mellett, amely szétterül az arcán, miközben a szemünkbe néz.

Ez egy „jutalomhét” a szülők számára, a baba most hatalmas változáson megy keresztül. Látni fogjuk, ahogy az eddig szinte saját kis világába zárt különös apró lényből – akit eddig csupán a pocakja és az alvás foglalkoztatott – igazi személyiséggé válik, akit hirtelen érdekelni kezdenek az emberek és az Őt körülvevő világ.

Ez a hét ugyanakkor nehéz is, mert most hág tetőfokára a sírás; hirtelen növekedés áll be, ráadásul a baba most kezd küzdeni az alvás ellen, amitől holtfáradt lesz – ez pedig újabb kihívással tetézi az alvással kapcsolatos nehézségeket.

ALVÁS

Ahogy a baba egyre társaságkedvelőbbé válik, küzdeni kezd az elalvás ellen, mert jobban szeretne ébren maradni és játszani, ebben a számára fantasztikusan izgalmas világban. Ezért amikor fáradt, nem akar majd elaludni, mert izgatja újonnan felfedezett világa. Ettől aztán a végsőkig kimerül.

Éjszaka könnyebb dolgunk van vele, mert biztosak lehetünk benne, hogy fáradt - még akkor is, ha kétségbeesetten küzd az elalvás ellen. Napközben viszont könnyen megeshet, hogy túl sokáig hagyjuk ébren. Amikor végül teljesen kimerül, még nehezebben tud elaludni, mert egyre jobban felpörög és túlságosan elragadják az érzelmek. Logikusnak tűnhet, hogy ha az egész napot ébren tölti, akkor az esti lefekvés idejére kifárad, és éjjel többet alszik, de ez nem így működik. A babának napközben legalább három óra alvásra van szüksége, különben estére annyira túlpörög, hogy nem tudja átaludni az éjszakát. Gondoljunk csak arra, hogy mi hogyan érezzük magunkat egy stresszes nap után: zúg a fejünk, és bár kimerültek vagyunk, nem jön álom a szemünkre. Ezért fontos, hogy a babán időben  észrevegyük a fáradtság jeleit, és mielőtt teljesen kimerülne, tegyük le aludni.

A fáradtság jelei:

ásítozás

szemdörzsölgetés

fülhuzigálás

nyűgösség

a szemkontaktus kerülése

 

 

Mikor fektessük le a babát napközben aludni?

 

Az ilyen korú csecsemők két óra ébrenlét után elfáradnak, ezért ha ügyelünk arra, hogy néhány ébren töltött óra után mindig letegyük a babát aludni, akkor nem lesz ingerlékeny, sírós vagy túl fáradt ahhoz, hogy nyugodtan elaludjon. Amíg ilyen kicsi, nehéz rászoktatni a rendszeres szunyókálásra különösen azért, mert valószínűleg még az esti lefekvési idő sem alakult ki. Ám kezdetnek már az is jó, ha törekszünk rá, hogy napközben legalább három órát aludjon. Végül kialakul egy napi három kisebb alvásból álló, határozott ritmus: délelőtt egy rövidebb, dél körül vagy koradélután egy hosszabb, végül késő délután egy rövidebb alvás.

SÍRÁS

A babáknál a sírás mennyisége hathetes korban éri el tetőpontját, majd a következő héttől kezdve lassan, fokozatosan csökken. Hogy miért sírnak a babák ezen a héten olyan sokat, annak oka a szakemberek szerint a fejlődésben ilyenkor bekövetkező hatalmas ugrásban keresendő, ami rengeteg energiát és összpontosítást igényel. A baba ettől hamar kimerült és nyűgös lesz.

Ez a hatalmas minőségi változás ráadásul egybeesik a hathetes kori hirtelen növekedéssel, ezért a szoptatott babáknak a tej ezen a héten egy kicsit kevés lehet, ami újabb nyomós ok a sírásra. A hirtelen növekedéskor a cumisüvegből táplált babáknak is több tejre van szükségük, amit ők is sírással követelnek.

A dolgokat tovább bonyolítja, hogy a baba most már egy új okból is sír – a túlzott kifáradástól. Eddig babánk amint elfáradt, egyszerűen elaludt, most viszont küzd az elalvás ellen - így egyre jobban kifárad, amitől ingerlékennyé és határozottan sírósabbá válik. A holtfáradt csecsemő gyakran egészen összezavarodik, nem is tudja, hogy valójában mi bántja. Lehet, hogy az evésért sír, de nem azért, mert éhes, hanem azért, mert feldúlt és vigasztalásra van szüksége. Így még nehezebb lesz kitalálni, hogy miért sír. A túlzott fáradtság miatti sírást úgy előzhetjük meg, ha a babát letesszük aludni, mielőtt eljutna a kimerültségig. Egyelőre még valószínűleg nem akarjuk semmiféle rendszerhez szoktatni, ezért a legjobb megoldás az, ha felajánljuk neki az ételt, amikor nyűgösködni kezd, és ha nem érdekli, akkor letesszük egy kicsit szunyókálni.

ETETÉS

Ezen a héten a baba újabb hirtelen növekedési szakaszba kerül, ilyenkor extra „üzemanyagot” vesz magához, hogy fedezni tudja a minőségi fejlődéshez szükséges energiát. Az anyukák ilyenkor általában azt hiszik, hogy elapadt a tejük, pedig nem így van. Csupán arról az egybeesésről van szó, hogy a babának most extra igényei vannak, az anyuka melle pedig éppen ebben az időben lágyul, mivel a tejtermelődés rendeződik. Fontos, hogy ilyenkor is minden napszakban szoptassunk, hogy a tejtermelődés a baba igényeinek megfelelően növekedjen.

Akár szoptatunk, akár cumisüvegből etetünk, ezen a héten az éhség a sírás legfőbb oka. A hirtelen növekedés néhány napig tart, utána a baba nyugodtabb lesz, a megfelelő tejmennyiség is beáll.

A szoptatás és az alkohol

A szoptatási időszakban az alkoholfogyasztással az a legnagyobb gond, hogy az alkohol csökkenti a szoptatási hormon, az oxitocin szintjét. Ez a hormon váltja ki a „belövellést”, amitől a tej a mellbimbókba áramlik, hogy a baba azonnal fogyaszthassa. Az alacsonyabb oxitocinszint megnehezítheti a babának a szopást. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az alkoholtól a baba gyakrabban, de kevesebbet szopik, ami hosszú távon lassúbb súlygyarapodáshoz vezethet.

Etetés cumisüvegből – a cumi mérete

Az e héten bekövetkező hirtelen növekedés miatt a baba néhány napig nagyon éhes, ezért több táplálékra van szüksége. Az ő igényeit követve, készüljünk fel rá, hogy gyakrabban kell megetetnünk, és jobban meg kell töltenünk a cumisüveget. Ezen a héten a cumi méretére is ügyeljünk, mert lehet, hogy a falánk babának gyorsabban ürülő, nagyobb lyukú cumira lesz szüksége.

Ha a baba orcái az erőlködéstől behorpadnak, akkor a cumiból túl lassan áramlik a tej, ezért kipróbálhatunk az újszülött méretnél eggyel nagyobbat. Annak, hogy a cumi lyuka túl kicsi, további jele az, ha a babának sokáig tart, mire az üveg tartalmát kiissza, vagy ha láthatóan nem azért hagyja abba az evést, mert jóllakott, hanem mert „feladja”. A cumi váltásánál viszont adjunk a picinek időt, hogy megszokhassa a gyorsabb áramlást – először valószínűleg a már megszokott erővel fogja szívni a cumit, ami egyszerre sok lehet. Figyeljünk, nehogy fuldoklás legyen a vége!

PELENKÁS DOLGOK - Székrekedés

Amíg a baba széklete lágy, és ürítéskor nem okoz neki fájdalmat, addig nincs székrekedése. A szoptatott babáknál szokatlan a székrekedés, mert szervezetükben magasabb az emésztést segítő hormon, a motilin szintje. Ám tudnunk kell, hogy ennek ellenére náluk is előfordulhat.

A cumisüvegből táplált babák hajlamosabbak a székrekedésre, mert a tápszer nehezebben emészthető, ezért a székletük sűrűbb. Ráadásul a tápszer nem tartalmaz motilint, ami serkentené a bélműködést.

Kezelés

Próbáljuk meg fürdetés közben gyengéden masszírozni a baba hasát, hogy enyhítsük a feszességét. A meztelen baba a meleg fürdőben ellazul, ezért ez ideális helyzet a has masszírozásához. Ha cumisüvegből etetjük, akkor ellenőrizzük, hogy megfelelően készítjük-e el a tápszert, és elegendő vizet adunk-e hozzá, mert a kiszáradás is okozhat székrekedést.

Kérdezzük meg a védőnőtől, hogy adjunk-e a babának egy cumisüvegnyi felforralt és lehűtött vizet, mert néha ez is enyhíti a székrekedést. Ha a baba láthatóan kényelmetlenül érzi magát, akkor mindenképpen mutassuk meg gyermekorvosnak!

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

Ez a mosoly hete, amikor minden szülő izgatottan várja, hogy a baba szélesen rámosolyogjon. A dolog nem mindig egészen így történik, ami egyeseknek csalódást okoz, de ha szerencsénk van, akkor a baba arcán óvatos, csücsörített kis mosolyt vehetünk észre, miközben szemkontaktust teremt velünk. Ha mi erre széles mosollyal reagálunk, akkor a következő napok során a baba mosolya is határozottabbá válik. Ezek az első közös mosolygások lenyűgözőek és izgalmasak – bizonyára kárpótolnak bennünket az éjszakai felkelésekért és az órákon át tartó sírásokért. Lehet, hogy naponta csak egy-egy futó mosolyban lesz részünk, de szinte minden baba képes bizonyos kapcsolatteremtésre és mosolygásra már héthetes kora előtt.

A csecsemő most már nem csupán a körvonalainkat ismeri fel. A vonásainkat is figyeli, észreveszi a szemünket, az orrunkat és a szánkat. Agyába élesebben bevésődik a külsőnk, ezért nem zavarodik össze, ha megváltoztatjuk a frizuránkat vagy szemüveget veszünk fel. Amikor már részleteikben is azonosítani tudja az arcokat, akkor kezd másokat is felismerni – az apját, a testvéreit és a nagyszülőket.

Nagyjából most kezdi élvezni a mozgó tárgyak nézegetését, ezért vehetünk neki valamilyen mozgó játékszert, amit a pelenkázó vagy a kiságy fölé akaszthatunk. Legkönnyebben a fekete-fehér és piros dolgokat veszi észre, de már egyes alapszíneket is lát. Játékok vásárlásakor inkább az élénk, mint a pasztellszínűeket válasszuk!

 

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA - Soha ne adjunk a babának aszpirint!

Fontos - a szoptató anyukáknak is kerülniük kell az aszpirin szedését!

Az aszpirin csecsemőknél és gyermekeknél egy ritkán előforduló rendellenességet okozhat. Ez az ún. Reye-szindróma, amely májkárosodáshoz, sőt halálhoz is vezethet. Ezért soha ne adjunk a babának aszpirint! A hat hónapnál fiatalabb csecsemők számára ajánlott fájdalomcsillapító paracetamol tartalmú készítmény lehet – ezért csak olyan készítményt adjunk kisbabánknak, melyet orvos írt fel és azt is csak akkor, ha azt egyeztettük gyermekorvosunkkal!

 

 

 

 

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

Ha szoptatunk, akkor ezen a héten tapasztalni fogjuk, hogy a mellünk már nem szivárog annyira, és lágyabbnak tűnik. Talán azt hisszük, ez azért van, mert kevesebb a tejünk, de nem erről van szó. Az történt, hogy tejtermelődésünk alkalmazkodott a baba igényeihez.

A méhünk időközben terhesség előtti méretére zsugorodott, mivel az izomrostok összehúzódtak, hasunk mégis nagyobb, mint amilyen eredetileg volt, mert még rajta vannak a terhesség alatt felrakódott zsírpárnák. Ez a baba „éléskamrája” volt, amely a szoptatás során fokozatosan el fog tűnni. Szülés után még korai a fogyókúra, de azért megtartóztathatjuk magunkat a túl sok csokoládé, cukrászsütemény, keksz és hasábburgonya élvezetétől, különösen akkor, ha nem szoptatunk. Ne lepődjünk meg, ha a fáradtság kikezdi az akaraterőnket, mivel biológiailag igazolt tény, hogy a kimerültségtől az ember cukorra és szénhidrátokra vágyik, hogy energiaszintjét fenntartsa.

Ha császármetszéssel szültünk, akkor a sebnek mostanra teljesen be kellett gyógyulnia – ahhoz azonban, hogy korábbi aktivitásunkhoz 100%-ban visszatérhessünk, a műtét utáni 3 hónapot ki kell várni!

Fokozatosan persze lehet próbálgatni, hogy mit bírunk már, de szigorúan csak addig, amíg az nem okoz kényelmetlenséget.

Autót is elkezdhetünk vezetni, de csak óvatosan, mert a hirtelen fékezés még fájdalmat okozhat.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat