Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

5. hét – Babával otthon

 

Picit minden változik…

 

Lassan eltelik az első izgalmakkal teli hónap. Bár mostanra kisbabánkkal átéltük az első kötelező vizsgálatokat, fontos tudni, hogy a gyermekorvos természetesen továbbra is fogad bennünket, bármilyen kérdés adódik. Nem szabad azt gondolni, hogy a babával kapcsolatos aggodalmainkkal „zavarjuk” akár az orvost, akár a védőnőt.

Amennyiben a baba általános ellátásával kapcsolatos kérdés merül fel, érdemes inkább a védőnővel beszélni, ha betegségre utaló jelet tapasztalunk, akkor pedig mindenképpen a gyermekorvost kell azonnal keresni. Az orvosok komolyan veszik a csecsemőkori betegségeket, mert ebben a korban a babák még nagyon érzékenyek, állapotuk betegség esetén gyorsan romolhat – ne hezitáljunk hát!

Inkább legyen az aggodalom felesleges, mint egyszer kezeletlen a valódi baj!

 

De nézzük, mi minden változik az 5. héttől kezdve:

ALVÁS – már hosszabbak az éjjeli alvási szakaszok

Napi teljes alvásszükséglet: 14–17 óra

Alvási szokások: éjjel már többet alszik, mint napközben

Bár a baba alvási ritmusa továbbra is meglehetősen szabálytalan, már tapasztalni fogjuk, hogy éjjel kezd hosszabb időszakot átaludni, hiszen elkezdi érzékeli a nappal és az éjszaka közti különbséget. Ez az első stádiuma annak a hosszú folyamatnak, mely során végül eljut oda, hogy képes lesz átaludni az éjszakát.

 

Alvás a babával?

 

Becslések szerint a nyugati világban az anyák mintegy negyven százaléka alszik együtt a babájával (más kultúrákban ennél is többen), a szoptatást választó anyák között pedig ez az arány még magasabb.

Megfelelő elővigyázatossággal nem veszélyes a babával aludni, sőt, az édesanya folyamatos közelsége kifejezetten jótékony hatással van a csecsemőkre. Az összes emlős közül születéskor az ember idegrendszere a legfejletlenebb, ezért a túléléshez szoros emberi kontaktusra van szüksége.

 

Van aki úgy dönt, hogy csak az első pár hétben, hónapban alszik együtt kisbabájával, van aki a gyermekre bízza hogy meddig aludjanak együtt és van olyan is, aki bár eltervezte az alvással kapcsolatos dolgokat, kisbabája megszületése után mégis másképpen dönt.

Ha attól tartunk, hogy veszélyes lehet egy ágyban aludni a picivel, de mégis szeretnénk magunk mellett tudni, jó megoldás lehet az, ha olyan kiságyat vásárolunk, amelynek egyik oldala nyitott, kifejezetten azért, hogy a szülők ágyának széléhez tolhassuk. Ez akár azt a célt szolgálhatja, hogy a baba megtanuljon egyedül aludni, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az éjszakai szoptatások idején – anélkül, hogy teljesen felébredne – odabújhasson hozzánk.

Biztonságos együtt alvás a babával – mikor ne?

Ha együtt is alszunk gyermekünkkel, előfordulhatnak olyan helyzetek, melyek veszélyeztethetik a pici biztonságát. Ezeket szem előtt tartva nagy mértékben befolyásolhatjuk a baba biztonságát:

 

  • Ne aludjunk együtt a babával, ha alkoholt fogyasztottunk vagy gyógyszert vettünk be
  • Ne aludjunk együtt a babával, ha különösen kimerültek vagyunk
  • Ne aludjunk együtt vele vízágyon vagy süppedős takaróval borított matracon, ezek nagy   mértékben növelik a fulladás kockázatát
  • Ne aludjunk el a babával a kanapén, mert a csecsemők beszorulhatnak a sarkokba, a süppedős kanapék pedig fulladást okozhatnak
  • Ne hagyjuk, hogy a baba a paplan alá kerüljön
  • Ügyeljünk arra, hogy a matrac és a fejtámla között ne legyen rés, ahova a baba beszorulhat
  • Ne hagyjuk magára a babát a szülők ágyában, mert leeshet onnan

 

SÍRÁS – már megkülönböztethetőek a sírásfajták

A baba különböző sírásainak különböző jelentése van, és ahogy a következő hetekben fokozatosan megtanulunk különbséget tenni köztük, a sírás mennyiségének markáns csökkenése lesz a jutalmunk.

Mi lehet a sírás oka?

Éhség – ritmikus és engesztelhetetlen sírás, amely szinte szünet nélkül tart; semmi sem szünteti meg, csak a tej. Ha tehát a baba éhes, akkor etessük meg!

Fájdalom – éles, szinte visító sírás. Olyankor hallhatjuk, amikor a babának szélgörcse van, oltást kap, vagy ha öltöztetés közben véletlenül kicsit megfeszítjük a karját. Igyekezzünk minél hamarabb felismerni ezt a sírást, hogy rájöjjünk, ha valamilyen súlyosabb okból sír.

Fáradtság – rengeteg változata van: az erős és határozott kiáltások szünetekkel váltakozó nyafogássá csillapodnak. A túlzott kifáradásból eredő sírás a következő hetekben egyre jellemzőbbé válik, így, ha a fájdalom vagy éhség lehetőségét kizártuk, akkor a legvalószínűbb az, hogy a kifáradás miatti sírással állunk szemben.

A baba egyre több inger befogadására képes, de ezek feldolgozása még kemény feladat – ilyenkor a leginkább türelmünkre és megértésünkre van szüksége a picúrnak. Ha azt tapasztalja, hogy fáradtság esetén ránk mindig számíthat, az idősebb korában sokszorosan megtérülő befektetés lesz számunkra.

Indulatok – széles skálájuk van: pl. a baba unja az egy helyben tartózkodást; valamilyen erős zajtól megijedt; dühös, mert azt szeretné, ha felvennénk és babusgatnánk; csalódott, mert az etetés felénél elfogy a tej. Az indulatos sírás közben a baba néha előrebiggyeszti az ajkát, amitől arckifejezése zsémbes benyomást kelt.

ETETÉS – már hosszabb idő telhet el az etetések közt

Napi teljes tejszükséglet: 660–900 ml

Etetések száma naponta: 7–10

Közvetlenül a születés után alapvetően fontos volt, hogy a babát saját kívánsága szerint, a nap bármely órájában megetessük, és bizonyára sokszor adtunk neki apró mennyiségeket. Most azonban a gyomra már nagyobb, ezért az etetések között hosszabb idő is eltelhet.

A legtöbb csecsemő napközben etetéstől etetésig (azaz egyik etetés kezdetétől a következő kezdetéig) három órát is kibír, éjszaka pedig négyet.

Ha viszont még mindig két óránál gyakrabban szoptatunk, az azért lehet, mert a baba nem lakik jól. Ne feledjük, hogy az anyatej az etetés során változik: a baba először az előtejet kapja, amely édes, híg és oltja a szomjat; sok tejcukrot, viszont kevés zsírt tartalmaz. Ez azonnal folyadékkal és energiával látja el a szervezetét. A szoptatás folyamán később a dúsabb, zsírban és kalóriában gazdagabb utótej jön.

Fontos tehát, hogy türelmesek legyünk, és hagyjuk, hogy a baba teljesen kiszívja az egyik mellet, mielőtt áttennénk a másikra (ha egyáltalán áttesszük). Ha nem szívja ki teljesen, akkor a következő szoptatásig ne tegyük át a másikra. Legalább húsz percig hagyjuk, hogy az egyik mellből szopjon, és figyeljük, ahogy egyre lassabban szopik, egyre kábultabb és lazább lesz. Ez azt jelenti, hogy eljutott az utótejig, amivel hosszabb ideig kibírja a következő etetésig.

Etetés cumisüvegből

 

Ha a baba nem eszik egyszerre sokat és még mindig sok tejet öntünk ki, akkor lehet, hogy rászokott a „legelésre”, vagyis hogy éjjel-nappal gyakori kis adagokat egyen. Amellett, hogy így rengeteg tej vész kárba.

 Ha úgy látjuk, hogy a baba csak „legel”, és ezen változtatni akarunk, akkor a nappali étkezési szokásaival kezdjük - ezek a változtatások az éjszakai evésre is pozitív hatással lesznek.

Kezdjük azzal, hogy az etetés megkezdése előtt várjunk még öt percig, és figyeljük a kicsi reakcióját. Ha nem nagyon bánja, akkor ezt az időt húzzuk el tíz percig, és így tovább, míg végül három óra telik el az etetések között. Egyelőre ne vegyük túl szigorúan a dolgot, és figyeljünk oda a baba reakcióira. Ha „közli velünk”, hogy még igazán nem tud ilyen sokáig várni a következő etetésig, akkor alkalmazkodjunk hozzá. Szépen, fokozatosan fog kialakulni az új szokás, mellyel együtt jár az is, hogy a hosszabb időszak miatt éhesebb is lesz a kicsi, így lassan átáll „legelészés” helyett a normál evésekre.

 

FÜRDETÉS – ficánkolós pancsolássá válhat

A kisbabák többsége úgy érkezik haza a kórházból, hogy a fürdés nem tartozik kedvenc tevékenységei közé. 5 hét azonban elegendő idő arra, hogy a szülők biztonságot nyújtó karjában boldog lubickolássá váljon az esti pancsolás, mely nem csak arra jó, hogy a babát megtisztogassuk, hanem arra is, hogy a szülők iránti bizalom egyre erősebb legyen és a kicsi az éjszakai pihentető alváshoz boldog mosolyokkal töltődjön fel és kellőképpen el is fáradjon.

Mit tegyünk, ha koszmós a baba haja?

A baba fejbőrén képződő sárgás-barnás, zsíros pikkelyeket nevezzük koszmónak. Ez ugyan nem kellemes látvány, de a babát nem zavarja, mert nem viszket és nem fáj.

Fürdetés előtt olívaolajjal gyengéden megmasszírozhatjuk a baba fejbőrét, majd fürdés után puha baba-hajkefével eltávolíthatjuk a „hajából” (bármilyen kevés van is) a pikkelyeket. Az olajat babasamponnal mossuk le, mert ez is segíthet a pikkelyek eltávolításában.

A teafaolajról tudjuk, hogy hatékony a koszmó kezelésében, ezért négy evőkanál olívaolajhoz adjunk hozzá néhány cseppet, és lefekvés előtt dörzsöljük be vele a baba fejbőrét, majd reggel samponnal mossuk le. A babasamponba is belekeverhetünk néhány csepp teafaolajat.

Különösen makacs koszmó esetén használjunk gyógyszertárban kapható koszmó elleni gyógysampont, vagy a gyermekorvos is felírhat valamilyen enyhe, helyi kezeléshez alkalmas szteroidot, ha a probléma nem múlik el. A pikkelyeket SOHA ne kapargassuk le – a bőr kisebesedhet és elfertőződhet.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK – a mozgó játékok időszakának kezdete

 

A baba most már szemével követni tudja a feje fölött ide-oda mozgatott tárgyakat, agya ugyanis már elég fejlett ahhoz, hogy kitalálja a tárgy mozgását – ez pedig lehetővé teszi a mozgás pályájának követését.

A legjobb megoldás az, ha amikor ébren van, a földön hasra vagy hátára fektetjük és a neki megfelelő tempóban mozgatunk előtte játékokat – mindkét póz fejleszti az izmait.

 

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy hason a pici hamar elfáradhat, viszont még nem képes annyira megtartani fejecskéjét, hogy a fáradást érezve óvatosan tegye le a földre. Tartsuk álla alatt kezünket vagy legyen játszószőnyegen, habszivacson a baba, így nem üti meg magát, ha elfárad és hirtelen leesik a pici feje.

 

MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?

Szájpenész

A szájpenész a Candida albicans által okozott gombafertőzés. Ez a gomba meleg és párás közegben szaporodik, ezért megtámadhatja a szájat, szoptatás közben a mellbimbót, valamint a pelenkával borított bőrfelületet. Az is előfordulhat, hogy a baba már a kórházból így érkezik haza és az is, hogy a leggondosabb takarítás mellett is megfertőződik a baba – ezért sem szerencsés, ha a kicsi számára idegenek (és it mindenki annak számít, aki nem közvetlenül egy háztatásban él vele) a „de cuki kis kezecskéjét” vagy „a tündéri kis pofikáját” simogatják, fogdossák.

Honnan ismerhető fel?

 A szájpenész fehér pöttyöket, lepedéket, vagy akár sebeket is okozhat a csecsemők szájában – ez megnehezítheti az etetést is. Nézzük meg, vannak-e fehér foltok a baba nyelvén, illetve szájüregében. Ha ezeket papír zsebkendővel letöröljük, akkor valószínűleg nem fognak kifakadni, de ha mégis, akkor vörös, sebes folt marad a helyükön. A szájpenész - mivel a pici szájából a belecskéibe is eljut - makacs pelenkakiütést is okozhat, amely élénkvörös, és a szokásos kezeléssel nem múlik el; fehér foltokat is találhatunk a baba bőrén.

Ha szájpenészre gyanakszunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert ez gombafertőzés, amit kezelni kell. A gyermekorvos gombaölő cseppet fog felírni, amit evés után kell a csecsemő szájába csepegtetni, továbbá gombaölő krémet, amellyel a pelenka alatti bőrfelületet kell kezelni. A gyógyulást meggyorsítja, ha időnként szabadon hagyjuk az érintett bőrfelületet. Néhány napi kezelés után általában javulás tapasztalható, de a kezelést a tünetek elmúlása után is folytatnunk kell, hogy megelőzzük a fertőzés kiújulását.

Ha szoptatunk, akkor minden etetés után a mellbimbónkat és környékét is be kell kennünk gombaölő krémmel! Ha a gomba a mellbimbóra is átterjedt, akkor az szoptatás után valószínűleg fájni fog.

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

A szülés után hat héttel esedékes nőgyógyászati vizsgálaton az orvos megtapintja a hasunkat, hogy ellenőrizze, méhünk visszahúzódott-e terhesség előtti méretére, továbbá megvizsgálja a méhszáj, a hüvelyfal és (gátmetszés esetén) a gátseb állapotát, császármetszés esetén a seb gyógyulását.

Ez a vizsgálat jó alkalom arra, hogy elmondjuk az orvosnak, ha lehangolt lelkiállapotunk nem javul, mert ez szülés utáni depresszióra utalhat.

Azt is megemlíthetjük, ha a varratok még mindig fájnak, mivel ez ilyenkor már nem normális.

Azt is mondjuk el, ha a szex nehezen megy, vagy még nem tudjuk rászánni magunkat.

Ha még nem kezdtünk el újból szexuális életet élni, abban sincs semmi különös, mert nagyon sok nő szülés után – a fájdalomtól való félelem miatt – még hónapokig vár ezzel. A szex azonban nem okozhat fájdalmat, legfeljebb akkor, ha a varratok különösen nehezen gyógyulnak, ezért érdemes beszéli erről orvosunkkal.

A szex iránti érdektelenség fő oka sok esetben inkább a kimerültség, ami – a hormonháztartás felborulásával súlyosbítva – csökkenti a libidót. Türelem: szexuális életünk rendeződni fog, addig pedig ne szégyelljünk erről beszélni az orvossal, aki ezzel a problémával időről időre foglalkozni fog.

Fontos, hogy a párunkkal is beszéljünk az érzéseinkről: mondjuk el neki, hogy sok nő ilyenkor egy időre lemond a szexről, de vágyaink hamarosan visszatérnek. Minél türelmesebb és megértőbb a párunk, annál hamarabb fogjuk magunk is újból kívánni a szexet.

FOGAMZÁSGÁTLÁS

Ne higgyük, hogy a szoptatás meggátolja az újabb a fogamzást! Hogy mi a legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszer, azt orvosunk mellett párunkkal is beszéljük át – akár ideiglenes, akár végleges, vagy a várandósság előttitől eltérő fogamzásgátló megoldásról van szó.

EGY KIS ELŐRELÁTÁS

Iratkozzunk be szülés utáni tornára!

A szervezett, csoportos tanfolyamokat hüvelyi szülés után 6 héttel, császármetszés után 8–10 héttel ajánlatos elkezdeni. Ezek célja a medencefenék- és gátizmok megerősítése, a testtartás javítása, az elhízás megelőzése stb. Sokféle tanfolyam közül választhatunk, legyen az szülés utáni jóga, pilates vagy táncos baba-mama óra.

! A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA!

A cumisüveg cumiját soha ne tisztítsuk sóval!

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy az üvegre erősíthető cumit sós vízzel mossa ki, hogy tiszta legyen. Ezt soha ne tegyük, mert nehéz tökéletesen kiöblíteni belőle a sót, így az végül a baba emésztőrendszerébe kerül. A veséje még mindig nagyon fejletlen ahhoz, hogy a sót kiválassza, ezért a vér sótartalma veszélyesen megnövekedhet, ami károsodást is okozhat.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat