Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

A helyes önértékelés tanítható?

 

 

Ahhoz, hogy az ember képes legyen megállni helyét a társadalomban, tudja, merre és hogyan kell előre lépni, helyesen kell megítélnie saját magát. Tudnia kell, hogy Ő maga miben jó, mit hogyan oldjon meg.

Ha már gyermekként azt tapasztalja, hogy Ő is fontos, értékes és lehet egyedi látásmódja, sokkal nagyobb eséllyel fog jól boldogulni a világban, hiszen saját maga képességeiben fog bízni és nem arra vár majd, hogy valaki megmondja számára, mit és hogyan kell (vagy nem kell) tennie.

  •  Mondd ki minden alkalommal, ha valami pozitív dolgot érzel Gyermekeddel kapcsolatban! (erről ITT írtunk) – ezzel számára is megtaníthatod, hogy hogyan fejezze ki érzelmeit.
  • Ne akard megváltoztatni, hanem abban segítsd, hogy a legjobbat hozza ki saját magából
  • Ne a személyiségét, hanem a tettét értékeld, akkor is, ha negatív. Tedd hozzá, hogy ettől hogyan érzed magad (szomorú vagyok/ aggódom/ féltelek, mert…magyarázd is meg neki)
  • Hadd lássa, ha Te is hibázol, de azt is , hogy ezt hogyan fogod kijavítani.
  • Ha Ő maga javít egy-egy rossz szokásán, vedd észre és dicsérd meg érte – fontos, hogy tudja, figyelsz Rá és észreveszed a változásokat. Ez nagy mértékben erősíti az önbizalmat!
  • Engedd, sőt kérd meg, hogy tanítson meg valamire - részletesen! –, amit Ő jól tud (pl. hogy tudsz ilyen gyorsan menni motorral? Hogy tudsz olyan ügyesen esni, hogy a fejed soha nem vered be?) –. Apróságoknak tűnnek, de ezzel arra ösztönzöd, hogy tudatosan is kövesse mindazt, amiben jó, tudását pedig így át tudja ültetni később olyasmire, amivel előrébb juthat.
  • Legyenek kisebb-nagyobb feladatai minden nap, amit neki kell elvégeznie, az eredményt pedig közösen értékelitek (már másfél évesen akár lehet feladata hogy elpakoljon néhány játékot a dobozba). Egyik nap lehet, „hű, mennyire gyors voltál” másik nap” nagyon jó a szobádba bejönni, hogy rend van” vagy akár, csak annyi „olyan jó, hogy ennyit segítesz nekem, köszönöm”.

 

 

„ Vedd észre, hogy a gyermeket nem lehet kényszerrel tanítani. A puszta léted, a viselkedésed az, ami formálja. Éreztesd meg vele, mi helyes, mi nem. Ebből tanulja meg, mi a jó és mi nem. Támogasd és tégy meg mindent azért, hogyha felnő, elégedett és boldog legyen” / J.Wagele/

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat