Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Gyermekkori betegségek – mikor hívj orvost?

 

 

Alapvető szabályként mondhatjuk, hogy minden olyan esetben, amikor bizonytalanná válsz a gyermek állapotát illetően (legyen az akár csak egy hasmenés) , vedd fel a kapcsolatot a gyermekorvossal, hétvégén vagy éjszaka pedig az ügyelettel – akár többször is!

Egy idő után természetesen az egyszerűbb megfázást, köhögést magad is el tudod kezdeni kezelni, eleinte azonban jobb, ha orvos látja a gyermeket.

Az alábbiakban általános kezelési módokat írunk le, melyek nem helyettesítik az orvosi véleményt, hiszen a kezelés módja, időtartama mindig az adott betegségtől függ – ezért a következő módszereket csak kiegészítésként, az egészség mihamarabbi helyreállásának érdekében alkalmazd!

 

Minden betegség esetén itass sok folyadékot a gyermekkel!

Bármiről is legyen szó, minél hamarabb kimossa a szervezetből a kórokozókat a folyadék, annál gyorsabb a gyógyulás.

A folyadékpótlás külösen fontos abban az esetben, ha a csecsemőnek magas láza, hasmenése van, vagy hány. A lázas gyermek általában szomjas, és a hányás vagy hasmenés gyorsan kiszáradához vezethet

 

Láz csillapítása

A normális testhőrséklet egyénileg 36­37,5°C zött változhat. Ha a baba már nagyobb és megtűri hónaljban a lázmérőt, felesleges végbélben méréssel piszkálni, ha azonban még kicsi, vagy nagyon rosszul tűri a hónaljban mérést, akkor a popsiban mért hőmérsékletből ne felejts el 0,5°C­ot levonni. Csecsemőnél különösen fontos, hogy hőmérséklete ne legyen magas, mert könnyen és nagyon gyorsan kaphat lázgörcsöt.

A 38°C­nál magasabb láznál, valamint abban az esetben, ha több mint három napon  át 37,8°C felett van a testhőmérséklet, hívj orvost, míg odaér, addig pedig kövesd útmutatását.

 

Ha lázcsillapító szuszpenziót vagy kúpot javasol, akkor azt add babádnak, ha pedig ezek mellett egylb hűtési módot is javasol (magas láz esetén), a következőképpen próbálhatod csökkenteni a lázat:

 

Hűtőfürdő

 

Készíts testmeleg vizet , majd a babát belehelyezve lassan, fokozatosan hűtsd. Ne ijedj meg, nem fogja szeretni, sőt – de ez ne tántorítson el, sokkal fontosabb, hogy lemenjen a lázza, mint az, hogy ne ordítson. Gondolj arra, hogy ha kórházba kell vinni, ott nem teketóriáznak, azonnal megy a hideg vízbe, ráadásul ott sem lehetsz Vele.

 

Vizes lepedő

 

Langyos vízzel átitatott, kirázott lepedőbe is csavarhatod a babát, erre kívülről tekerj egy száraz törölközőt is. Mikor teljesen átmelegedett a lepedő (pár perc), megismételheted, ha szükséges.

Mindkét esetben ellenőrizd a láz  mozgását, hogy be tudj számolni az orvosnak az eredményről – számára fontos információ lesz, hogy a fentiek hatására elmozdult-e a láz vagy sem, esetleg tovább emelkedett mindezek ellenére.

 

 

 

Lázgörcs

Akkor fordul elő, ha a csecsemő hőmérsékletének hirtelen megemelkesekor az izmok rángani kezdenek, majd görcsössé válnak. A csecsemő eszméletlenné és petyhüdtté válik, általában minssze néhány sodpercre. Nagyon fontos, hogy ilyenkor mindig maradj mellette és viselkedj higgadtan. Győződj meg arról, hogy a szája nincs eltömődve. Fektesd a hátára, fejét kissé billentsd oldalra. Amint elmúlik a roham, hívj orvost!

 

Mi lehet a probléma?

Orvosi vizsgálat és vélemény nélkül tilos otthoni diagnózist felállítani és az alapján kezelni a gyermeket! Fontos azonban ismerni és felismerni a betegségtípusokat és tisztában lenni a lehetséges tünetekkel – így hamarabb és könnyebben észrevesszük, ha a baba nem érzi jól magát, ami bizonyos esetekben a teljes gyógyulás záloga lehet.

 

 

A leggyakoribb betegségek A-Z-ig

 

Agyhártyagyulladás

Az agyhártyagyulladást vírus is és baktérium is okozhatja. A betegség az agyvelőt és a gerincvelőt borító agyhártyákban játszódik le. A vírusos eredetű a gyakoribb és kevésbé súlyosabb formája a megbetegedésnek. Ezha egyéb fersek következménye is lehet, pl. kanyaróé vagy mumpszé.

A bakteriális eredetű a ritkább, viszont veszélyesebb típusa. Abban az esetben, ha a megbetegest időben felismerjük és azonnal kezeljük, a gyermekek többsége tökéletesen gyógyul, ert alapvető, hogy a szülők tudatában legyenek a betegség  tüneteinek. Ha ezeket észleli, forduljon azonnal orvoshoz, vagy vigye késlekes lkül kórházba a kis beteget!

 

Allergia

Allergiás megbetegedés akkor fordul elő, ha a szervezet immunrendszere kémiai anyagokkal szemben reakciót mutat. Az allergiás reakció lehet szénanátha, emésztőrendszeri zavar vagy ekcéma. A háziorvos felé mindenképpen jelezd, ha arra gyanakszol, hogy babád bármilyen, a házban lévő dologra vagy porra allergiás! Gyakran nehéz megtalálni az allergia kórokozóját, de amellett, hogy a tünetek kezelését megkezded, mindenképpen a kiváltó okot is meg kell szűntetni, külön ben állandósulhat a probléma.

Fontos azonban, hogy orvosi tanács lkül ne vonj meg sem tejterkeket és gabonaféléket a gyermektől, ez ugyanis megfelelő tápanyagpótlás nélkül akár hiánybetegséget is előidézhet.

 

Fülgyulladás

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a gyermek elhúzódóan sír, füléhez kapkod,  vagy látszólag ok lkül sikítozik. Ezt a köplgyulladás által okozott fájdalom idézheti elő.

A lfájdalom előrehaladott esetben együtt járhat sárga vagy zöld színű fülfolyással is. Az orvos a vizsgálat során a dobhártyát gyulladt, vörös színűnek látja, amire valószínűleg antibiotikumos és fájdalomcsillapító kezelést fog felírni, orrcseppel kiegészítve.

 

Krupp

A kruppot gégegyulladás okozza. A gége ilyenkor szűkké és gyulladttá válik, ez eredményezi az ugaköhögést és a légzési nehézséget. Csecsemő esetén láz, orrfolyás és rossz közérzet is jelentkezhet.

A krupp nagyon ijesztőnek - tűnhet, ha légzési nehézséggel is jár, azonnal hívj orvost! Addig is igyekezz higgadtnak maradni (idegességed átragadhat a babára, a stressz pedig méginkább görcsössé teheti), támaszd meg a fejét és lélegeztess vele párás, hideg levet, nyiss ablakot. Ez gyakran enyhíti a tüneteket. A pásítás legegyszerűbb módja, ha a hidegvizes csapokat kinyitjuk a fürdőszobában és itt tarzkodunk a babával egy kicsit.

 

Hányás

A bukás”, amikor kis mennyiségű étel jön vissza szoptatás, egyéb ételek fogyasztása után, nem minősül hányásnak. A hányás nagyobb mennyiségű ételt, többnyire a teljes gyomortartalmat jelent. Ha a csecsemő két étkezés között hány, ferzés is lehet az oka, ert fordulj a babával orvoshoz!

 

Hasmenés

Nagyon fontos megkülönböztetni a hasmenéses székletet az olyan jellegű széklettől, amely enyhe gyomorrontás következménye. Ez utóbbi esetben a széklet normális színű és a pelenkán néhány száraz székletdarab is van.

A hasmenéses széklet hígabb és lehet nyákos is. Színe, szaga a normálistól általában eltérő. Ha lehet, egy pelenkát, tarts meg és mutasd meg az orvosnak.

Hasmenést egyébként nem csupán ferzés, hanem felszívódási zavar is okozhat, ez viszont további kivizsgálást igényel, így ha csupán enyhe, de pár nap alatt nem múló hasmenésről van szó, mindenképpen jelezd a gyermekorvosnak és addig is pótolj minél több folyadékot.

A gyógyszertárakban kapható, hasmenés ellen ajánlott készítményeket ne adjuk a csecsemőnek, hiszen ez csak tüneti kezelést jelent, magát a kiváltó okot nem szűnteti meg.

Ha hasmenés és a hányás együttesen lép fel, azt gasztroenteritisznek nevezzük. Ez künösen veszélyes csecseknél, valamint kisgyermekeknél, mert kiszáradásveszélyével jár. A  kiszáradásjele az, ha a gyermek gyengén reagál a rnyezeti  ingerekre. Bőre sápadt, szeme karikássá, szája szárazzá válik, a vizelet mennyisége a pedig a pelenkán kevés lesz. Ha mindezek tetejébe a megszokottnál még aluszékonyabbá is válik, azonnal gyors , kórházi folyadékpótlásra van szükség – már nem lesz elegendő a szájon át bevihető mennyiség.

 

A WHO által is ajánlott terápia:

Gyakori, kis adagokban cukor és sóoldatot itassunk a gyerekkel.

Ilyen oldatok a gyógyszertárakban is kaphatóak, de otthon is könnyen elkészíthetők:

Oldj fel egy teáskanál sót, nyolc teáskanál cukrot egy liter forró vízben. Semmiképpen ne adj hozzá több sót az ajánlottnál, mert úgy a kiszáradást fokozhatja. Itasd gyakran és kis adagokban (pl. kávéskanállal) ezzel az oldattal a csecsemőt! Ha visszautasítja, vagy nyilvánvalóan kiszáradt, haladéktalanul forduljatok orvoshoz!

 

 

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat