Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Általános orvosi vizsgálatok

 

 

 

A szükséges orvosi vizsgálatok, szűrések időpontját gyermekorvosod mindig időben fogja jelezni, főleg azért, mert ezekre beutalóval mehetsz a kijelölt intézménybe - akkor is, ha kötelező szűrésről és akkor is, ha az orvosod által javasolt plusz vizsgálatról van szó.

 

Szűrővizsgálatok

 

A szűrővizsgálatok feladata az, hogy a baba szerveinek(hallás, látás, emésztés, stb.) megfelelő fejlettségét igazolják, vagy az eltérést jelezzék.

Az első ilyen vizsgálat már a kórházban megtörténik, a többire pedig Nektek kell elvinni a babát.

 

PKU

Sarokból vett vér vizsgálata, amit még a kórházban elvégeznek. Az anyagcserezavarok kiszűrésére szolgál. Előfordulhat azonban – főleg császáros babáknál, hogy a vérvétel olyankor történik, amikor még nincs elegendő teje az anyukának, így a baba szervezetében sem lesz elegendő tápanyag a méréshez, az eredmény pedig nem megfelelő. Ilyenkor szükséges egy ismétlő vizsgálat, ne ijedj meg.

Erről értesítést levélben kapsz – ekkor pedig védőnőd vagy gyermekorvosod segítségével egy a levélben csatolt speciális papírra kell a baba vérét csepegtetni, majd postai úton feladni a jelzett címre.

 

Hallás-szűrés

Mivel babád még nem tudja jelezni azt, hogy mit és melyik oldalon hall és mennyire, ezért a piciknél egy speciális műszerrel tudják mérni a hallás mértékét.

Ezt a vizsgálatot többnyire még a kórházban elvégzik, ha azonban erre nem kerül sor, védőnőd és gyermekorvosod tud segíteni abban, hogy hol van erre lehetőség.

 

Csípőficam-szűrés

A baba csípője lehet túl kötött és túl laza is akár, mindkét eltérésre van megoldási lehetőség. Ennek kiszűrése a gyermek ortopédián történik, ahová a baba 4 hónapos kora körül kell majd mennetek. Kislányoknál gyakrabban fordul elő a csípőficamra való hajlam, mint kisfiúknál, de tökéletesen kezelhető a helyzet.

Orvosi javaslat alapján lehet, hogy csak speciális tornagyakorlatokat kell végezni a babával otthon, de az is előfordulhat, hogy egy darabig úgynevezett terpeszbugyit kell viselnie. Ennek feladata az, hogy megfelelő helyzetben tartsa a baba csípőjét, hasonlóan a Pavlik-kengyelhez. Ez azonban csak súlyosabb mértékű esetekben lehet szükséges.

 

Általános vizsgálatok

 

Ezeket a vizsgálatokat saját gyermekorvosod és védőnőd végzi. Úgynevezett „státusz” , azaz állapotra vonatkozó vizsgálatok ezek, melyek a baba korának megfelelő fejlődését vizsgálják.

Kötelező jelleggel 1, 3, 6 hónapos és 1, 2, 3 éves korban kerülnek elvégzésre, de vannak olyan gyermekorvosok is, akik a biztonság kedvéért a köztes 9., 15., 18 hónapos korban is mérik a gyermek fejlődését.

Ilyenkor megmérik a baba fej- és mellkörfogatát, súlyát, hosszát és feljegyzik azt is, hol tart a mozgásfejlődésben. Erről természetesen Téged fognak megkérdezni, így jó, ha magadnak otthon vezeted, mikor (hány hetesen/hónaposan) fordult át, mikor kezdte tolni magát hátra vagy kezdett kúszni előre, mióta hintázik négykézláb és kezdett ebből mászni előre, stb.

Ha mindent pontosan meg tudsz mondani a gyermekorvosnak, hamar kiderülhet, ha akad eltérés, ami időben tökéletesen orvosolható. Ha azonban nem derül fény valamilyen mozgástípus kimaradására, az később hiányozni fog abból a fejlődési rendszerből, ami az iskolai feladatokhoz és a figyelemhez szükséges.

Ne feledd, sose mérd babádat másik gyerkőchöz még akkor sem, ha egy napon születtek! Mindenkinek más a fejlődési ritmusa (persze tól-ig kereteken belül), így ha a szomszéd baba már áll, a Te gyermeked még nem, ne kezdd el felállítgatni – Ő tökéletesen fogja tudni, hogy mikor kell ezt megtennie. Ha mégis kétségeid vannak a fejlődés megfelelő ütemét illetően, fordulj fejlesztő szakemberhez. A fejlesztés nem csak sérült gyermekeknek való – legfőbb funkciója az, hogy a készségeket a kornak megfelelő szintre hozza, hogy erős alapot teremtsen a további fejlődéshez.

Hogy egy kis „ráerősítés” pedig valójában minden gyerkőcnek jól jönne, hogy azok az alapok tényleg stabilak legyenek, az részemről pedagógusként teljesen magánvélemény…. mégis úgy gondolom, nagyon kellene. Akinek szüksége van rá azért, akinek nincs, annak pedig azért, hogy még jobb lehetőségekkel induljon majd a nagybetűs, iskolás életben.

További szuperhasznos videókat találsz a babadoktor.hu oldalon!

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat