Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Mikor hívjak orvost?

 

 

 

Egyszerűen, röviden és nagyon szigorúan: egy újszülötthöz minden esetben, azonnal!! Még hőemelkedés vagy alacsonynak ítélt láz esetén is!

 

Annyira védtelen még az újszülött baba szervezete, hogy egyik pillanatról a másikra is kritikusra fordulhat az állapota.

Nem várhatjátok meg azt sem, hogy majd alvás közben hátha lemegy a láza - ez nagyobb gyerekeknél bejöhet (akkor is legalább telefonon egyeztetve a gyermekorvossal), de egy újszülöttnél súlyos következményekkel is járhat!

Amikor hazaviszitek a babát a kórházból 1-2 napon belül mind a védőnő mind a gyermekorvos látogatása esedékes.

Ekkor el fogják mondani, milyen esetben mi a teendő, mire számíthatok és mi az, ami betegségre utal, mi az, ami könnyen orvosolható (pl. melegkiütés, de ha bizonytalan vagy, valóban erről van-e szó, inkább lássa orvos a babát, mintsem nagyobb baj legyen!)

Kaptok egy csomó tanácsot, receptet és információt, mi legyen otthon mindig (pl. lázcsillapító kúp), mikor kinek kell jeleznetek (védőnő, orvos, ügyelet).

Babátok kb. 2 hónapos koráig nem jó, ha Őt hurcoljátok orvoshoz, hiszen ott többnyire más, szintén beteg gyerkőc várakozik, így még plusz bacikat is szedhet össze. Minden esetben, amikor valamilyen elváltozást észleltek, azonnal (!) telefonáljatok a gyermekorvosnak, hogy míg kiér, addig is tudjátok, mi a teendő. De inkább nézzen rá a babára, bármiről is legyen szó, mintsem, túl későn kerüljön orvoshoz.

 A kiszáradás veszélye

 

Amikor az ember beteg, leginkább semmihez sincs kedve – ezt magunkról is tudjuk. Ennek megfelelően kisbabánk sem lesz kicsattanó jókedvében, ha bujkál benne valami és előfordulhat, hogy nyűgösségében sem inni, sem szopizni nem akar.

Legyen ez egy komoly jel számotokra, hiszen egy ennyire pici szervezetnek elég egy egészen kicsi folyadékhiány és pár óra alatt a kiszáradás közelébe kerülhet! Még egy 1 éves gyermek is elég hamar eljut erre a szintre, pláne az újszülött!

 A folyadék pótlására, amennyiben záros határidőn belül nem lehet rávenni a babát az ivásra - a leggyorsabb és legbiztonságosabb mód az, ha infúziót kap, ehhez viszont oda is kell érni a kórházba, át kell esni a betegfelvételen, stb. – ami mind-mind idő (ilyenkor pedig ebből van a legkevesebb), így nagyon fontos, hogy a gyermekorvosnak ne csak akkor jelezzetek, amikor már nagy baj van.

 

Mikor van nagy baj?

 

Soha ne jussatok el idáig, de ha nem is eszik, iszik jól a baba és még többet is alszik, mint a megszokott – az már komoly segítségért kiált! Az aluszékonyság a kiszáradás egyik jele, az állapot pedig rohamosan képes romlani!

Ha ilyen esetben éppen nem érnél el senkit – (pl.orvos is védőnő is nyaral, ügyelet foglalt), akkor nincs hezitálás, azonnal indulás a legközelebbi gyermekkórház – és ne hagyd elküldeni magad azzal hogy nem Ők az ügyeletesek! Lássa orvos a gyermeked, mielőtt tovább küldené – így mérlegelheti, hogy egy infúziót bekötve teszi ezt vagy sem.

 Lényeg a lényeg – figyeld babád, hogy mindig időben tudj reagálni, ha valami nem stimmel, attól pedig ne tarts, hogy „hülyének néznek” – inkább legyen így, de soha ne jussatok késlekedés és hezitálás miatt kritikus szintre. Ha emiatt történne valami baj, azt a fél órát soha nem fogod megbocsájtani magadnak… 

 

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat