Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Anya-baba-apa – a hármas szimbiózis


Vajon mitől válik egy család Családdá? Elég a vérrokonság vagy ennél azért többről van szó?

 Többről és másról – ez nem kétség, mint ahogyan az sem, nem véletlenül van egy gyermeknek két szülője.

Anya nem csupán a baba szükségletei miatt biológiailag fontos, Apa pedig nem csupán egy családfenntartó szerep. A szülők a legerősebb minták mindarra, amivé a gyermek majdan lesz.

És bár minden életkorban meglesz a gyermek számára a maga ideálja, az életen át tartó hátteret, a kérdésekre a választ, hogy honnan jött, csak abban az egységben fogja megtalálni, amit a szüleitől kap. Legyenek akár vér szerinti, akár nem vér szerinti szülők a szülők.

Ami biztos, az az, hogy akárhány könyvet is olvastál, akármennyire is felkészültnek érzed magad, mindig lesznek olyan helyzetek, melyekben csak az ösztöneidre számíthatsz.

A különböző életkori szakaszok különböző válaszreakciókat hoznak - nagyjából így lehet leírni egy kisgyermek első három évét.

Ha tisztában vagy vele, hogy egy-egy, addig nem tapasztalt viselkedés nagyjából mikor várható (esetleg azzal is, hogy minek köszönhető), nem fogsz megijedni, ha babád nem az addig megszokott módon reagál.

A lényeg, hogy mindig legyen valaki, akit éppen elfogad a gyermek, így aggodalomra és féltékenységre semmi ok – örüljetek, hogy többen vagytok, akikhez mindig fordulhat! Ettől lesz egészséges, önbizalommal rendelkező, önálló gyermekké, akiből az életben jól boldoguló felnőtt válik.

 

Anya-baba – az első fél évben a legfontosabb egység

Szó szerint EGYség – a baba számára ugyanis édesanyja és Ő nem csak születése előtt, ha nem utána is sokáig még egyek.

A baba együtt boldog és együtt nyugodt édesanyjával, fizikai egységük érzését pedig a szoptatás mindennél jobban erősíti. Anya hangja és illata egy mindazzal, amit születése előtt megtapasztalt, ami számára magát a Világot jelentette. Minden, ami jó, anyához köti, minden, ami rossz (éhség, fájó pocak, stb), anya nélkül van.

Ha néha fárasztónak is tűnik, hogy mindent a babával együtt kell csinálni, ne sajnáld rá az időt – minél többet kap piciként, annál magabiztosabban állja meg helyét majd az életben.

A gyermekeinkkel együtt töltött idő, a közelség mind-mind olyan megtérülő dolgok, melyek eredményét viselkedésükben látjuk visszaköszönni majd.

Az egészséges életritmus, a valóban csak igény szerinti ölbe kéredzkedés, az egészséges ütemű önállósodási folyamat hátterében az a biztonságérzet áll, amit a gyerekek pici korukban kapnak – egy stabil alap, amelyre életük házát biztonsággal építhetik fel.

Ki ne szeretné, ha gyermeke egészséges kötődésben nőne fel? Nem túl erőteljesen, hogy még felnőttként is az anyukája szoknyáján üljön, de nem is túl lazán, hogy már tinédzserként menekülni akarjon a családi házból.

 

A kötődő nevelés három fontos összetevőből áll, úgymint: hordozás, együttalvás és igény szerinti szoptatás. Ez a három alkot egy egységet.

– mondja Bagdy Emőke, a terület szakértője, ismert pszichoterapeuta.

Akár a hit, remény és szeretet hármasságaként is tekinthetünk ezekre a pénzbe nem kerülő, de mégis mindennél nagyobb értéket jelentő dolgokra a gyermeknevelésben.

Forrás: www.hunbaba.com

Hit abban, hogy Ő egy fontos kis élet, érdemes boldogan élnie és megmutatnia magát a világnak

Remény arra, hogy minden bajra van megoldás – az éhségre, a rossz álomra, vagy ha csak közelségre van szüksége

Szeretet, amit szüleitől kap, amitől teljes emberré válhat - és amit egy szép napon majd Ő maga is tovább adhat saját gyermekeinek.

Míg az igény szerinti szoptatásban Anya jelenti a mindent, addig a hordozás az egyik legnagyszerűbb lehetőség apa és baba kapcsolatának erősítésére – hiszen a baba számára hihetetlenül fontos, hogy érezze azt a megnyugtató erőt, mely apukája közelségéből fakad.                            

Hogy mindkét szülőhöz erősen kötődjön a gyermek

 - fontos, hiszen azok fognak mintát jelenteni számára, akik a legtöbbet jelentik neki.

 - fontos, mert mindig lesznek olyan szituációk, ahol anya vagy apa lesz a mumus – vigasztalásért ne   a családon kívül keressen partnert      majd a gyermek.

 - fontos, mert a mérleg is csak akkor van egyensúlyban, ha mindkét oldalán azonos erő „lakik” – sem több, sem kevesebb.

 

  

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat